«Συνέβη στην Ελλάδα» με ντοκουμέντα

Η ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ δράση «Συνέβη στην Ελλάδα» του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιάζει από τις 13 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλερ ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας σε επιμέλεια και σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου.

Το Εθνικό Θέατρο, θέλοντας να συνεχίσει τις δράσεις που διευρύνουν τον ρόλο του και τονίζουν την παρουσία του, εντός και εκτός των «τειχών» του, ξεκινάει για μία Παρασκευή κάθε μήνα (13 Ιανουαρίου, 10 Φεβρουαρίου, 10 Μαρτίου, 7 Απριλίου, 12 Μαΐου) ένα πολύ ελληνικό πρόγραμμα ξεχωριστών παραστάσεων.

Πρόκειται για μια σειρά σκηνικών δράσεων βασισμένων σε ντοκουμέντα από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Αποσκοπεί να φωτίσει με ποικίλους τρόπους κάποια κομβικά σημεία της πρόσφατης ιστορίας μας, να φέρει στην επιφάνεια πτυχές αμφιλεγόμενες και να αναθερμάνει τη συζήτηση πάνω στην ταυτότητά μας. Γνωρίζοντας το χθες, προσπαθούμε να καταλάβουμε το σήμερα.

H πρώτη δράση έχει τίτλο «Ελληνες και φιλέλληνες» (έναρξη 17.30). Ποιοι ήταν αυτοί οι Ευρωπαίοι που ήρθαν να αγωνιστούν για την ελληνική υπόθεση; Γιατί ήρθαν; Τι περίμεναν να βρουν; Ποια ήταν η γνώμη τους για εμάς και ποια η δική μας γι' αυτούς;

Σε τι πέτυχαν και σε τι απέτυχαν; Κατόρθωσαν τελικά να συνεννοηθούν με τους Ελληνες; Ερωτήματα που ακούγονται πολύ επικαιρικά στη σημερινή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα...

Εθνικό Θέατρο/Αίθουσα Εκδηλώσεων Κτιρίου Τσίλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ.: 210.5288170-171) «Συνέβη στην Ελλάδα». Επιστημονικός σύμβουλος: Αννα Καρακατσούλη. Ερευνα-δραματουργική πρόταση: Κώστας Καρασαββίδης. Συμπληρωματική έρευνα-διαμόρφωση κειμένου: Νίκος Χατζόπουλος, Αλέξανδρος Βαμβούκος.

Γενική επιμέλεια σειράς-σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Βαμβούκος. Συντονισμός ερευνητικής-δραματουργικής ομάδας: Ελένη Κουτσιλαίου, Ολυμπία Γλυκιώτη. Σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Παίζουν: Αννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιωργής Τσουρής. Από 13 Ιανουαρίου. Γενική είσοδος 5 ευρώ.