Τους πήρε το... Ποτάμι

theodorakis

Τους πήρε το... Ποτάμι Προβληματισμός στη Σεβαστουπόλεως για την επόμενη ημέρα | ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Mπορεί να συνέπεσε με την απότομη αλλαγή του καιρού σε όλη τη χώρα, αλλά ούτως ή άλλως η επόμενη μέρα στο Ποτάμι θα ξημέρωνε στην καλύτερη περίπτωση «συννεφιασμένη». Το πενιχρό 4,1% της Κυριακής σκόρπισε απογοήτευση στα στελέχη του κόμματος και πρώτα απ’ όλους στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την ευθύνη.

Χθες λήφθηκαν οι πρώτες αποφάσεις που δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα τεθούν όλα στο τραπέζι, από το πρόσωπο και τον ρόλο του επικεφαλής έως τη στρατηγική, την οργάνωση και κυρίως την αποσαφήνιση της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του ηλικίας μόλις 18 μηνών Ποταμιού.

Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσουν η νέα και η παλιά κοινοβουλευτική ομάδα (σ.σ. μειώθηκε από 17 σε 11 έδρες) μαζί με το συντονιστικό και τον πολιτικό σχεδιασμό της Σεβαστουπόλεως, σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Παράλληλα δρομολογείται για τις 4-6 Δεκεμβρίου συνέδριο στο οποίο θα επανεξεταστούν όλα και δεν αποκλείεται ο Στ. Θεοδωράκης να ζητήσει την επανεκλογή του στη θέση του επικεφαλής.

Ζήτημα στρατηγικής και οργάνωσης

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις του επιτελείου του Ποταμιού και αρκετών βουλευτών του το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο επίπεδα: Στο πολιτικό, όπου τίθενται ζητήματα στρατηγικής, όπως π.χ. για μια πιο επιθετική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το αν έπρεπε να τεθεί ο φιλόδοξος στόχος του 10% και πότε, το αν οι προσωπικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών στον Αλ. Τσίπρα βοήθησαν ή έβλαψαν.

Δεύτερον, στο οργανωτικό, όπου η απουσία στοιχειώδους δομής στην περιφέρεια (σχέσεις με την τοπική κοινωνία, επαφές με πρόσωπα και φορείς) κόστισε στο κόμμα 18 νομούς με ποσοστά κάτω του 3%.

Αλλο σημείο όπου δίνουν βάση οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως είναι ότι παρά το γεγονός πως χάρη στα αστικά κέντρα δεν κινδύνευσε η είσοδος του κόμματος στη Βουλή, παρατηρείται μια μεγάλη απόκλιση στα ποσοστά μεταξύ αστικών και λαϊκών συνοικιών, π.χ. σε Ψυχικό-Φιλοθέη το Ποτάμι ήταν τρίτο κόμμα με 10,2%, ενώ στην Αγ. Βαρβάρα ήταν έβδομο με 3,89%.

Εμπειρα στελέχη του κόμματος που προέρχονται από την Αριστερά, όπως π.χ. ο Σπύρος Λυκούδης, ανέμεναν τη συμπίεση των ποσοστών και εκτιμούν ότι η επαρχία κόστισε εκλογικά, όπως και η επίπλαστη εικόνα του ντέρμπι κορυφής μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίαζαν οι δημοσκοπήσεις.

«Θέμα ηγεσίας δεν τίθεται, αλλά δεν αναδείξαμε τα πρόσωπα και την ομάδα που διέθετε το Ποτάμι», υπογράμμισε ο Σπύρος Δανέλλης («Στο Κόκκινο»), τασσόμενος υπέρ του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Πέτρος Τατσόπουλος τόνισε μέσω facebook ότι «το Ποτάμι πρέπει να εγκαταλείψει τη διαδρομή του Μοναχικού Αδέκαστου και να συνενώσει τις δυνάμεις του με τις υπόλοιπες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».

Αλλα στελέχη, όπως η Αντιγόνη Λυμπεράκη, σημειώνουν ότι το κόμμα οικοδόμησε μεν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο να μετατρέψει το πολιτικό αυτό κεφάλαιο σε ψήφο εκ μέρους των πολιτών.

Σημειώνεται ότι έπειτα από πολλές καραμπόλες της τελευταίας στιγμής, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος είναι: Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Χάρης Θεοχάρης, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Μάρκου, Ιάσονας Φωτήλας, Ιλχάν Αχμέτ, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.