Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Σημαντικά είναι τα ποσοστά προσβολής των αρθρώσεων των δακτύλων, των χεριών και της σπονδυλικής στήλης. Σε ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες, ενώ σε ηλικία μικρότερη των 45 ετών περισσότερο στους άντρες.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν την πρωτοπαθή εκφύλιση έρχονται αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με τον πόνο και τους λειτουργικούς περιορισμούς.
Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η ηλικία, διότι η αντοχή του χόνδρου μειώνεται, καθώς ο άνθρωπος γερνά.
Αλλες αιτίες είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, το φύλο, καθώς και άλλες παθήσεις, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Είναι πιθανό να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα ακόμη και άτομα με μεταβολικές διαταραχές, όπως υπερφόρτωση σιδήρου ή περίσσεια αυξητικής ορμόνης.
Η συνηθέστερη κλινική εικόνα είναι ο πόνος που είναι το κύριο σύμπτωμα της πάθησης, όπου παρατηρείται ύστερα από βάδιση μεγάλων αποστάσεων όπως κατά την πρωινή έγερση μετά τον ύπνο ή και κατά την παρατεταμένη χρήση μιας θέσης.
Κατά την εξέλιξη της πάθησης παρατηρούνται περίοδοι έξαρσης και ύφεσης του πόνου. Επιπλέον άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι ο κριγμός (τριγμός), η δυσκαμψία και η παραμόρφωση των αρθρώσεων.
Η φυσικοθεραπεία έρχεται για να προσφέρει εργονομικές συμβουλές για την επιβράδυνση της πάθησης και μείωση των συμπτωμάτων.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους μέσω της μυϊκής ενδυνάμωσης, της επανάκτησης του εύρους της κίνησης, καθώς και την ορθή καθοδήγηση και εξοικείωση του ασθενή για τη χρήση των ορθοπεδικών βοηθημάτων (περπατούρα, μπαστούνι) για την αποσυμφόρηση των αρθρώσεων.
Υποστηρίζεται συχνά ότι οι ασθενείς θα πρέπει να διατηρούν το σωματικό τους βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και να εκτελούν καθημερινά δραστηριότητες, όπως είναι η βάδιση και το κολύμπι.
*Τμήμα φυσικοθεραπείας Λαμία ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
ΣΧΕΤΙΚΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
- Η Αρχ. Κόρινθος στο τρισδιάστατο ψηφιακό αρχείο μνημείων κληρονομιάς (12:30)
- «Πεινασμένο» ένζυμο τρώει πλαστικό (10:17)
- Επιστημονική έρευνα και δημοκρατία (22:01)
- Πιάνει δουλειά ο «διαστημικός κυνηγός καταιγίδων» (12:30)
- Οι συνέπειες της υποτίμησης των Ανθρωπιστικών Επιστημών (06:00)
- Το χειρόγραφο βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών (11:32)
- Το Instagram στο δρόμο του Facebook (14:03)
- Είμαστε περισσότερο μικρόβια παρά... άνθρωποι; (14:49)
- Απολίθωμα Homo sapiens 85.000 ετών στη Σαουδική Αραβία (23:47)
- Ποιο είδος αρτηριακής πίεσης είναι το πιο επικίνδυνο; (11:34)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας