«Τα δέντρα είναι ο άνθρωπος που αντιστέκεται»

drizos.jpg

Ο Μπάμπης Δρίζος στην έκθεσή του με τίτλο «Δέντρα» στη γκαλερί «Αργώ»

Θεωρεί τον εαυτό του προσεκτικό και υποψιασμένο ερασιτέχνη φωτογράφο που είχε την τύχη να πλαισιώνεται από ανθρώπους της τέχνης.

Σ' αυτούς οφείλεται η ευαισθητοποίηση της ψυχής και η εξάσκηση της ματιάς του.

Σίγουρα, η δουλειά του Μπάμπη Δρίζου είναι άκρως καλλιτεχνική και άψογα επαγγελματική, όπως διαπιστώνουν οι θεατές της έκθεσής του με τίτλο «Δέντρα», που εγκαινιάστηκε προχθές στη γκαλερί «Αργώ».

Πρόκειται για ένα σύνολο φωτογραφιών από διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 1999 έως το 2016.

Οι πρώτες τραβήχτηκαν σε διαφάνειες και σαρώθηκαν σε ψηφιακά αρχεία, ενώ οι μετά το 2006 λήψεις είναι ψηφιακές.

Μέσα στα κάδρα τους τα δέντρα, ένα θέμα τόσο οικείο, παίρνει διαφορετικές όψεις και διαστάσεις, κεντρίζει το βλέμμα, προκαλεί ποικίλα συναισθήματα και σκέψεις.

Δέντρα κάτω από το φως του ήλιου, σε πράσινα λιβάδια, σε πυκνά δάση, ή δίπλα στο κύμα.

Ταπεινά ρείκια και επιβλητικές βελανιδιές. Δέντρα με πλούσιο φύλλωμα αλλά και με γυμνά κλαδιά.

Φωτογραφίες γεμάτες από τα χρώματα της φύσης κι άλλες σε σέπια, ίδιες με έργα τέχνης που έχουν γίνει από το χέρι κάποιου διάσημου ζωγράφου.

Ο άνθρωπος απουσιάζει από τις εικόνες του. Είναι όμως έτσι; Γιατί «τα δέντρα είναι στην ουσία ο άνθρωπος. Ο ήσυχος άνθρωπος που στέκεται και ανθίσταται και καρπίζει», μας είπε ο Μπάμπης Δρίζος, στα εγκαίνια της έκθεσης. «Τα δέντρα εξιστορούν το μεγαλείο της επιβίωσης.

Κόντρα στα στοιχεία της φύσης, την αγριότητα του πολιτισμού, διαθέτουν την περηφάνια και την ευγένεια της ύπαρξης.

Κουβαλούν τη μνήμη του χρόνου και του τόπου όπου ζουν. Διαθέτουν την ασίγαστη δύναμη και αντοχή απέναντι στις αναπόφευκτες θύελλες. Είναι οι σιωπηλοί επιζώντες της αέναης μάχης στη φύση.

Εχουν μια ακαταμάχητη ομορφιά μες στην απλότητά τους. Κι όσο τα προσέχεις τόσο ανακαλύπτεις τη μοναδικότητα μέσα στην ομοιότητά τους».

Κι ο ίδιος; Με ποια εικόνα ταυτίζεται; Υψώνει το χέρι και δείχνει ένα δέντρο που γέρνει προς τη θάλασσα, ενώ φυσάει ο βοριάς...

Από τα νεανικά του χρόνια ασχολείται με τη φωτογραφία ο Μπάμπης Δρίζος, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953.

Η προσήλωση στη μελέτη και η παρατήρηση της δουλειάς άλλων καλλιτεχνών υπήρξε ο δάσκαλος της πολύχρονης αυτοδιδαχής του, που έφερε καρπούς.

Οπως τις τρεις ενότητες που έχει παρουσιάσει στο Δημαρχείο Καισαριανής: «Τόπων έρως» 2003, «Τα προσφυγικά της Καισαριανής. Οψεις μιας αφανιζόμενης ταυτότητας» 2004, «Πορτρέτα» 2009.

 «Αργώ», Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, τηλ. 2107249333. Διάρκεια μέχρι 4/3.