Το τελευταίο του βιβλίο

Κείμενά του από τη χρονική περίοδο 1996-2016, ομιλίες, δηλώσεις και άρθρα, στοιχεία ανασκόπησης των σημαντικότερων γεγονότων αλλά και της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ανά έτος. Ο Μίκης Θεοδωράκης ανέσυρε ξανά υλικό από το αρχείο του και αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Μονόλογοι στο λυκαυγές» (Εκδόσεις Ιανός, προλογίζει ο Γιώργος Κασιμάτης). Οπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος στον επίλογο, «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό είναι το τελευταίο μου βιβλίο! Ομολογώ ότι λυπάμαι γι’ αυτό, γιατί μου άρεσε να γράφω διάφορα κείμενα και ποιηματάκια πολύ πριν αρχίσω να γράφω μουσική».

Μ.Κ.

Θρίαμβος στο Eurimages

Μια από τις καλύτερες για την Ελλάδα συνεδριάσεις του Eurimages έγινε στο Στρασβούργο (7-10 Μαρτίου), όπου ο Τίμων Κουλμάσης, νέος μας εθνικός εκπρόσωπος στο ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά την απομάκρυνση του Αλέξη Γρίβα, ήταν για πρώτη φορά μόνος του, αν και η δουλειά είχε γίνει και από τους δύο. Το Eurimages θα χρηματοδοτήσει τέσσερις ελληνικές συμπαραγωγές. Το «Delegation» (Αντιπροσωπεία) του Μπουγιάρ Αλιμάνι (ο Αλβανός σκηνοθέτης που ξεκίνησε από την Ελλάδα την πορεία του), το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα, το «Ελεύθερο θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη και το «The Harvesters» (Οι θεριστές) του Ετιέν Καλός, Ελληνα της Νότιας Αφρικής.

Β. Γεωργ.

Τα «τέρατα» του Ρόχας

Αντριάν Βίλαρ Ρόχας

Εμβληματικά τα τεράστια γλυπτά που κάνει ο Αντριάν Βίλαρ Ρόχας στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, φάλαινες, ρινόκερους, άλογα, αλλά και τον πεσμένο «Δαυίδ» του Μικελάντζελο ή το «άγαλμα» του Κερτ Κομπέιν των Nirvana. O διάσημος Αργεντινός καλλιτέχνης έρχεται πρώτη φορά στην Αθήνα, καλεσμένος του Οργανισμού Πολιτισμού ΝΕΟΝ, για να δημιουργήσει τη νέα εγκατάστασή του «The Theater of Disappearance» στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Λόφο των Νυμφών (1/6-23/9). Πρόκειται για ένα νέο «σύμπαν», ένα περιβάλλον «επιστημονικής φαντασίας», όμως τόσο σημερινό.

ΠΑ.Σ.