Συνέχεια πιέσεων από τους δημάρχους του Ανατ. Αιγαίου

metanastes.jpg

Μετανάστες Σε συναντήσεις που είχαν με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης ζητούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά από τους πρόσφυγες, να βελτιωθούν οι συνθήκες και να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης των περιοχών τους | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά από τους πρόσφυγες, να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας και να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης των περιοχών τους υπογράμμισαν σε συναντήσεις τους με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπου λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Οι χτεσινές συναντήσεις των δημάρχων Λέσβου Σπ. Γαληνού, Χίου Μ. Βουρνού, Σάμου Μ. Αγγελόπουλου, Κω Γ. Κυρίτση και Λέρου Μ. Κόλλια έρχονται σε συνέχεια των πρόσφατων επαφών που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα και τον Ευρωπαίο επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο.

Οι δήμαρχοι επισήμαναν μεταξύ άλλων την απουσία μόνιμων διοικητών από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ζήτησαν να ενισχυθεί η υπηρεσία Ασύλου και να επιταχυνθεί το έργο της.

Δεν παρέλειψαν επίσης να ζητήσουν «επαναπροώθηση των προσφύγων», όπως και να αναφερθούν σε θέματα ασφαλείας εξαιτίας της γειτνίασης των νησιών με την Τουρκία, όπως είπαν, χωρίς να διευκρινίζεται πώς συνδέεται η επισήμανση αυτή με την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων.

Για εξαπάτηση και εμπαιγμό των νησιωτών έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους εταίρους μας ούτε για τα αυτονόητα», την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών.

Αμεση μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και απεγκλωβισμό τους από την Ελλάδα ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, καταδικάζοντας την πολιτική της Ε.Ε. και την ευρωτουρκική διακήρυξη, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να καταδικαστούν τα φαινόμενα τραμπουκισμού σε βάρος των προσφύγων και η βία των ναζιστικών ομάδων.

«Δεν θέλουμε άλλες ευχετήριες κάρτες από την Ευρώπη. Θέλουμε να καταλάβουν το πρόβλημα που υπάρχει», επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.