Επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη εξαπέλυσε η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με αφορμή την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και τη μη κατάργησή του, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ κατηγορεί τον Τρ. Αλεξιάδη ότι ψεύδεται, διότι από τη φύση του ο νόμος είναι «δημευτικός για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες, ιδιαίτερα όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα».
Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αφού η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ πήγε περίπατο, ακολουθεί τώρα τα βήματα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που μοίραζαν προεκλογικές υποσχέσεις για τη δήθεν μείωση του. Ο κ. Αλεξιάδης ψεύδεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα “γίνει πιο δίκαιος και αναλογικός”, αφού από τη φύση του είναι δημευτικός για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες, ιδιαίτερα όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα».
Απάντηση Αλεξιάδη
Σκληρή ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αφού αναγνωρίζει το δικαίωμα της κριτικής σε κάθε πολιτικό οργανισμό, επιστρέφει την κατηγορία για «ψέματα» στη Λαϊκή Ενότητα, υποστηρίζοντας πως το γεγονός ότι επιλέγει την παραπληροφόρηση, το ψέμα και τις προσωπικές επιθέσεις «δημιουργεί σίγουρα ερωτηματικά, για ένα νέο φορέα σαν τη Λαϊκή Ενότητα».
Μάλιστα, απαντά σε κάθε κατηγορία μία προς μία αναφέροντας ότι ποτέ και πουθενά δεν μίλησε ως αναπληρωτής υπουργός για μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Ξεκαθάρισα ότι το 2015 και το 2016 το ύψος του θα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, δηλαδή 2,65 δισ.», τονίζει και συνεχίζει: «Το 2016 θα αγωνιστούμε, η εσωτερική του δομή και λειτουργία να τον κάνει πιο δίκαιο και αναλογικό. Λέει λοιπόν ψέματα η ΛΑΕ και πρέπει να αποδείξει τα αναγραφόμενά της».
Υποστηρίζει ότι προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά «η εξαγγελία τους για αφορολόγητο 12.000 σε 4μελή οικογένεια, «γιατί τώρα (σε μισθωτούς και συνταξιούχους) ισχύει οικογενειακό αφορολόγητο 19.000 (9.500 για κάθε σύζυγο)» και πως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών που εξαγγέλλουν, «θα γίνει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017, όπως προβλέπει ο Ν.4336/14.8.15 που ήδη ισχύει».
«Παλαιοκομματικές μέθοδοι αντιπαράθεσης»
Ο Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει πως αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα διατύπωσης των πολιτικών απόψεων της Λαϊκής Ενότητας, ωστόσο την καλεί να μη μετατρέψει αυτή την προσπάθεια «σε μια αντιπαράθεση σε επίπεδο και περιεχόμενο που θυμίζει παλαιοκομματικές μεθόδους συντηρητικών και συστημικών πολιτικών δυνάμεων».
Τέλος, καλεί σε σεβασμό των κοινών αγώνων και της κοινής πορείας που είχαν μέχρι πρόσφατα.
