Συναίνεση όλων των ομάδων

Σίγουρα τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας δεν θα μπορούσαν να αφήσουν έξω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ετσι, πέραν των προβλημάτων που υπάρχουν μέσα στο ποδόσφαιρο, έχει και άλλα, εισαγόμενα λόγω της οικονομικής κρίσης που με τη σειρά της δημιουργεί παραβατικές συμπεριφορές, πολλές εκ των οποίων εκτονώνονται στα γήπεδα.

Αλλά ας ασχοληθούμε με τα του οίκου μας. Σίγουρα το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται πιο σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που να δίνουν τη δυνατότητα στον φίλαθλο να παρκάρει το αμάξι του ασφαλώς, να μη βρέχεται, να έχει ανθρώπινες συνθήκες εντός γηπέδου (WC, κυλικεία, χώροι αναμονής πριν από την έναρξη του αγώνα και κατά το ημίχρονο κ.λπ.), αλλά, το κυριότερο, να έχουν, αλλά και να αποπνέουν ασφάλεια. Η βία είναι βασικός παράγοντας αποτροπής του κόσμου να πάει στο γήπεδο. Ο Ελληνας φίλαθλος αγαπάει το ποδόσφαιρο, απλά για να γεμίσει τα γήπεδα χρειάζεται να του παράσχουμε τα αυτονόητα.

Και πάμε τώρα στο προσφερόμενο προϊόν. Σίγουρα το επίπεδο του θεάματος (με βασική αιτία την οικονομική κρίση) δεν είναι αυτό που περιμένει ο Ελληνας να δει. Από εκεί και πέρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο με οποιαδήποτε ιδιότητα (ΕΠΟ, Super League, παράγοντες ομάδων, διαιτητές, παρατηρητές, Αθλητική Δικαιοσύνη κ.λπ.) πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους, ο καθένας στον τομέα του σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς.

Οπου η πράξη έχει δείξει ότι απαιτούνται αλλαγές νόμων ή κανονισμών να γίνουν, με κύρια κατεύθυνση την αυστηροποίηση αφ’ ενός, αλλά και τη δίκαιη επιβολή τιμωρίας σε κάθε παραβάτη. Ουδείς να έχει την αίσθηση ότι μπορεί να έχει παραβατική συμπεριφορά χωρίς να υποστεί τις ανάλογες συνέπειες. Αυστηρές τιμωρίες στις ομάδες, σε παράγοντες, διαιτητές κ.λπ., αλλά πολύ αυστηρή τιμωρία και στα φυσικά πρόσωπα που δημιούργησαν επεισόδια στα γήπεδα.

Για την εφαρμογή αλλά και τη βελτίωση των κανόνων σε ΟΛΑ τα προαναφερόμενα, εκτός των κατά περίπτωση αρμόδιων οργάνων, βασικός παράγοντας είναι και η συναίνεση που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα σε ΟΛΑ τα μέλη (ομάδες) του Συνεταιρισμού (Super League) με βασικό κανόνα: Μέσα στο γήπεδο αντίπαλοι, μαζί έξω από αυτό.

Οσο αυτός ο κανόνας δεν τηρείται, δεν έχουμε ελπίδες ανάκαμψης. Μέσα από την ενότητα εκτός γηπέδου θα κερδίσει και το σύνολο του ποδοσφαίρου και η κάθε ομάδα ξεχωριστά, αφού έτσι ο κόσμος θα επιστρέψει στα γήπεδα, το fair play θα αναδειχτεί, οι χορηγοί θα επιστρέψουν, οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνουν σύγχρονες και ΟΛΟΙ θα χαίρονται το αγαπημένο τους άθλημα, το ποδόσφαιρο.

* πρόεδρος της Super League