Στην Επιτροπή Θεσμών η «Σαουδική Αραβία»

dimitris_kammenos_nikos_kotzias.jpg

Δημήτρης Καμμένος, Νίκος Κοτζιάς EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνεπής στις προαναγγελίες της για «αξιοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου» (μετά τις αποστομωτικές απαντήσεις της κυβέρνησης στην Ολομέλεια την περασμένη Δευτέρα) η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα «Σαουδική Αραβία», μετατοπίζοντας τη συζήτηση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών στην Επιτροπή Θεσμών –και την αντιπαράθεσή της με τον Π. Καμμένο– στον Ν. Κοτζιά.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στη Θεσμών και Διαφάνειας (Γ. Τραγάκης, Χαρ. Αθανασίου, Μ. Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη και Κ. Τζαβάρας) ζήτησαν χθες την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως, μετά τη συζήτηση της σχετικής επερώτησης στη Βουλή, «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών του υπουργού Αμυνας, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος καθώς και για το κύρος του ελληνικού κράτους στις διεθνείς του σχέσεις».

Η χθεσινή κίνηση της Ν.Δ. –έπεται συνέχεια με την κατάθεση σχετικής επερώτησης στον υπουργό Εξωτερικών– αποσκοπεί κυρίως στο να οδηγήσει με κάθε τρόπο ενώπιον των κοινοβουλευτικών οργάνων τα πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην ιστορία, αλλά και τις διεξοδικές ακροάσεις των αρμόδιων υπουργών (Καμμένος, Κοτζιάς, Βίτσας).

Ετσι, στο γραπτό αίτημα που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του κόμματος προς την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναφέρεται: «Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκατ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα-εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ. […]

Ως εκ τούτου, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι αρμόδιοι υπουργοί –υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Καμμένος και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βίτσας και υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς– καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της […]».

Υπενθυμίζεται πως το ίδιο αίτημα απορρίφθηκε από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, στην οποία και υποβλήθηκε αρχικά, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής της συνεδρίασης (υποστηρίχθηκε τότε από ΔΗΣΥ και Ποτάμι), όταν ενέκρινε, αντιθέτως, την πρόταση του Ν. Φίλη για επανεξέταση της συμφωνίας με τη Σ. Αραβία.

Σημειώνεται πως η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών ενδέχεται να προγραμματιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο Π. Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε θετικός σε ιδιωτικές του συνομιλίες με στελέχη της κυβερνητικής πτέρυγας, χθες το μεσημέρι στο Κοινοβούλιο.

Στην αντεπίθεση

Στο μεταξύ τόσο ο Γ. Κουμουτσάκος (Ν.Δ.) όσο και ο Αν. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ) κλιμάκωσαν στην Ολομέλεια την αντιπαράθεσή τους με τον Ν. Κοτζιά, με αφορμή την ανακοίνωσή του για την επίσκεψή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αποκτήσουν γνώση των εγγράφων για τη Σ. Αραβία. Καθώς ο κ. Κοτζιάς τούς κατήγγειλε για «ψεύδη» και για «φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα» αμφότεροι αντεπιτέθηκαν με σφοδρότητα.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. έκανε λόγο «για όνειδος και ντροπή», προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως «τίποτα δεν θα μείνει στην αφάνεια». Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος αναρωτήθηκε εάν ο Ελληνας πρέσβης στο Ριάντ παραμένει στη θέση του και πώς ενεργεί η κυβέρνηση τόσους μήνες. «Είναι απαράδεκτο να κατηγορείται ο εκπρόσωπος της χώρας μας στη Σ. Αραβία ως άνθρωπος που ντιλάρει και ταυτόχρονα να παραμένει στη θέση του».

Στη δεύτερη τοποθέτησή του το απόγευμα, ο Γ. Κουμουτσάκος προανήγγειλε την επίκαιρη επερώτηση που αναμένεται να καταθέσει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση προς τον Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών ότι «έχει επιβάλει σιωπητήριο με αυταρχικό τρόπο στους Ελληνες διπλωμάτες στο Ριάντ». Καταλήγοντας, επανέλαβε πως προσκόμισε στο υπουργείο Εξωτερικών τη γραπτή εξουσιοδότηση του προέδρου της Ν.Δ. για την πρόσβαση στα έγγραφα, σημειώνοντας ότι αν αρνηθεί την ενημέρωση ο κ. Κοτζιάς, «θα υπάρχει προσπάθεια φίμωσης, συσκότισης και μεθόδευσης».

Από την πλευρά του ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε προσβεβλημένος από τους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό του, τους οποίους και «επέστρεψε» στον υπουργό Εξωτερικών, έκανε λόγο για «ιταμή συμπεριφορά» του Νίκου Κοτζιά στο πρόσωπό του, ενώ, απευθυνόμενος συνολικά στην κυβερνητική πτέρυγα, υπενθύμισε πως «έχει απέναντί της υπεύθυνη αντιπολίτευση», με στελέχη που έχουν διαδραματίσει τον ρόλο τους στην πολιτική.

Κοτζιάς: Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Λοβέρδο και Κουμουτσάκο

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την προχθεσινή επίσκεψη Γ. Κουμουτσάκου – Ανδρ. Λοβέρδου στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς υπενθυμίζει πως επανέλαβε την «ανοιχτή πρόσκληση» στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να διαβάσουν τα έγγραφα που αφορούν τη συμφωνία με τη Σ. Αραβία.

Κάλεσε επίσης για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση να επιδείξει «σοβαρότητα και υπευθυνότητα», δίνοντας τη δική του εκδοχή για τις επισκέψεις των στελεχών της Ν.Δ. και της ΔΗ.ΣΥ.: «Είναι δικαίωμα του κου Λοβέρδου να συνεχίσει να ψεύδεται και να επιδιώκει να πρωταγωνιστεί σε θέατρο του παραλόγου προκειμένου να περιφέρεται στα κανάλια και στα ραδιόφωνα. Ωστόσο, η σημερινή εμφάνισή του στο υπουργείο όπου κατέφθασε απροειδοποίητα και συνομίλησε με έναν αναρμόδιο διπλωμάτη και μάλιστα κατά την απουσία μου, είναι άλλο ένα δείγμα έλλειψης σοβαρότητας.

«Ο κ. Λοβέρδος εξ όσων γνωρίζω δεν είναι πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας – αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να απαιτήσει πιεστικά, χωρίς καν να επικαλεστεί εξουσιοδότηση από την κ. Γεννηματά, όπως ισχυρίστηκε, να δει τα εν λόγω.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος αφού εψεύσθη από το βήμα της Βουλής διατύπωσε και πάλι μέσω ΜΜΕ ανάλογο αίτημα, λησμονώντας ότι ούτε εκείνος είναι πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας. [...] Φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως αυτά στα οποία καταφεύγουν οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουμουτσάκος δεν έχουν καμία θέση σε μια σοβαρή δημοκρατική πολιτεία».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας