Στα 15.000 στρέμματα του λακωνικού πορτοκαλεώνα

Δώδεκα ταξίδια, και ισάριθμες προσωπικές ιστορίες, οικογένειες, γεύσεις, διαφορετικότητες και μοναδικά προϊόντα περιλαμβάνει η σειρά ντοκιμαντέρ ταξιδιωτικού και γαστρονομικού περιεχομένου «Τοπικές Κουζίνες», που μεταδίδει κάθε Σάββατο στις 18.30 η ΕΡΤ2.

Οι δημιουργοί της νέας σειράς ντοκιμαντέρ προσεγγίζουν τα μοναδικά προϊόντα και τον χαμένο πλούτο μιας χώρας γκουρμέ, όπου η γεωγραφία και το μικροκλίμα δίνουν άλλη γεύση στο ίδιο προϊόν, ακόμη και σε δύο διπλανά χωριά. Αγγίζουν από κοντά και μεταφέρουν στο σπίτι του τηλεθεατή την πραγματικότητα του χωριού, του αγρότη, του παλιού και του νέου παραγωγού.

Στο αποψινό επεισόδιο με τίτλο «Πορτοκάλια Λακωνίας», οι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν στη σκιά του Ταΰγετου, στην πεδιάδα του Ευρώτα, και κάνουν στάση στις Αμύκλες και στα 15.000 στρέμματα του λακωνικού πορτοκαλεώνα.

Ο παραγωγός Γιώργος Κουρνιώτης και η οικογένειά του επιχειρούν μια ξενάγηση στα μυστικά του ιδιαίτερου, γλυκού λακωνικού πορτοκαλιού και στις ποικιλίες του. Στον Συνεταιρισμό των Αμυκλών οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ μαθαίνουν τα μυστικά της τυποποίησης και της χυμοποίησης, ζώντας από κοντά τον πυρετό της συγκομιδής.

Στη φάρμα της οικογένειας Κουρνιώτη γνωρίζουν τη δική τους «Κιβωτό του Νώε», γεμάτη ζώα και μπαξέδες, όλα όσα εξασφαλίζουν αιώνες τώρα την αυτάρκεια μιας μικρής, αγροτικής κοινωνίας.

Η γιαγιά Βασιλική δείχνει πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό παστό αγριογούρουνο, μαγειρεύει μπαρδουνιώτικο κόκορα, ενώ η Πότα, η γυναίκα του Γιώργου, φτιάχνει τσίχλες με ελιές και πορτοκάλι και αγριογούρουνο στη γάστρα, ξεναγώντας μας στη λακωνική γεύση, που αγαπά την κανέλα και εκμεταλλεύεται σε κάθε της συνταγή τα καλούδια του τόπου, το ελαιόλαδο, τις ελιές, τα γλυκά πορτοκάλια.

Τα κείμενα και η αφήγηση του επεισοδίου είναι της Ελένης Ψυχούλη, η σκηνοθεσία του Βασίλη Βασιλειάδη, η έρευνα της Αγγελικής Ρίζου, η διεύθυνση φωτογραφίας του Νίκου Θεοδωρόπουλου, το μοντάζ της Claudia Sprenger, η διεύθυνση παραγωγής της Μαρίνας Βεϊόγλου, το production design ανήκει στην Αρετή Βαρδάκη και η παραγωγή στον Πάνο Παπαδόπουλο (Prosenghisi Film&Video).