Σημαδιακά λόγια

mat_agrotes.jpg

 EUROKINISSI

Αλλάζουν ξάφνου οι καιροί/ κι οι τάχατες αριστεροί/ παίζουν φάλτσα το βιολί τους/ όπως οι προκάτοχοί τους./ Ζέχνουν σαν αυτούς και όζουν/ μα την κοινωνία σώζουν·/ φαντάζονται στα πονηρά/ απατηλά τους όνειρα. Αλλάζουν πράγματι οι καιροί, ενίοτε αλαλάζουν, αλλάζω κι εγώ τροπάρι και περνώ απ’ τα οκτασύλλαβα οκτάστιχα στην πεζή περιγραφή της κοινότοπης καθημερινότητας. Ανακαλώ στη συλλογική μνήμη ένδοξες ημέρες του 2013. Οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους για πολλοστή φορά. Σε «μπλόκο» της Βοιωτίας εμφανίζεται ο φέρελπις ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέα με στελέχη της Κουμουνδούρου που εντρυφούν στα της πρωτογενούς παραγωγής.

Λοιδορεί τους Σαμαροβενιζέλους ο αρχηγός απ’ την καρότσα τρακτέρ, υιοθετεί μέχρι κεραίας τα αιτήματα του πλήθους, ταυτίζεται με τη φούρκα του, του χαϊδεύει τ’ αυτιά. Συγκρατώ δυο σημαδιακές φράσεις. «Με τα μνημόνια δεν πρόκειται να δουν προκοπή οι αγρότες» εξηγεί και κατόπιν επιτίθεται στην ανάλγητη κυβέρνηση: «Οι σωτήρες της χώρας κρύβονται πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ». Φορά σκούρο σακάκι κι απ’ το «βε» του πουλόβερ εξέχει φιλάρεσκα ο ανοιχτόχρωμος γιακάς του πουκαμίσου, απαλλαγμένος απ’ τον... θανάσιμο εναγκαλισμό του λαιμοδέτη.

Ο κώδικας του σώματος εύγλωττος όσο και ο ρήτωρ. Το κορμί του κλίνει προς τα εμπρός, ίσα ίσα να φανεί πως πλησιάζει τους συγκεντρωμένους, παίρνει το μέρος τους, υποκλίνεται στο αδιαπραγμάτευτο δίκιο τους. Εχει προτεταμένες τις παλάμες με όλα τα δάχτυλα ανοιχτά, σαν να μοιράζει τους εύγευστους καρπούς της εύπεπτης ελπίδας που καταφθάνει δριμύτερη και αποφασισμένη. Μολονότι βρίσκεται στον Ορχομενό κάνει μπαμ πως παίζει εντός έδρας.

Γέρνει ελαφρώς προς τους παρισταμένους και το πρόσωπο, το οποίο αποπνέει αφοπλιστική ειλικρίνεια. Ουδείς απ’ όσους τον παρακολουθούν ζωντανά ή στην τηλεόραση διανοείται πως δεν θα εφαρμόσει αυτά που λέει. Ειδάλλως θα παραιτηθεί, διαβεβαιώνει ο ίδιος. Από κάτω ο Βαγγέλης Αποστόλου παρακολουθεί σοβαρός. Η συνέχεια είναι γνωστή. Χθες κατέφθασαν αγανακτισμένοι αγρότες από την προνομιακή εκλογική περιφέρεια του ΣΥΡΙΖΑ, την Κρήτη, έξω φρενών με το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τις ουτιδανές τιμές των προϊόντων τους.

Αισθάνθηκαν βαθιά προδομένοι, καθώς στην πλατεία Βάθης τους περίμεναν παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρύψουν τους «σωτήρες της χώρας». «Τσίπρα χορτάσαμε ψέμα» φώναζαν εν χορώ. Στην πορεία χόρτασαν και χημικά. «Αλλο ο διάλογος, τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε, και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν» δήλωσε ο «από κάτω του ’13» που έχει εν τω μεταξύ χρισθεί «από πάνω». Οι σημαδιακές κουβέντες του πρωθυπουργού, πάντως, δικαιώνονται πανηγυρικά.