Την Δευτέρα το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

ert1.jpg

Η νέα ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την Δευτέρα (9/3) σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αιτία της ολιγοήμερης αναβολής ήταν η ανεύρεση «ορθής λύσης» για την ομαλή μετάβαση από τη ΝΕΡΙΤ στην ΕΡΤ, με την επιστροφή των απολυμένων της 11ης Ιουλίου του 2013 και η επίλυση με τον πιο στέρεο νομικά τρόπο τεχνικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από το λουκέτο και το μαύρο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα όσα επακολούθησαν με τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ.

Στόχος είναι όπως λέγεται μια ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά για το τι θα γίνει με τη δημόσια περιουσία που διέθετε η ΕΡΤ πριν από το λουκέτο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό που επιδιώκεται με το νέο νομοσχέδιο είναι ένας πραγματικά δημόσιος και ανεξάρτητος οπτικοακουστικός φορέας που θα διασφαλίζει την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους. Κάτι τέτοια βέβαια υπόσχονταν και οι προηγούμενοι, οι οποίοι βέβαια προχώρησαν στο πραξικοπηματικό λουκέτο, και μόνο αυτά δεν έπραξαν τελικά γι αυτό και τώρα το στοίχημα είναι να επιβεβαιωθούν όλα αυτά στην πράξη.

Η νέα ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και το δορυφορικό της κανάλι για τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο ενώ θα διαθέτει και θα παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων. Δεν θα δημιουργεί καμία δηνοσιονομική επιβάρυνση ενώ θα υπάρχουν διατάξεις που θα διασφαλίζουν τον περιορισμό των εξωφρενικών συχνά δαπανών εξωτερικών και μεικτών παραγωγών.