Συζητείται το νέο αίτημα έκδοσης των «8»

Το δεύτερο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση ή μη των οκτώ αξιωματικών στη γείτονα χώρα πρόκειται να συζητηθεί την Τρίτη 25 Απριλίου από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης θα συζητηθεί στο Εφετείο της Αθήνας το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης για τους τρεις από τους οκτώ, και συγκεκριμένα τους Suleyman Ozkaynakci, Abdullah Yetik και Ferudum Caban.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου οι «8» παραμένουν στην Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού καθώς εκκρεμούν ακόμη οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου.

Για τους υπόλοιπους 5 (είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες, η μία των 3 και η άλλη των 2 στρατιωτικών) δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία που θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών, ενώ τους 8 στρατιωτικούς θα εκπροσωπήσουν και πάλι στα δικαστήρια οι δικηγόροι Χρίστος Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος.

Το νέο αίτημα έκδοσής τους στάλθηκε την 30ή Ιανουαρίου 2017, δηλαδή 4 μέρες μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να παραδώσει τους 8 στρατιωτικούς στην Τουρκία.

Ως προς το αίτημα που έχουν υποβάλει οι 8 για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στην Υπηρεσία Ασύλου της Αθήνας (καταγραφή αιτημάτων, συνεντεύξεις, κ.λπ.) και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Μάλιστα, δικηγόροι που ασχολούνται με θέματα ασύλου σημειώνουν ότι αυτή έχει καθυστερήσει.

Στο δεύτερο αίτημα έκδοσης οι τουρκικές αρχές έχουν προσθέσει σε βάρος των 8 εκζητουμένων ακόμα δύο δευτερεύοντα αδικήματα.

΄