Στοιχεία-φωτιά για τη... βιομηχανία καισαρικών τομών

ypoyrgos_ygeias_andreas_xanthos.jpg

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Την άτυπη «βιομηχανία» καισαρικών τομών στα δημόσια και τα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας επιβεβαίωσε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του -προερχόμενου από τους Οικολόγους- βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Δημαρά, ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι «σημαντικό και πραγματικό» και επέρριψε ευθύνες τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και στη νοοτροπία που επικρατεί γενικότερα στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας είχε παραγγείλει πρόσφατα σχετική έρευνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το αποκαλυπτικό πόρισμα της οποίας έχει ήδη παραδοθεί και αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.

Οπως είπε ο κ. Ξανθός, το ποσοστό των καισαρικών στην Ελλάδα φτάνει το 56,8%, τη στιγμή που στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 30% και το αποδεκτό όριο από τον ΠΟΥ είναι μόλις 15%.

Η κατάσταση δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια (53,8% και 58,7% αντίστοιχα) και, σύμφωνα με τον υπουργό, «η εικόνα αυτή εκθέτει την επιστημονική κοινότητα και τη χώρα, εκθέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο και επιβαρύνει το ΕΣΥ» καθώς το κόστος της καισαρικής είναι 66% πάνω από τον φυσιολογικό τοκετό.

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στους γυναικολόγους-μαιευτήρες, ο κ. Ξανθός επισήμανε με νόημα ότι οι γιατροί τις προτιμούν επειδή μπορούν να προγραμματιστούν και για τον λόγο αυτό το 70% πραγματοποιείται στο ωράριο 8.00-16.00.

Παράλληλα έκανε λόγο και για «κίνητρο της αυξημένης αμοιβής μέσω άτυπων πληρωμών» και προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου και των ελέγχων ώστε να τεκμηριώνεται επιστημονικά η κάθε τέτοια πράξη.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι το πρόβλημα οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ. στην έλλειψη πληροφόρησης των ζευγαριών, στον φόβο των γυναικών και ειδικά όσων τεκνοποιούν σε μεγάλη ηλικία, στις αυξημένες πολύδυμες κυήσεις και στην «αμυντική ιατρική» των νέων μαιευτήρων.