«Θετικοί» οι δανειστές, αισιοδοξεί η κυβέρνηση

tsakalotos-katrougalos.jpg

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος Διαδοχικές επαφές των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, με Ευρωπαίους ομολόγους τους | EUROKINISSI

Την πληροφορία ότι οι δανειστείς βλέπουν θετικά την πρόταση της Αθήνας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα μεταφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές, οι οποίες -όπως σημείωσε- δεν θα είναι εύκολες. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει τις δικές της «κόκκινες γραμμές», τις οποίες -τόνισε- «θα τις σεβαστούμε μέχρι το τέλος».

«Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις -τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα- στο πλαίσιο μιας πλήρους, σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση στον τομέα του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στην πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν τρία ζητήματα: η κρίση που έχει υποσκάψει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος, η γενικότερη αμφισβήτηση της κοινωνικής πολιτικής σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο των τελευταίων νεοφιλελεύθερων δεκαετιών και, ειδικά στην Ελλάδα, το πλήρες ξεχαρβάλωμα που οφείλεται στον στρεβλό χαρακτήρα που από την γένεσή του είχε το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

«Ερχόμαστε τώρα να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυμένο από την κρίση, την ανεργία, την αδυναμία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους. Προσπαθούμε λοιπόν να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις -τις οποίες, αν περιοριζόμαστε να εφαρμόσουμε, δεν θα λύναμε το ζήτημα- στο πλαίσιο μιας πλήρους σαρωτικής μεταρρύθμισης που θέλει μεν να συγκρατήσει την συνταξιοδοτική δαπάνη, με όρους όμως κοινωνικής δικαιοσύνης, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι εξήγησε τις θέσεις τής Αθήνας, στους συνομιλητές του στη Γερμανία, όπως και στους Ευρωπαίους εταίρους και η πρώτη αντιμετώπιση ήταν θετική. Όπως σημείωσε, οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών ήταν θετικές: «Στη γενικότερη γεωμετρία της, δηλαδή στην πρόβλεψη μιας εθνικής σύνταξης που θα είχε κυρίως τον χαρακτήρα της αναδιανομής, η πρότασή μας είναι αποδεκτή», τόνισε. 

Σημειώνεται ότι πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters -που επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης- έκαναν λόγο ότι το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό είναι αποδεκτό, αλλά είναι ακόμη ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, για τους δανειστές, ένας από τους βασικούς στόχους των αλλαγών είναι να αυξηθούν τα κίνητρα για τους Έλληνες να εργαστούν για μεγαλύτερο διάστημα.

Συνεχείς επαφές Τσακαλώτου - Κατρούγκαλου 

Στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, διαδοχικές επαφές έχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγακλος, με Ευρωπαίους ομολόγους του, μέσα σε μία εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για την κυβέρνηση.

Οι συναντήσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου εντός του Σαββατοκύριακου με τους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία αποσκοπούν σε «χαρτογράφηση» των απόψεων στους εταίρους με στόχο να οικοδομηθεί καλό κλίμα στις τρέχουσες συζητήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων. Η επίσκεψη, όπως αναφέρει ο ίδιος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας «να ενισχύσουμε τα διπλωματικά ερείσματα και γενικά τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό (...) να δείξουμε παντού ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό θέμα, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, καθώς η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους είναι αυτή τη στιγμή το υπ´ αριθμόν ένα ζήτημα σε όλη την ήπειρό μας». Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Από την πλευρά του, στην Πορτογαλία βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σήμερα, Σάββατο, τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες προκειμένου να υπάρξει ατζέντα αντιμετώπισής τους με προοδευτικό πρόσημο συζήτησαν στη Λισαβόνα οι υπουργοί Οικονομικών Πορτογαλίας και Ελλάδας στη συνάντηση που είχαν.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μάριο Σεντένο, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, συζήτησαν  το ελληνικό πρόβλημα και συμφώνησαν ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα καθώς η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν πολλές ομοιότητες. Οι δύο υπουργοί έθεσαν τα ζητήματα προκείμενου να υπάρξει ατζέντα αντιμετώπισης των διαφόρων κοινών προβλημάτων, με προοδευτικό πρόσημο και για τις δύο χώρες. Ακόμα, συζήτησαν προβλήματα που μπορούν να τεθούν από κοινού στην ΕΕ, καθώς απασχολούν και τις δύο χώρες, όπως η τραπεζική ένωση, η ανεργία, οι επενδύσεις  κ.ά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί αύριο, Κυριακή, στο Παρίσι, με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ  Σαπέν. Την Παρασκευή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε στην Ιταλία με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν το θέμα του χρέους (η συζήτηση για το οποίο θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης), καθώς και τα ζητήματα του μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του, η ανεργία και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κυρίως πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Οι επαφές του υπουργού θα κορυφωθούν την Τετάρτη στο Βερολίνο, όπου η συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ώρα που ήδη διαμορφώνονται οι συνθήκες της νέας σύγκρουσης στις Βρυξέλλες.

Στις αποσκευές του κ. Τσακαλώτου περιλαμβάνονται μετρήσιμα στοιχεία για τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και μια λίστα για το πώς θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι στο 2016. Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί και το κορυφαίο ζήτημα, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό οι «σκληροί» παράγοντες της ευρωζώνης να ξεκινήσουν άμεσα συζητήσεις περί νέων πρόσθετων μέτρων με πρόσχημα τους κινδύνους για τα έσοδα στα ταμεία του κράτους.

Ωστόσο το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών έχει και έναν ακόμα σκοπό: να αναλυθεί το πεδίο των συγκλίσεων και των αποκλίσεων αναφορικά με τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Τα αρμόδια κλιμάκια έχουν εδώ και εβδομάδες ξεκινήσει την προεργασία για το χρέος, συλλέγοντας δεδομένα και προτάσεις από πλήθος εμπειρογνωμόνων και φορέων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ έχουν αρχίσει και σχηματίζονται οι πρώτες ευκρινείς εικόνες για το πού μπορούν να οδηγήσουν αυτές οι συζητήσεις.

«Ολα αυτά βέβαια συνιστούν μια τρομερά ρευστή και δυναμική διαδικασία», συμπληρώνουν στελέχη που γνωρίζουν τα δεδομένα, σημειώνοντας ότι «η συζήτηση στην Ευρώπη είναι τόσο πολυπαραγοντική, που επιβάλλει από εμάς να διαμορφώσουμε το ταχύτερο δυνατόν ένα στέρεο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας