Σύνδεση ελάφρυνσης χρέους με συνεχείς μεταρρυθμίσεις

dombrovskis

Ντομπρόβσκις Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντoμπρόβσκις | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA LAURENT DUBRULE

Οι πιστωτές της ευρωζώνης εργάζονται για μια προσφορά ελάφρυνσης του χρέους στην Ελλάδα που θα αποτελούσε κίνητρο για να μην κάνει πισωγύρισμα η Αθήνα στις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να τηρεί συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι με το πέρασμα του χρόνου οι Έλληνες πολιτικοί θα υποχωρήσουν στις αυξανόμενες πιέσεις για να χαλαρώσουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και στη δημοσιονομική πορεία μετά το πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει σταθερά μεγάλα επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντoμπρόβσκις.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μια καλά σχεδιασμένη προσφορά περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την Αθήνα να μην απομακρυνθεί από το συμφωνημένο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2022.

«Πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικό», λέει ο Ντομπρόβσκις και προσθέτει: «Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλή δημοσιονομική τροχιά».