Σε κλίμα συγκίνησης η διαδοχή της Μέρκελ UPD

merkel3-630.jpg

Άνγκελα Μέρκελ AP Photo/Markus Schreiber

Σε εξέλιξη είναι στο εκθεσιακό κέντρο του Αμβούργου οι εργασίες του σημαντικότερου συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) τα τελευταία 18 χρόνια καθώς οι 1.001 σύνεδροι καλούνται να εκλέξουν το πρόσωπο που θα διαδεχτεί την Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος και κυρίως να χαράξουν μια νέα γραμμή υπό την πίεση των δυσμενών εκλογικών αποτελεσμάτων σε τοπικές εκλογές.

Επειδή ούτε η Μέρκελ πιστεύει πως μπορεί να επιβιώσει εάν το κόμμα της υποστεί νέα καθίζηση στις ευρωεκλογές, η εκλογή προέδρου αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού όποιος εκλεγεί θα διεκδικήσει την καγκελαρία στις επόμενες εθνικές εκλογές, έστω και αν ο Β. Σόιμπλε γίνει μεταβατικός καγκελάριος.

Η Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γενς Σπαν είναι οι μοναδικοί επίσημοι υποψήφιοι καθώς έχουν προταθεί από ομάδες συνέδρων. Οι υπόλοιποι 12 που δήλωσαν μόνοι τους υποψηφιότητα δεν περιλαμβάνονται μέχρι τώρα στο ψηφοδέλτιο που θα λάβουν οι σύνεδροι. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι κανόνες αλλάζουν και μπορεί οποιοσδήποτε να είναι υποψήφιος, αρκεί να τον προτείνει τουλάχιστον ένας σύνεδρος.

Η διαδικασία εκλογής

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ομιλία της Μέρκελ, ακολούθησε η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και η αιτιολόγησή τους, ενώ οι υποψήφιοι πρόεδροι του CDU θα απευθυνθούν για μια τελευταία φορά στους συνέδρους, οι οποίοι θα τους θέσουν κατόπιν ερωτήσεις.

Στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Εάν κανένας υποψήφιος δεν έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς τις αποχές, η διαδικασία θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά μεταξύ εκείνων που αναδείχθηκαν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι μυστική. Κάθε σύνεδρος θα βρει στη θέση του ένα κομμάτι χαρτί, στο οποίο θα πρέπει να συμπληρώσει την επιλογή του. Μετά την εκλογή του νέου προέδρου θα πρέπει να εκλεγούν, με τον ίδιο τρόπο, τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου.

«Ήταν μεγάλη μου χαρά, ήταν μεγάλη μου τιμή»

Με αυτά τα λόγια και εν μέσω παρατεταμένου χειροκροτήματος, η Άνγκελα Μέρκελ, φανερά συγκινημένη, έκλεισε την τελευταία ομιλία της ως πρόεδρος του CDU εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της «για την κριτική, τη στήριξη και τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια».

«Δεν γεννήθηκα καγκελάριος, ούτε πρόεδρος κόμματος - πραγματικά όχι. Έκανα το καθήκον μου με αξιοπρέπεια και θέλω να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια», είπε και σημείωσε ότι το CDU είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από 18 χρόνια και είναι ένα κόμμα που πρέπει να έχει την αξίωση να μην κοιτάζει στο παρελθόν, αλλά προς το μέλλον, με νέες απόψεις, νέες απαντήσεις, νέες δομές και σταθερές αξίες.

Σε μια ασυνήθιστη εικόνα, η καγκελάριος με δάκρυα στα μάτια δέχθηκε επί 9:24 λεπτά το χειροκρότημα των συνέδρων, ενώ παρακολούθησε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που ετοίμασαν προς τιμήν της τα μέλη του προεδρείου του κόμματος, με μουσική επένδυση το τραγούδι «Thank you for the days» των Kinks.

AP Photo/Markus Schreiber

«Ευχαριστούμε για την ανθρωπιά, την σοβαρότητα, τον χαρακτήρα, το τσαγανό και το χιούμορ, για το θάρρος. Χαιρόμαστε για αυτό που έρχεται», αναφερόταν στο βίντεο, ενώ οι σύνεδροι κρατούσαν πλακάτ με την φράση «Ευχαριστούμε αρχηγέ, για τα 18 χρόνια ηγεσίας».

Η επόμενη μέρα

Από απόψε, λοιπον,  η Γερμανία θα δοκιμάσει το μοντέλο της διαρχίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με αρχηγό που δεν θα είναι καγκελάριος και δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Άνγκελα Μέρκελ, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ | AP Photo/Markus Schreiber

Εάν αρχηγός γίνει η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά. Πρόκειται για την επιλογή της Μέρκελ στη Γενική Γραμματεία του CDU και πολλοί την περιγράφουν ως «μίνι Μέρκελ» επειδή έχουν παρόμοιο πολιτικό στυλ.

