Της Αλλοπάρ*

Από τότε που ο αξέχαστος Γρηγόρης Μπιθικώτσης, όταν του ζητήθηκε μια δήλωση για τον θάνατο ενός συναδέλφου του, είπε την επίσης αξέχαστη φράση «Τι να σου πω; Επαθα μια ψυχολογία όταν το 'μαθα», η ψυχολογία, από κλάδος των επιστημών που ερευνούν την ψυχική υγεία, μετατράπηκε σε... πάθηση.

Ετσι, πολύ συχνά ακούμε -ιδίως από συναδέλφους του αθλητικού ρεπορτάζ- ότι η ψυχολογία... ανεβαίνει ή κατεβαίνει, κάτι σαν τον πυρετό ένα πράγμα.

Αλλοτε πάλι ότι η ψυχολογία είναι καλή ή κακή -σαν τον «όγκο», π.χ., που μπορεί να είναι «καλός» ή «κακός». Υπάρχει, βέβαια, και η εκδοχή ότι η ψυχολογία είναι ένα «πράγμα» που μπορεί να... χαλάσει -όπως, π.χ., ένα αμορτισέρ- αλλά που μπορεί και να διορθωθεί, να «φτιαχτεί».

Τις προάλλες, ακούγοντας την πρωινή εκπομπή της «ΕΡΑ Σπορ», έγινα μάρτυρας ακόμα μιας περιπέτειας της φουκαριάρας της ψυχολογίας: Θέτοντας το -ρητορικό- ερώτημα «Γιατί ο ΠΑΟΚ παίζει καλά μόνο στην Τούμπα, ενώ χάνει τη δύναμή του εκτός έδρας;», ο καλός αθλητικός συντάκτης -που είναι και από τους πιο εγγράμματους του κλάδου!- απάντησε: «Μακριά απ' την Τούμπα... τού χαλιέται η ψυχολογία»!

Και έπεσα ξερή...

* Η Αλλοπάρ μου, η αγαπημένη μου σκυλίτσα, κάνει συλλογή από νεολογισμούς -ή κοτσάνες, αν προτιμάτε. Μετά τα «ανεξαρτήτου αντιπάλου», τις «υπεραριθμίες», το «με δευτερεύων αιφνιδιασμό» κτλ, πρόσθεσε και το «του χαλιέται η ψυχολογία». Σωστό λαβράκι!