Σκιές στο προφίλ της Μέρκελ

merkel.jpg

Ανγκελα Μέρκελ Η Ανγκελα Μέρεκελ δεν είναι πλέον υπεράνω αμφισβήτησης | AP Photo/Michael Sohn

Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας μπαίνει η Γερμανία μετά την κατάρρευση των διερευνητικών συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα».

Η αποχώρηση των Φιλελεύθερων έφερε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε δύσκολη θέση, καθώς δεν έχει εναλλακτικές επιλογές και η πρωτοβουλία των κινήσεων πέρασε πλέον στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας Φραντς-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα αρχίσει κύκλο επαφών με τους ηγέτες των κομμάτων που συμμετείχαν στις συζητήσεις για την «Τζαμάικα» αλλά και με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων «των οποίων οι προγραμματικές δηλώσεις δεν αποκλείουν τον σχηματισμό κυβέρνησης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δείχνοντας τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Στάινμαγερ έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση για την Ομοσπονδιακή Γερμανία και τον αντίκτυπο αυτής της κατάστασης στη διεθνή σκηνή, κυρίως στην Ε.Ε., λέγοντας ότι «θα είναι δύσκολο να κατανοηθεί από τους εταίρους».

Νωρίτερα επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η κ. Μέρκελ και τον ενημέρωσε επισήμως για την κατάρρευση των συζητήσεων γύρω από την «Τζαμάικα».

Η καγκελάριος είχε προηγουμένως τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο του CDU, όπου παραδέχθηκε ότι εναπόκειται στον Φ.Β. Στάινμαγερ να δρομολογήσει τις διαδικασίες για κυβερνητική λύση, χωρίς νέες εκλογές. Ωστόσο, το ενδεχόμενο των εκλογών δεν απέκλεισε ούτε η ίδια.

«Είναι μία ημέρα βαθιάς περισυλλογής για το πώς θα προχωρήσει η Γερμανία» είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της θα κάνει τα πάντα ως καγκελάριος «για να κυβερνηθεί η χώρα στις δύσκολες εβδομάδες που έρχονται».

Σε συνέντευξη στην ZDF τόνισε ότι είναι «έτοιμη να υπηρετήσει τη Γερμανία για άλλα τέσσερα χρόνια» αλλά και «επιφυλακτική για ένα κυβερνητικό σχήμα μειοψηφίας». Παρέπεμψε σε εκλογές και εξέφρασε την πρόθεση να είναι πάλι υποψήφια καγκελάριος.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είναι αναγκαία τώρα η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Ενωση έχει στην Ομοσπονδιακή Βουλή 246 έδρες (σε σύνολο 709) και μετά την αποχώρηση των Φιλελεύθερων (80 έδρες) από τις συζητήσεις είναι αδύνατος ο σχηματισμός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς το SPD που έχει 153 έδρες.

Το σενάριο να προχωρήσει η καγκελάριος σε συνεργασία μόνο με τους Πράσινους (67 έδρες) και να πάρει ψήφο ανοχής, θεωρητικά βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο δεν πρόκειται να τεθεί σε συζήτηση.

Μόνον ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Μ. Μπούσμαν δήλωσε ότι το κόμμα μπορεί να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέρκελ, σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι επικρίσεις που δέχεται για το ναυάγιο με την «Τζαμάικα».

Ο πρόεδρος του SPD, Mάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις του λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση Στάινμαγερ - Μέρκελ και πριν από το διάγγελμα του προέδρου, ξεκαθάρισε ότι το SPD δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συζητήσεις για νέο μεγάλο συνασπισμό με την Ενωση CDU/CSU και επέμεινε ότι η Γερμανία πρέπει να πάει στις κάλπες, ώστε «οι πολίτες να επανεξετάσουν την κατάσταση».

Την Τετάρτη θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες το πρωί, δεν είχε όμως καμία επικοινωνία όπως είπε με την καγκελάριο.

«Φυσικά θα συζητήσουμε, αλλά όχι για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου συνασπισμού» επανέλαβε ο Σουλτς. Απέρριψε και το σενάριο αποχώρησης της κ. Μέρκελ εάν επρόκειτο να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών έκανε σαφές ότι θεωρεί ως μόνη λύση τις εκλογές και άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποδείξει άλλον υποψήφιο για την καγκελαρία, όπως έχει τη δυνατότητα να πράξει ως πρόεδρος του κόμματος.

Η κίνηση αυτή αυξάνει και άλλο την πίεση προς την Ανγκελα Μέρκελ. O πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Β. Κάουντερ, δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ πρέπει να είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία εάν γίνουν εκλογές, όμως στο παρασκήνιο έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για τη διάδοχη κατάσταση.

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι οι αντιπρόεδροι Α. Λάσετ, Μ. Μπουφιέρ, Γ. Κλένκνερ, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Σπαν κ.ά. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο του CDU.

Σε δεινή θέση είναι και ο σταθερός της εταίρος, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χ. Ζεεχόφερ.

Παρά το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διερευνητικών συζητήσεων κινείτο κοντά στις θέσεις των Φιλελεύθερων, χθες επέκρινε τους Φιλελεύθερους ενώ εξήρε τη Μέρκελ και τους Πράσινους.

Επίσης, κάλεσε σε συνομιλίες τους Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους, όπως έλεγε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, δεν υπάρχουν γέφυρες συνεννόησης.

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι

Οι Φιλελεύθεροι, που αιφνιδίασαν με την αποχώρησή τους, διότι όπως είπε ο Κρ. Λίντνερ «είναι καλύτερα να μην κυβερνάς, από το να κυβερνάς λάθος», συνεδρίασαν και αυτοί χθες και όπως ανακοινώθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα και το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος επικρότησαν τους χειρισμούς και την απόφαση αποχώρησης από τις συζητήσεις για την «Τζαμάικα».

Οι Πράσινοι δεν έχουν πλέον πιέσεις, ούτε εσωτερικές αντιπαραθέσεις, και όπως ανακοίνωσε ο Τζ. Οζντεμιρ, σήμερα θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένει τις εξελίξεις του νέου κύκλου διερευνητικών συνομιλιών.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση μειοψηφίας με την Ενωση έχει αποκλειστεί και όπως δήλωσε η συμπρόεδρος Κατρίν Γκέρινγκ-Εκαρτ τα πράγματα οδηγούνται σε εκλογές.

Οι συμπρόεδροι της Αριστεράς, Κάτια Κίπινγκ και Μ. Ρίξινγκερ, επέρριψαν στην καγκελάριο την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών για την «Τζαμάικα» και σχολίασαν ότι η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τη Μέρκελ.

Τάχθηκαν υπέρ των εκλογών. Η υποψήφια του κόμματος για την καγκελαρία Σ. Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι μία κυβέρνηση «Τζαμάικα» δεν θα μπορούσε να προσφέρει τίποτε στη Γερμανία.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας