Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο Δημόσιο

dei_pylones.jpg

ΔΕΗ, πυλώνες Το κράτος και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος | EUROKINISSI/ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ρεύμα στο Δημόσιο θα επιτρέπεται πλέον να πωλούν οι ιδιώτες προμηθευτές που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος ώστε το κράτος να συνδράμει, με προπληρωμές την ετήσια κατανάλωσή του και με ρυθμίσεις οφειλών, το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ.

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σπάει το μονοπώλιο που είχε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ στην ηλεκτροδότηση του ελληνικού Δημοσίου και των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τροποποιείται διάταξη του νόμου 4075/2012, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να επιλέγουν και εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η ρύθμιση αυτή γίνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης του κράτους προς όλους τους προμηθευτές.

Με την ίδια τροπολογία, ωστόσο, παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στο Δημόσιο να προπληρώνει το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που εκτιμά ότι θα καταναλώσει μέσα στη χρονιά και να απολαμβάνει έτσι τις εκπτώσεις που προσφέρουν οι προμηθευτές.

Η ρύθμιση αυτή διευκολύνει φορείς του Δημοσίου -αν το κρίνουν σκόπιμο- να συνδράμουν με την προπληρωμή των λογαριασμών τους για έναν χρόνο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα το Δημόσιο να προκαταβάλλει ανεξόφλητες οφειλές προς την Επιχείρηση.