Τροχαία εγκλήματα: εκτός από τους φυσικούς, υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ «ακατανόητο» πολύνεκρο τροχαίο στη χώρα με τους 31.385 νεκρούς στους δρόμους τα τελευταία 20 χρόνια.

Φτιάξαμε νέους αυτοκινητόδρομους για να ταξιδεύουμε με ασφάλεια. Αγοράζουμε όλο και πιο ακριβά και ισχυρότερα αυτοκίνητα, με στόχο (εκτός των άλλων) να μας παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σ’ έναν τέτοιο δρόμο, ένα τέτοιο αυτοκίνητο έσπειρε τον όλεθρο, εξαϋλώνοντας μια αμέριμνη οικογένεια και προκαλώντας τον θάνατο του οδηγού και του συνοδηγού του.

Παρά τον τρομακτικό αριθμό θανάτων και τραυματισμών στον δρόμο, στη χώρα μας, το τροχαίο έγκλημα εξακολουθεί να θεωρείται κάτι που αφορά αποκλειστικά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ωστόσο, επειδή στον δρόμο δεν είμαστε μόνοι, το κράτος που κάθε τριήμερο εξαντλεί τον ρόλο του στις ευχές και τις συμβουλές καλό θα ήταν να απαντήσει:

Η «Νέα Οδός», που εισπράττει διόδια και ελέγχει με κάμερες, δεν μπορεί να μην είχε εντοπίσει το Ι.Χ. να ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνούσε κατά πολύ τα υφιστάμενα όρια. Ειδοποίησε την Τροχαία για να το ακινητοποιήσει; Η Τροχαία, αν ειδοποιήθηκε, τι έκανε;

Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα όρια στους αυτοκινητόδρομους στην Ευρώπη (130 km/h) τη στιγμή που χώρες με λιγότερους θανάτους έχουν μικρότερα (και σαφώς πολύ πιο αυστηρά επιτηρούμενα) όρια.

Αυτός που θα παραβιάσει το όριο ταχύτητας στην Ελλάδα κατά 20 km/h (δηλαδή αν στους αυτοκινητόδρομους τρέχει με 150 km/h) θα τιμωρηθεί με ένα πρόστιμο 40 ευρώ, το οποίο θα μειωθεί σε 20 ευρώ αν πληρωθεί εντός 10ημέρου, χωρίς καμιά άλλη επίπτωση.

Ποινή πλήρως αναντίστοιχη με τη δραματική αύξηση της πιθανότητας εμπλοκής σε θανατηφόρο τροχαίο.

ΤΟΝ ΜΥΘΟ του ασφαλούς αυτοκινήτου τον καλλιεργεί συστηματικά το κράτος-προαγωγός της αυτοκίνησης που αρνείται να περιορίσει τα όρια ταχύτητας και αλκοόλ στο αίμα, δεν επιτηρεί το οδικό δίκτυο και κλείνει το μάτι σε κάθε είδους παραβατικότητα στον δρόμο.

Το ίδιο κράτος που σκέφτεται και συμπονά τον παραβατικό οδηγό και που προτείνει να μειωθούν τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ.

* Γιατρός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα