Στο Συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. οι μονομερείς ενέργειες

mouzalas-brussels-630.jpg

Γιάννης Μουζάλας Γιάννης Μουζάλας | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Την προσφυγική κρίση επί τάπητος έθεσαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, την ώρα που ένα ατελείωτο προσφυγικό ρεύμα κατευθύνεται προς τα κλειστά σύνορα.

Το συμβούλιο των υπουργών γίνεται μετά τις κινήσεις της Αυστρίας με άλλες οκτώ χώρες του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, που συμμαχούν με σκοπό να αποκλειστούν οι προσφυγικές ροές σε ελληνικό έδαφος.

Στόχοι της συνεδρίασης αποτελούν μεταξύ άλλων η εκτόνωση της κατάστασης, η προώθηση μιας κοινής αντιμετώπισης και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. 

Πριν από τη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε πρόγευμα εργασίας με τη συμμετοχή των ΠΓΔΜ, Σερβίας, αλλά και του Τούρκου υφυπουργού Εσωτερικών.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πολύ σκληρά για να αποφύγει μονομερείς ενέργειες».

Σε ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες σήμερα η κ. Νατάσσα Μπερτό δήλωσε: «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται επί τόπου για να εντοπίσει τις άμεσες ανάγκες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για την πρωτοβουλία με την οποία θα είναι δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός ΕΕ».

Αναφορικά με ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία είπε πως είναι δύσκολο να δει η Επιτροπή με ποιον τρόπο θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ενταχθεί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη μέλη.

«Ο διάλογος, όμως, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Περιμένουμε διευκρινήσεις από την πλευρά της Ουγγαρίας και μέχρι τότε δεν μπορούμε να κρίνουμε αν είναι νομικά αποδεκτό ή όχι», ανέφερε.

«Και η Ελλάδα μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες»

Προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να γίνουν και από την Ελλάδα. 

«Κατά πόσο η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι», είναι το ζήτημα για την Ελλάδα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που υπογράμμισε την «ιδιαίτερη» σημασία του αποψινού συμβουλίου για να προσθέσει:

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης.

«Αν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών, ανάμεσα στις οποίες και χώρες εκτός Ε.Ε., μπορούν να αλλάζουν 10 ώρες μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι το ζήτημα έχει μια ιδιορρυθμία, καθώς έχει να κάνει με τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, «που οι ίδιοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν».

Χθες η Αθήνα, στριμωγμένη ανάμεσα στην τουρκική αδιαλλαξία και τον ευρωπαϊκό κυνισμό και ενώ αυξάνονται τα προσφυγικά κύματα, δήλωσε -προσεκτικά μεν, σαφώς δε- έτοιμη να κάνει χρήση του βέτο εάν τα υπόλοιπα κράτη συνεχίσουν την τακτική της μετάθεσης των ευθυνών.

«Μοναχικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά»

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή συνάντηση και υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ενότητα της Ένωσης, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

«Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης» ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος Μετανάστευσης υποστηρίζοντας ότι «μοναχικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά»

«Ελπίζω και προσβλέπω ότι οι υπουργοί σήμερα θα ανταποκριθούν συλλογικά και ενωμένοι στο κάλεσμά μου. Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Και ο χρόνος δεν είναι πια μαζί μας. Μας μένουν δέκα μέρες μέχρι τις 7 Μαρτίου», κατέληξε.

«Μέτωπο» μεταξύ Γαλλίας - Βελγίου

Εκτός, πάντως, από την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας κόντρα επικρατεί και μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου έπειτα από την απόφαση των Βρυξελλών να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο Καλαί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, λίγο πριν τη σύνοδο στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε παράξενη την απόφαση αυτή, αλλά και τα κίνητρά της.

«Δεν είχαμε προειδοποιηθεί», πρόσθεσε ο Καζνέβ, ο οποίος διαβεβαίωσε «ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα για τη γαλλική κυβέρνηση να στείλει μπουλντόζες εκεί για την απομάκρυνση των μεταναστών».

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην παροχή καταφυγίου σε όλους όσοι τελούν υπό καθεστώς αιτούντα ασύλου στη Γαλλία», διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός, προβάλλοντας τον «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα της επιχείρησης.

«Το να ισχυριζόμαστε ότι θα μπορούσε, λόγω της παροχής αυτής καταφυγίου, να υπάρξει ένα κύμα μεταναστών στα βελγικά σύνορα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», σημείωσε.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την Τρίτη την επαναφορά προσωρινά των ελέγχων στα σύνορά του με τη Γαλλία, για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών από αυτούς που εγκαταλείπουν την "Ζούγκλα" του Καλαί, τον αχανή αυτόν καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την είσοδο στη γαλλική πλευρά της σήραγγας της Μάγχης.

Την ίδια στιγμή το δικαστήριο της Λιλ επικύρωσε την εντολή μερικής εκκένωσης της περιοχής στο Καλαί.

Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθεί το νότιο τμήμα της παραγκούπολης αυτής πριν από το βράδυ της Τρίτης, 23 Φεβρουαρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσαν στη βίαιη απομάκρυνση των κατοίκων. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε, εν αναμονή της εξέτασης του ζητήματος από τη δικαιοσύνη.

Εναντίον της απόφασης των αρχών είχαν προσφύγει τοπικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό αυτό με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν τη Σήραγγα της Μάγχης και να φτάσουν στη Βρετανία .

Οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να μετεγκαταστήσουν περίπου 1.000 από τους μετανάστες που διαμένουν στη Ζούγκλα σε ένα κοντινό χώρο όπου έχουν τοποθετήσει ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ, αλλά επίσης και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας