«Τυφλός όποιος δεν βλέπει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα»

juncker.jpg

Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ «Το GΡexit δεν είναι επιλογή, θα πρέπει να το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται εντατικά», λέει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα η «Süddeutsche Zeitung» ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό ζήτημα κάνοντας την αυτοκριτική του για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που το τελευταίο διάστημα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της, παραδέχεται ότι «ήμασταν απρόσεκτοι σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης όσον αφορά τις επιμέρους χώρες. Όποιος δεν βλέπει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, είναι και κουφός και τυφλός», λέει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε εντελώς την πολιτική μας.

«Το Grexit δεν είναι επιλογή»

Επαναλαμβάνοντας την άρνησή του σε ενδεχόμενη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις όσων λένε ότι «εάν έβγαινε η Ελλάδα, τότε θα είχαμε λιγότερες ανησυχίες στην ευρωζώνη.

«Το GΡexit δεν είναι επιλογή, θα πρέπει να το ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται εντατικά, το ξέρουν, ελπίζω, και οι Έλληνες», λέει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται συγκεκριμένα στον κίνδυνο να αποσυρθούν οι διεθνείς επενδυτές από την Ευρώπη. Όπως υπογραμμίζει, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε ρωτούσε διεξοδικά για το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι οι επενδύσεις της χώρας του στην Ευρώπη εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

«Πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ»

Για το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να παραμείνει ως εταίρος ανάμεσα στους θεσμούς, ακόμη κι αν δεν δίνει οικονομική στήριξη, γιατί τυχόν αποχώρησή του θα δημιουργούσε τεράστιες αντιστάσεις στη γερμανική βουλή. «Με ποια ακριβώς μορφή θα συμμετέχει, είναι αντικείμενο των συζητήσεών μας».

Ο Γιούνκερ διαπιστώνει προόδους στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν «ωριμάσει» για να επιτρέψουν την οριστική θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Για το θεωρητικό ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να γίνουν ενδεχομένως πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός, ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος.

«Δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης ανάλογα με τις εσωτερικοπολιτικές διαδικασίες (…) Η πιο ρεαλιστική εκδοχή είναι να εκμεταλλευτούμε τις επόμενες μέρες για να επιταχύνουμε με ευκταίο χρονικό στόχο, αλλά όχι απαραίτητο, τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 7» (σσ. στις 7 και 8 Ιουνίου στη Βαυαρία).

Τέλος, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχεται ότι τα παραδοσιακά κόμματα έχουν χάσει την αίσθηση των φόβων και των αναγκών των ανθρώπων. «Το ευρωπαϊκό κομματικό σύστημα σείεται, θεωρώ προσωρινό το φαινόμενο, εάν βέβαια τα λαϊκά κόμματα αντιδράσουν», υποστηρίζει.