Βαρυχειμωνιά στα δύο δημοσιογραφικά μέτωπα

dol.jpg

ΔΟΛ Ο ΔΟΛ βαδίζει οσονούπω προς πτώχευση | EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ψάχνουν εδώ και μήνες τους ιδιοκτήτες του καναλιού, αλλά δεν μπορούν να τους εντοπίσουν. Αυτό υποστηρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Mega.

«Καλούμε τους μετόχους και τη διοίκηση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., την οποία αναζητεί επί μήνες και χωρίς αποτέλεσμα ο νομικός μας σύμβουλος, να προσέλθουν άμεσα σε διαβούλευση με τον νομικό μας σύμβουλο και με τους εκπροσώπους μας, με στόχο τη διασφάλιση της πλήρους αποπληρωμής των οφειλόμενων αποδοχών μας», γράφουν στην ανακοίνωσή τους.

Κάτι ανάλογο τους μετέφερε στην προχθεσινή συνέλευση και ο διευθυντής ειδήσεων του Mega, Μανώλης Καψής. Πως κι αυτός αναζητούσε τη διοίκηση του καναλιού εδώ και πολλές μέρες, αλλά δεν εμφανίστηκε κανένας.

Αρκετοί από τους εργαζομένους του Mega βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και δεν μπορούν να τη σταματήσουν ή να την αναστείλουν γιατί από αυτό ακριβώς το επίδομα (επίσχεσης) που παίρνουν, ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Αυτό ήταν και το βασικό τους επιχείρημα απέναντι στους συναδέλφους τους εκείνους που πρότειναν στη συνέλευση να σταματήσουν την επίσχεση δίνοντας μια μικρή διορία στους μετόχους του καναλιού. Τελικά αποφάσισαν να συνεχίσουν, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα βασικά (μια και Ψυχάρης δεν υπάρχει πια στην ουσία).

«Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση του Mega και έτοιμοι να διακόψουμε άμεσα την επίσχεση εργασίας, ώστε να επαναφέρουμε σε λειτουργία τον τομέα ενημέρωσης και τα δελτία ειδήσεων, τα οποία έχουν σταματήσει να μεταδίδονται λόγω της διακοπής μισθοδοσίας και της άρνησης της διοίκησης να καλύψει βασικές ανάγκες του τομέα ειδήσεων (καύσιμα για τα τηλεοπτικά συνεργεία, χαρτί, συνδρομές σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, λογισμικό των δελτίων ειδήσεων κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η εξομάλυνση της μισθοδοσίας και θα δρομολογηθεί η πλήρης εξόφληση των δεδουλευμένων μας».

Στον ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη τώρα, το έτερο δημοσιογραφικό μέτωπο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα. Ηδη οι τράπεζες έχουν καταγγείλει τα δάνεια του ομίλου από την προηγούμενη εβδομάδα και ξεκινούν οσονούπω, αν δεν ξεκίνησαν ήδη, οι διαδικασίες για την πτώχευσή του. Οι εργαζόμενοι, απελπισμένοι και απλήρωτοι επί πεντάμηνο, έκαναν συνέλευση χθες το απόγευμα κι ενημερώθηκαν από τους διοικούντες για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός.

Επειτα από πρόταση του Γιάννη Πρετεντέρη αποφάσισαν να φτιάξουν μία επιτροπή η οποία θα επισκεφτεί την κυβέρνηση, τα κόμματα και τις τράπεζες, ζητώντας να διευκολυνθούν με τη διάθεση κάποιου ποσού από δεσμευμένους λογαριασμούς, τόσο για να πάρουν οι ίδιοι κάποια χρήματα όσο και για να χρησιμοποιηθούν ορισμένα για τις λειτουργικές ανάγκες. Κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται και τόσο πιθανό.

Το Συγκρότημα καταρρέει σιγά σιγά, σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτί που υπάρχει για να τυπωθούν τα «Νέα» και το «Βήμα» θα τελειώσει σε λίγες μέρες. Ενώ, ήδη, πολλοί εργαζόμενοι προχωρούν κι εδώ σε επίσχεση εργασίας δημιουργώντας λειτουργικά κενά στα ΜΜΕ του ΔΟΛ.

Η αίτηση πτώχευσης αφορά τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», την ιστοσελίδα vima.gr, τον ραδιοφωνικό σταθμό «Bήμα FM» και την ιστοσελίδα in.gr. Οταν ξεκινήσει η διαδικασία πτώχευσης, θα οριστεί ειδικός εκκαθαριστής (διαχειριστής), για να αναλάβει την καταγραφή και στη συνέχεια τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ. Προς το παρόν, επενδυτής ή ενδιαφερόμενος δεν υπάρχει.