Συζήτηση στον Αρειο Πάγο για την έκδοση του Βούκοβιτς στην ΠΓΔΜ

areios-pagos-630.jpg

Άρειος Πάγος ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπέρ της έκδοσης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) του 30χρονου πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής τάχθηκε χθες ο εισαγγελέας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Καραγιάννης.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε την έκδοση του Ντεργιάν Βούκοβιτς στις αρχές της γειτονικής χώρας, οι οποίες τον εκζητούν για «κατοχή βόμβας Μ93 και μαριχουάνας 805 γραμμαρίων».

Ωστόσο ο ίδιος ο Ντεργιάν Βούκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φεβρουάριο, υποστηρίζει ότι η δίωξή του είναι πολιτική καθώς μετά την πτώση του Γκρούεφσκι σχεδόν ταυτόχρονα «συνελήφθη ο ίδιος, απολύθηκε από την αστυνομία ο αδελφός του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο πατέρας του, επίσης αστυνομικός».

Μάλιστα, ο 30χρονος εκζητούμενος ισχυρίζεται πως στο πρόσωπό του αποδεικνύεται η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, η οποία βρέθηκε στα όρια του εμφυλίου μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων.

Ο αξιωματικός, ακόμα, υποστηρίζει πως επί κυβερνήσεως Γκρούεφσκι εθεωρείτο περίπου ήρωας στη χώρα, αλλά από την πτώση του και μετά, τα κέντρα εξουσίας που ελέγχονται από αλβανόφωνους αποδύθηκαν στη δίωξή του, κάτι που τον ανάγκασε να περάσει στη χώρα μας.

Ο Ντεργιάν Βούκοβιτς είναι σερβικής καταγωγής και χριστιανός ορθόδοξος. Ηταν επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής-αντιτρομοκρατικής μονάδας της γειτονικής χώρας και κυρίως επικεφαλής της ομάδας που στις 9 Μαΐου 2015 στην πόλη Κουμάνοβο συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK.

Τότε οι αλβανόφωνοι είχαν επιτεθεί σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις και ο ίδιος οδήγησε τα σώματα ασφαλείας της ΠΓΔΜ σε σύγκρουση μαζί τους. Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 14 αλβανόφωνοι και 8 αστυνομικοί.

Η συμμετοχή του σ’ αυτή την επιχείρηση τον κατέστησε «ήρωα», όμως μετά την πτώση του Γκρούεφσκι και την επικράτηση αλβανόφωνων σε κεντρικά κυβερνητικά και δημόσια αξιώματα έγινε «από ήρωας εγκληματίας».

Οπως είπε, «τα ναρκωτικά δεν βρέθηκαν τη στιγμή της σύλληψης αλλά μετά», γεγονός που κατά τον ίδιο ισχυροποιεί την άποψή του «ότι του τα φύτεψαν». Ομως «δραπέτευσε για να σωθεί καθώς έχει λάβει ειδική εκπαίδευση από Ισραηλινούς», ενώ «μέσα στο κελί τού επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο μαχαίρι και τον τραυμάτισαν».

Ο εισαγγελέας ακολούθησε την άποψη του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης και πρότεινε να εκδοθεί, ενώ η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη.