Τα τρία στάδια των αλλαγών

paideia.jpg

Μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η διαβούλευση τελείωσε, ξεκινάει ο διάλογος. Οσο κι αν φαίνεται αντιφατικό, η αποπειρώμενη μεταρρύθμιση σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού συστήματος έχει πολλές αφετηρίες.

Η Εθνική Επιτροπή Διαλόγου είναι η πρώτη. Ακολουθεί η κυβέρνηση, που θα αποφασίσει για την τελική μορφή και κυρίως το περιεχόμενο των προτάσεων οι οποίες, αμέσως μετά, θα τεθούν μέσω του ΕΣΥΠ (Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας) στον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

Βέβαια, δεν αποκλείεται μια σειρά από επείγοντα θέματα είτε να νομοθετηθούν είτε να λάβουν θέση προτεραιότητας στην ατζέντα του ΕΣΥΠ.

«Εγινε η κατάθεση προτάσεων από ειδικούς, από εμπειρογνώμονες. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και το δικαίωμα να αποφανθεί και μετά να θέσει σε διάλογο την πρότασή της. Αυτός ο διάλογος θα πάρει χρόνο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Θεοτοκάς, πρόεδρος του ΕΣΥΠ, επικυρώνοντας τη μακρά -και αγνώστου καταλήξεως εν τέλει- διαδικασία από την οποία φαίνεται ότι θα περάσουν οι τομές στην παιδεία που παρουσιάστηκαν επισήμως -αλλά κεκλεισμένων των θυρών- στον υπουργό Παιδείας, την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Θεοτοκάς δεν παραλείπει να τονίσει πως «η κυβέρνηση είναι αυτή που θα ορίσει προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα», θέλοντας έτσι να επισημάνει το ενδεχόμενο διαφορετικών ταχυτήτων εντός ή εκτός ΕΣΥΠ.

Για το πρώτο είναι σαφής: «Υπάρχει μια σειρά από επείγοντα θέματα που ενδεχομένως να τεθούν ως θέματα προτεραιότητας στις εργασίες του ΕΣΥΠ. Στις εκτός Συμβουλίου διαδικασίες περιλαμβάνονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Και στις δυο περιπτώσεις, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις έναντι δανειστών και ΟΟΣΑ».

Από την άλλη, οι απαιτήσεις καλύτερης μελέτης σε ορισμένες προτάσεις (εξεταστικό), οι ανάγκες της ίδιας της πολιτικής αλλά και το «μασάζ» σε άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (βλ. ΤΕΙ) εκτιμάται ότι θα επιφέρουν επιβράδυνση σε κάποιες άλλες προτάσεις.

Ηδη στη συνάντηση όλων των επιτροπών, την Παρασκευή οι επιφυλάξεις και διαφωνίες που σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκαν έδειξαν τα «ανοιχτά» ζητήματα: Εξεταστικό, ενιαίος χώρος τριτοβάθμιας, μεταπτυχιακά, αλλά και χρηματοδότηση όλων των βαθμίδων υπό τον αδιευκρίνιστο ακόμα όρο της «αυτονομίας».

*Η σύνθεση του νέου ΕΣΥΠ: Νίκος Θεοτοκάς-πρόεδρος, Δημήτρης Χασάπης-πρόεδρος Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας, Δημοσθένης Σταμάτης-πρόεδρος Συμβουλίου για ΤΕΙ, Βασίλης Καρδάσης-πρόεδρος Συμβουλίου για Πανεπιστήμια.