Τα μνημεία γιορτάζουν

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, που έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το ICOMOS, γιορτάζεται στις 18 Απριλίου. Γι’ αυτό σήμερα όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία θα είναι ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Επίσης, στις 26 Απριλίου η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, 1ος όροφος, είσοδος από Στουρνάρη 35) στις 18.00.

ΠΑ.Σ.

«Colossus» χωρίς Χιλλ

Σοφία Χιλλ

Η Σοφία Χιλλ αποχώρησε για λόγους προσωπικούς από την παράσταση «Colossus», έργο βασισμένο στην τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, που σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η σπουδαία ηθοποιός, πρωταγωνίστρια του θεάτρου Αττις του Θόδωρου Τερζόπουλου, έχει ενημερώσει προ δεκαπενθημέρου την εταιρεία παραγωγής για τους λόγους που την υποχρεώνουν να διακόψει τη συνεργασία της.

Ε.Μ.

«Φώτισε» τον Σκορσέζε

 Μίκαελ Μπαλχάουζ

Σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας και καλλιτέχνης που άφησε το στίγμα του στο κινηματογραφικό στερέωμα, ο Μίκαελ Μπαλχάουζ πέθανε στα 81 του χρόνια στη γενέτειρά του, το Βερολίνο.

Για πολλούς ήταν εκείνος στον οποίο χρωστούν την οπτική τους δύναμη οι ταινίες των Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και Μάρτιν Σκορσέζε. Με τον πρώτο (ο οποίος, όπως παραδεχόταν, καθόρισε τη σκέψη του) συνεργάστηκε σε 15 φιλμ και με τον δεύτερο σε επτά (μεταξύ αυτών τα «Τα χρόνια της αθωότητας», «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης», «Ο πληροφοριοδότης»).

Μ.Κ.