«Θα σε πάρω άλλη ώρα»...

Οταν ήμουν υφυπουργός Αθλητισμού, ένας πρωθυπουργός με ξύπνησε μια μέρα νωρίς - νωρίς και με ρώτησε: «Τι κάνεις μ’ αυτούς τους προέδρους των ομάδων;».

Φαίνεται ότι κάποιος τον είχε ενημερώσει ότι γίνονταν και τότε τα... συνήθη μεταξύ των προέδρων.

Του απάντησα: «Ποιους προέδρους; Τον κ. Βαρδινογιάννη, εννοείτε;»

«Οχι, όχι».

«Τον κ. Κόκκαλη;»

«Οχι».

«Ε, ποιον εννοείτε, κύριε πρόεδρε;»

«Καλά. Θα σε πάρω μια άλλη ώρα»!

Ετσι, φτάσαμε πάλι εδώ που φτάσαμε...

Η προχθεσινή αναμενόμενη απάντηση της Σούπερ Λίγκας στον νέο υφυπουργό Αθλητισμού, πλήρως εναρμονισμένη με την τακτική της Πολιτείας, είναι ένα πρώτο δειλό αλλά αναγκαίο βήμα. Το ζητούμενο που κρύβεται πίσω απ’ αυτό είναι ένα το ίδιο αναγκαίο, αλλά πολύ πιο θαρραλέο βήμα, που πρέπει να το κάνει η ΕΠΟ. Στα μάτια του Μπλάτερ και του Πλατινί δεν υπάρχει Σούπερ Λίγκα. Υπάρχει μόνο ΕΠΟ. Το θέμα λοιπόν είναι αν όλη αυτή η κίνηση αποτελεί ένα Δούρειο Ιππο, ότι... ναι, εμείς θέλουμε, αλλά η ΕΠΟ δεν θέλει ενώ έχει τον κυρίαρχο λόγο.

Πάντως, αν τυχόν παρέμβει, είτε η διεθνής, είτε η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, το αίτημα θα έχει προέλθει από τους εδώ εξαρτημένους.

Επιμένω, πάντως, ότι είναι η σωστότερη στιγμή και δεν θα υπάρξει άλλη. Τώρα όλα όσα θέλει η Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων και όσων δέχτηκε η Σούπερ Λίγκα, να εναρμονιστούν με το διεθνές δίκαιο. Αυτό μόνο η ΕΠΟ μπορεί να το κάνει. Τουτέστιν, κοντός ψαλμός αλληλούια. Ολα πρέπει να περάσουν από τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Αλλιώς, μια τρύπα στο νερό.

Πρέπει να πέσει το φύλλο συκής. Και εννοώ να μην προσποιηθεί η ΕΠΟ ότι τάχα παρενέβησαν μόνες τους η FIFA και η UEFA. Διαφορετικά θα δούμε πάλι αυτό που ήδη ξέρουμε. Οτι η τράπουλα είναι στημένη.

Δεν βλέπω, πάντως, καμία αυτοκριτική από τα μέλη της Σούπερ Λίγκας, δηλαδή από τους προέδρους των ομάδων, κυρίως γιατί ένα μέρος του λαβυρίνθου είναι εκεί. Εκεί εδρεύουν οι μινώταυροι, που κάθε φορά ένας απ’ αυτούς έχει το πάνω χέρι.

Πρόταση: Η εφαρμογή των αθλητικών νόμων να ισχύει όλες τις μέρες της εβδομάδας και όχι μόνο μετά τους αγώνες. Αυτό θα πει ότι υπάρχουν καμιά τριακοσαριά παραπτώματα μεσούσης της εβδομάδος. Είναι αυτά που οδηγούν στον προθάλαμο της βίας. Στη διέγερση των παθών.

Υπάρχει νόμος και πρέπει οι εισαγγελείς να τον εφαρμόσουν. Αν δω με αισιόδοξη ματιά τα όσα γίνονται, θα πω ότι 90% των όσων προτάθηκαν έχουν ισχύσει αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Ηλεκτρονικό εισιτήριο. Απαγόρευση οργανωμένων μετακινήσεων. Οι οργανωμένοι οπαδοί να αναγνωριστούν ως σωματεία του αστικού κώδικα.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το θέμα των οργανωμένων λύνεται μόνο από τις ομάδες και δη από τους προέδρους τους. Οσο οι πρόεδροι είναι σε διαρκείς πολέμους, οι στρατοί τους δεν θα διαλυθούν.

* Πρώην υφυπουργός Αθλητισμού