Συνήθης συνάντηση

karaman_mpakogian

Η Ευρώπη και το μέλλον της, η αξιολόγηση και... ο Πάνος Καμμένος ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση του Κ. Καραμανλή και της Ντ. Μπακογιάννη | ΕUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ηταν μία από τις συνήθεις συναντήσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι βλέπονται πολύ συχνά, αν όχι μία φορά τον μήνα, τουλάχιστον μία φορά το δίμηνο. Τις περισσότερες φορές οι συναντήσεις τους δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αλλά όταν γίνει γνωστό ότι βρέθηκαν, όπως χθες, γίνεται -και είναι φυσικό- «θέμα».

Ο λόγος για τη χθεσινή συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ. και πρώην υπουργό Εξωτερικών, επί των κυβερνήσεών του, Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι τα είπαν κατ' ιδίαν χθες στο γραφείο του κ. Καραμανλή, κοντά στην πλατεία Μαβίλη.

Ενημέρωση μετ’ εμποδίων

Οι πληροφορίες για το τι διημείφθη σε αυτή τη συνάντηση δόθηκαν με το σταγονόμετρο. Φαίνεται όμως ότι τρία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση: η Ευρώπη και το μέλλον της, η αξιολόγηση και... ο Πάνος Καμμένος.

Και οι δύο συνομιλητές είναι μάλλον ανήσυχοι για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου. Περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των σημερινών ολλανδικών εκλογών, αλλά και εκείνων στη Γαλλία και στη Γερμανία. Θεωρούν ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν θα καθορίσουν εν πολλοίς και τον δρόμο που θα ακολουθηθεί στο εγγύς μέλλον καθώς και το αν τελικά θα προχωρήσουμε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Στο κεφάλαιο αξιολόγηση είναι γεγονός ότι όλοι στη Ν.Δ. συμφωνούν πως θα πρέπει να κλείσει «χτες» ή εν πάση περιπτώσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Τι είπε στην κ. Μπακογιάννη ο Κ. Καραμανλής δεν έγινε γνωστό, η πληροφόρηση άλλωστε από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού είναι φειδωλή.

Η κ. Μπακογιάννη όμως, όπως έχει και δημόσια πολλές φορές δηλώσει, θεωρεί ότι κάθε μέρα καθυστέρησης συνεπάγεται κόστος για τη χώρα, αφού ανεβαίνει ο λογαριασμός και πολλαπλασιάζονται οι απαιτήσεις των εταίρων. Η τομεάρχης της Ν.Δ. επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για την καθυστέρηση, θεωρώντας ότι δεν διαπραγματεύεται στην πραγματικότητα, απλώς κερδίζει χρόνο.

Για τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο η Ντόρα Μπακογιάννη έχει έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα, έχει μάλιστα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να «τον μαζέψει» ιδιαίτερα μετά τις προβλέψεις του υπουργού Αμυνας για επεισόδιο στο Αιγαίο, η πρώην υπουργός ζήτησε, λένε οι πληροφορίες, από τον Κ. Καραμανλή να παρέμβει ώστε ο Πάνος Καμμένος να μην τον επικαλείται, όπως κάνει συχνά πυκνά.

Τι της απάντησε δεν έγινε γνωστό... Κάποιες πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Αμυνας ως τακτικό συνομιλητή του Κ. Καραμανλή, αλλά διαψεύδονται από το περιβάλλον του πρώην αρχηγού της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα της συνάντησης των δύο ο Κυρ. Μητσοτάκης βρισκόταν στο Ηράκλειο της Κρήτης, απ' όπου και χθες επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση και μοίρασε υποσχέσεις. «Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα, επειδή η κυβέρνηση παίζει θέατρο» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της Ν.Δ.

Ζήτησε βεβαίως και αυτός να κλείσει η αξιολόγηση γιατί «η καθυστέρηση κοστίζει ακριβά στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας», ενώ και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είπε πως είναι «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία» διότι «θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις».

Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, τους προέδρους των Ενώσεων Περιφερειακού, Τοπικού και Κλαδικού Τύπου και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Ολες οι συναντήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.