Η ίδια προσπαθεί να «αντικρούσει» το παρατσούκλι λέγοντας: «Είμαι 56 ετών, έχω τρία παιδιά, έχω δημιουργήσει μια αξιοζήλευτη καριέρα. Δεν υπάρχει καθόλου “μίνι” για μένα.»

Είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις αλλά, εάν χάσει, θεωρείται απίθανο να αμφισβητήσει την καγκελάριο και φημολογείται ότι θα αναλάβει κάποιο υπουργείο.

Όπως σημειώνει το Politico, ενδεχόμενη νίκη της Καρενμπάουερ θα σημαίνει «εύκολo δρόμο» για την καγκελάριο, ενώ για τα άλλα κόμματα θα είναι μια αντίπαλος σαν τη Μέρκελ καθώς αναμένεται να έχει «λειτουργική» συνεργασία με τους κυβερνητικούς εταίρους Χριστιανοκοινωνιστές και να μην αλλάξει τίποτα ως προς τη σχέση με σοσιαλδημοκράτες (SPD) και ακροδεξιούς (AfD).

Φρίντριχ Μερτς | AP Photo/Michael Sohn

Ενδεχόμενη εκλογή του Φρίντριχ Μερτς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εκδίκηση» για την Άνγκελα Μέρκελ καθώς έχουν διαφορές από το παρελθόν. Και αυτό επειδή ο Μερτς εγκατέλειψε την πολιτική μετά τον παραγκωνισμό του από την νυν καγκελάριο, η οποία ανέλαβε τη θέση του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του CDU το 2002.

Έκτοτε εργάστηκε ως δικηγόρος για διάφορους ομίλους μέχρι που ανέλαβε πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της BlackRock, θέση στην οποία υποστηρίζει ότι θα επιστρέψει σε περίπτωση ήττας, μαζί και στις αμοιβές των εκατομμυρίων, για τις οποίες χρειάστηκε να «απολογηθεί» κατ' επανάληψη το τελευταίο διάστημα.

Αν και ίδιος φροντίζει να τονίσει ότι δεν κρατάει κακία στη Μέρκελ και θα συνεργαστεί μαζί της αρμονικά, στην προεκλογική του εκστρατεία σημείωνε με νόημα ότι δεν είναι αυτός υπεύθυνος για τη μείωση του ποσοστού του CDU κάτω από το 30%. «Πριν λέγαμε επιδιώκουμε 40%+, μετά 30%+ και σήμερα λέμε ότι μας αρκεί να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς εμάς. Εμένα αυτό δεν μου αρκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μερτς θεωρείται εκλεκτός του Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στη «Frankfurter Allgemeine» ότι «η εκλογή του θα είναι το καλύτερο για τη χώρα», ενώ έχει σαφώς εκφραστεί υπέρ της συνέχισης της ολοκλήρωσης της Ε.Ε., κάτι που  αναμένεται να τον φέρει σε αντιπαράθεση με όσους -και δεν είναι λίγοι- τάσσονται στο κόμμα του κατά των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.

To Politico εκτιμά ότι ενδεχόμενη εκλογή του θα δώσει ώθηση στους Πράσινους και θα είναι «κακό μαντάτο» για το AfD, για το οποίο ο Μερτς υποστηρίζει ότι διαθέτει τη σωστή στρατηγική για να μειώσει στο μισό το ποσοστό του. Επικρίνει μάλιστα τη στρατηγική του κόμματός του διότι «τμήματά του υποτίμησαν τον πολιτικό κίνδυνο που προέρχεται από την ακροδεξιά»

Γενς Σπαν Γενς Σπαν | AP Photo/Markus Schreiber

Ο 38χρονος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, που έχει δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλος, έχει επικρίνει πολλάκις τους χειρισμούς της καγκελαρίου στο προσφυγικό καθώς θεωρεί πως είναι πολύ υψηλό το ανώτατο όριο υποδοχής 200.000 προσφύγων και μεταναστών τον χρόνο και υποστηρίζει τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεν έχει καμία οργανωτική εμπειρία στο κόμμα ή στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπως οι αντίπαλοί του, και ασφαλώς δεν συγκαταλέγεται στα φαβορί.

Ο Σπαν θα αποτελέσει πρόβλημα για τη Μέρκελ καθώς δεν θα έχει κανέναν ενδοιασμό να τοποθετηθεί εναντίον της, σχολιάζει το Politico. Όσο για τα άλλα κόμματα, οι συνομιλίες με τo SPD αναμένεται να δυσκολέψουν καθώς αντιπροσωπεύει την πιο συντηρητική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας