Θα κλείσουν τα δημοτικά ραδιόφωνα;

Υπάρχουν κάποιοι στον «Αθήνα 9,84» που είναι σφόδρα αντικρατιστές (για τους άλλους φυσικά, όχι για τον εαυτό τους). Είναι οπαδοί της λεγόμενης φιλελεύθερης Κεντροαριστεράς, μιας Νεοδεξιάς στην πραγματικότητα, μη νομίζετε, εντελώς αποκρουστικής. Παραγωγοί αλλά και μέλη του Δ.Σ. του σταθμού, που αρθρογραφούσαν ας πούμε εναντίον της ΕΡΤ.

Τι έχουν να πουν τώρα για τα δημοτικά ραδιόφωνα που, σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών (έχει σταλεί προς επεξεργασία στην ΚΕΔΕ), πρέπει να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες; Πράγμα το οποίο οδηγεί μαθηματικά σε λουκέτο.

Ας δούμε κατ’ αρχάς τι γράφει το άρθρο 5 του προσχεδίου νόμου, ένα άρθρο αποκλειστικά (!) για τα δημοτικά ραδιόφωνα. «Δήμοι, οι οποίοι λειτουργούν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ραδιοφωνικούς σταθμούς, δύνανται, ανεξαρτήτως της υφιστάμενης νομικής μορφής αυτών, να συστήσουν ανώνυμη εταιρεία, με ειδικό σκοπό τη λειτουργία του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σταθμού [...] και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2016».

Θα πρέπει επομένως οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί να λειτουργούν ως Α.Ε., με όλα όσα συνεπάγεται μια τέτοια μετατροπή. Δεν θα μπορούν να είναι ελλειμματικοί λόγου χάριν. Αλλά ταυτόχρονα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τους δήμους.

Ο «Αθήνα 9,84» επιδοτείται από τον Δήμο Αθηναίων με 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο - το αντίστοιχο ποσό στο Κανάλι 1 του Πειραιά είναι μικρότερο του 1 εκατ. Τα έσοδα του σταθμού του κ. Γιώργου Καμίνη (επί δημαρχίας του ο ραδιοσταθμός έπαψε να είναι αντικειμενικός, σε κάποιες περιπτώσεις δεν κρατούσε ούτε τα προσχήματα) είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, χωρίς την επιχορήγηση επομένως δεν είναι βιώσιμος ούτε για έναν μήνα.

Τι κάνουμε τώρα ως Ανώνυμη Εταιρεία; Θα κλείσει; Ή θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δήμου; Τι λένε οι αντικρατιστές φίλοι μας στον 9,84;

Σαφώς και είναι πάρα πολλά τα 4 εκατ. για ένα ραδιόφωνο. Πρέπει ο σταθμός αυτός όμως να συνεχίσει να υπάρχει (έστω και με μειωμένο κόστος), δεν μπορώ να ακούω επιχειρήματα του τύπου «με αυτά τα χρήματα θα φτιάχναμε πέντε παιδικές χαρές παραπάνω». Πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, άλλωστε πολύ κόσμος εκεί κάνει πολύ σωστά και τίμια τη δουλειά του.

Συνολικά στην Ελλάδα και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΡ, μετράμε 27 δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.