Τριήμερο σεμινάριο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Τριήμερο σεμινάριο εργασίας από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου με θέμα «θεσμοί και εφαρμογές κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας» και ημερίδα στις 17 Ιουνίου διοργανώνουν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας «ΠΕΣΚΟ» και την υποστήριξη της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι θεματικές είναι οι εξής τρεις: σπουδή στο Κοινωνικό Κεφάλαιο με το πρόγραμμα Μέντορες για την κοινωνική οικονομία, τοπικές Ενώσεις για την κοινωνική οικονομία ( Ενώσεις Συνεταιρισμών ,ΚΟΙΝΣΕΠ, τοπικών  συλλόγων, άτυπες κοινωνικές πρωτοβουλίες, συμπράξεις  Τοπικών Ενώσεων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με την Τοπική αυτοδιοίκηση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και ο τρίτος πυλώνας της κοινωνικής οικονομίας και η τοπική αυτοδιοίκηση. 

Το τριήμερο εντάσσεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για την επιμόρφωση στελεχών, στους θεσμούς και εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας, με στόχο τη μεταφορά οργανωτικής τεχνογνωσίας και  την προώθηση της θεσμικής συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις κοινωνικές επιχειρήσεις  τους άλλους φορείς κοινωνικής οικονομίας και την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Είναι κατά βάση ένα εθελοντικό πρόγραμμα με επίλεκτους μέντορες εκπαιδευτές από όλη την Ελλάδα.

Στην πρόσκληση σημειώνεται ότι «ο νέος νόμος για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία 4430/16, ξαναφέρνει στην επιφάνεια τις ενώσεις των πρωτοβουλιών των συλλογικοτήτων των πολιτών και δίνει το σύνθημα δηλαδή για το επόμενο βήμα: 

● Να περάσουμε από τον συνεργατισμό μεταξύ πολιτών (ΚΟΙΝΣΕΠ, σύλλογοι, άτυπες πρωτοβουλίες πολιτών κλπ), στις θεσπισμένες συνεργασίες μεταξύ των φορέων των πολιτών. 

● Να προχωρήσουμε στις τοπικές Ενώσεις Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τουλάχιστον 10 φορείς (ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΣΠΕ, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αστικοί συνεταιρισμοί, αστικές εταιρείες, ομάδες παραγωγών, τοπικοί σύλλογοι κλπ) που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και εγγράφονται στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας (αρ. 9 του ν. 4430/16). 

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές: 

«Βρισκόμαστε ως κοινωνία, ως πολίτες μπροστά σε δίλημμα.  Μπορεί άραγε να σταθεί μια οικονομία στα πόδια της, όταν ο ένας στους τρεις εργάζεται, ο άλλος είναι συνταξιούχος και ο τελευταίος είναι άνεργος; Είναι φανερό ότι η  πραγματική οικονομία έχει καθηλωθεί τα χρόνια της κρίσης. 

»Για να απαντήσουμε στο αμείλικτο αυτό ερώτημα με δημιουργικό τρόπο, πρέπει να υιοθετήσουμε νέους τρόπους σκέψης και δράσης, οι παλιοί δεν επαρκούν. Οι πολίτες οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία είναι μια δυναμική απάντηση και είναι ανάγκη να προσεγγίσουμε τις θεσμικές εφαρμογές της».

Ποια είναι τα δεδομένα μας σήμερα: 

  • Πλεόνασμα ανενεργού και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, 
  • Πλεόνασμα σχολαζόντων μέσων παραγωγής (κτίρια, μηχανήματα, εξοπλισμός, γαίες κλπ)
  • Λίγοι πόροι, κυρίως ευρωπαϊκοί, οι οποίοι πρέπει να αποδώσουν το συντομότερο. Κάθε ευρώ που πέφτει στην αγορά, πρέπει να παράγει τουλάχιστον δέκα.
  • Ελάχιστη γνώση από πλευράς των (μικρών αλλά υπαρκτών) δυνάμεων της κοινωνίας πολιτών) για νέα εργαλεία και καινοτόμες πρωτοβουλίες.
  • Ελάχιστη πολιτική βούληση από όσους διαχειρίζονται πολιτικές και, κυρίως, πόρους.

»Στόχοι των Ενώσεων είναι η αξιοποίηση των ανενεργών υλικών και ανθρώπινων πόρων, η εκπροσώπηση, η βοήθεια και προστασία, η εκπαίδευση και κατάρτιση, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, η οικονομική-νομική-τεχνική βοήθεια, ο έλεγχος και η επίλυση διαφορών. Οι Ενώσεις συμμετέχουν αυτοδικαίως στην Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (αρ. 12 ν.4430/16).

Η Ένωση μπορεί να είναι και το πρόπλασμα και για την δημιουργία συμπράξεων μεταξύ τους, για την σύναψη συμβάσεων για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών και κοινοπραξιών (αρ. 7 ν.4430/16).

Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας έχουν πρόσβαση:

  • Σε πόρους του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας (αρ. 5.1.  ν.4430/16).
  • Σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, (αρ. 5.2.  ν.4430/16).
  • Σε παραχώρηση κινητής και ακίνητης περιουσίας από τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ, και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης  (αρ. 5.3.  ν.4430/16).
  • Οι φορείς μπορούν και πρέπει να έχουν λόγο για τις πολιτικές και την διαχείριση των πόρων του Ευρ. Κοινωνικού Ταμείου, από τις αρχές της γενικής κυβέρνησης, την Περιφέρεια, τους Δήμους κλπ.

Ο Δήμος Λάρισας φιλοδοξεί ότι «αυτό το τριήμερο θα συναντηθούν και θα λάβουν μέρος  κοινωνικές επιχειρήσεις  και στελέχη Τ.Α. από όλο τον Νομό Λάρισας  και την Περιφέρεια Θεσσαλίας  πέραν του Δήμου που φιλοξενεί τους συμμετέχοντες.

Βασικός στόχος είναι, η  συγκρότηση του κοινωνικού κεφαλαίου και η ανάδυση ικανών στελεχών στο πεδίο μέσα από μια διαδικασία διαρκούς δια βίου μάθησης και αλληλέγγυας κοινωνικοποίησης της γνώσης.

»Δεν πρόκειται για επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση με τη στενή έννοια του όρου δεδομένου ότι το έλλειμμα της εκπαίδευσης και κατάρτισης στο χώρο, δεν εντοπίζεται στην επαγγελματική εξειδίκευση αλλά κυρίως στις οργανωτικές και καθοδηγητικές ικανότητες και στην ανάγκη   μετασχηματισμού των ομάδων και πρωτοβουλιών σε επιχειρηματικό υποκείμενο ώστε, να αξιοποιηθούν ανενεργοί υλικοί και ανθρώπινοι πόροι στην Τοπική Κοινωνία».

 Info:

Μύλος 1927, Γεωργιάδου 55, Λάρισα 412 21, τηλ. 2410663085 ,2410661727

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας