Στο εδώλιο για απάτη καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ

giatroi_diafthora.jpg

Γιατροί, διαφθορά Σύμφωνα με το βούλευμα, ενώ πληρωνόταν κανονικά από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, διατηρούσε επί σειρά ετών ιδιωτικό ιατρείο

Διδακτορικό στο να απομυζά το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται πως είχε 67χρονος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, που παραπέμπεται σε δίκη για «απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια», καθώς επί σειρά ετών διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο ενώ πληρωνόταν κανονικά από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Με χθεσινό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης ο γιατρός-καθηγητής του ΑΠΘ παραπέμπεται να δικαστεί σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καθώς φέρεται να προσπορίστηκε παράνομο περιουσιακό όφελος στο χρονικό διάστημα από 11 Ιουλίου 2002 έως 11 Νοεμβρίου 2011 (εκτός του διαστήματος από την 1η Αυγούστου 2005 έως 31 Ιανουαρίου 2006 που απουσίαζε με εκπαιδευτική άδεια), ενώ υπηρετούσε στην Α΄ Προπαιδευτική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και διατηρούσε παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.

Σύμφωνα με το βούλευμα, είχε παραστήσει ψευδώς στους υπαλλήλους του τμήματος μισθοδοσίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ότι δεν ασκούσε ελεύθερο επάγγελμα ιατρού έχοντας δηλώσει διακοπή εργασιών επιτηδευματία.

Χαρακτηριστικά, το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο αναφέρει ότι «προσκόμισε βεβαίωση διακοπής εργασιών που υποβλήθηκε στη ΔΟΥ Καλαμαριάς με την οποία βεβαίωνε ως δήθεν ημερομηνία διακοπής εργασιών της ιδιωτικής ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος τη 13η Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να λάβει ειδική αμοιβή για το κλινικό του έργο στο ΑΧΕΠΑ».

Υπό αυτές τις συνθήκες, το τμήμα μισθοδοσίας του νοσοκομείου τού κατέβαλε για το χρονικό διάστημα 2002-2011 συνολικό ποσό 97.826 ευρώ προερχόμενο από πιστώσεις του προϋπολογισμού του.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο 2015, όταν έφτασε στην Εισαγγελία ανώνυμη επιστολή που ανέφερε ότι εισέπραττε παράνομα το πανεπιστημιακό επίδομα ενώ διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο και χειρουργούσε ασθενείς σε ιδιωτική κλινική.

Σε έρευνα που ακολούθησε από το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός καθηγητής είχε ενοικιάσει το μισό ιατρείο του σε άλλον γιατρό και στο υπόλοιπο παρείχε ο ίδιος ιατρικές υπηρεσίες ως ιδιώτης έναντι αμοιβής 150 ευρώ την επίσκεψη. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι το ίδιο χρονικό διάστημα έκανε χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, έναντι αμοιβής.