Σε «ώτα μη ακουόντων» οι υπηρεσίες περιβάλλοντος Αγρινίου

agrinio_2.jpg

Σε «ώτα μη ακουόντων» οι υπηρεσίες περιβάλλοντος Αγρινίου Τα ΜΑΤ προστατεύουν τις μπουλντόζες

Μετά το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για την καταστροφική ανάπλαση του πάρκου (κληροδοτήματος Παπαστράτου) στο Αγρίνιο, οι εξελίξεις μοιάζει να τρέχουν σε αυθαίρετους ρυθμούς.

Ενώ η αρμόδια Υπηρεσία Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής με έγγραφό της πιστοποιούσε την ανυπαρξία αναγκαίας περιβαλλοντικής μελέτης για το είδος των παρεμβάσεων, την ελλιπή κατάθεση τοπογραφικών και την ελλιπή αποτύπωση των υφιστάμενων δέντρων και κυρίως καμία προβλεπόμενη κοπή/εκρίζωση πρασίνου ή εγκατάσταση χλοοτάπητα («Εφ.Συν.» 9/9/2013), ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου, αγνοώντας στην ουσία το έγγραφο, δεν απαγόρευσε τη συνέχιση της κοπής/εκρίζωσης. Ομως με βάση το προαναφερόμενο έγγραφο της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας, όλες οι κοπές δένδρων και οι εκριζώσεις θάμνων έχουν γίνει παράνομα.

10/9/2013: Οπως μας δήλωσαν κάτοικοι που συμμετέχουν στην Ανοιχτή Συνέλευση: «Το έγγραφο αυτό σε μία ευνομούμενη πολιτεία σταματά άμεσα τις εργασίες, αλλά στην περίπτωση του πάρκου Αγρινίου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως την περασμένη Παρασκευή ο αντεισαγγελέας Εφετών με προφορική εντολή ανέστειλε τις εργασίες υλοτόμησης και εκρίζωσης δένδρων του πάρκου ως παράνομες, με βάση το προαναφερόμενο έγγραφο. Σήμερα η εισαγγελική αρχή δεν επικύρωσε γραπτώς την προφορική εντολή -που ειπώθηκε σαφώς την Παρασκευή- για αναστολή των εργασιών υλοτόμησης και εκρίζωσης, με συνέπεια τη συνέχιση των βάναυσων εργασιών βιασμού του πάρκου».

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι ενώπιον του εισαγγελέα η δασάρχης Αγρινίου παραδέχτηκε ότι δεν έχει ξαναδεί την τεχνική περιγραφή μελέτης του έργου που ετέθη υπόψη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Συγκεκριμένα (σε αντιπαραβολή των σχετικών δύο εκδοχών), η δασάρχης δήλωσε πως δεν είχε ξαναδεί την κατατεθειμένη εκδοχή.

Παραδέχτηκε επίσης πως η μεταφύτευση των δένδρων του πάρκου που βρίσκονταν στον χώρο του φυτωρίου, την οποία ισχυρίζεται πως πραγματοποιεί ο Δήμος Αγρινίου, δεν προβλέπεται πουθενά στη μελέτη του έργου.

Παρ’ όλα αυτά, τοποθέτησε στον χώρο δύο δασοφύλακες «που επέβλεπαν» τις εργασίες «μεταφύτευσης», που πραγματοποιείται χωρίς ριζικό σύστημα, χωρίς χώμα, μόνο με την τσάπα του εργολάβου.

Με λίγα λόγια, μεταφύτευσαν δένδρα που ήδη τους είχαν αφαιρέσει τη ζωή.

Τελικά αναμένεται άμεσα και πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή να κατατεθεί αίτηση από τη δικηγόρο όσων κατοίκων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ώστε να γίνει δυνατή η αναστολή των «έργων».

Το ζήτημα, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, πέρα από τις περιβαλλοντικές διαστάσεις, αποκτά κι ένα… ποινικό άρωμα που δεν συνάδει με τον καθαρό αέρα του πάρκου.
 

12/9/2013:  Ανοιχτός διάλογος για το Παπαστράτειο πάρκο

Τι επισημαίνει στην επιστολή του ο Δ. Μπακής, εκ μέρους της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Αγρινίου, και η απάντηση της «Εφ.Συν.» για την ανάπλασή του

Μετά τη δημοσίευση στην «Εφ.Συν.» των αντιδράσεων υπηρεσιών και πολιτών για το είδος της ανάπλασης που επιχειρείται στο Παπαστράτειο πάρκο Αγρινίου (9 και 10/9), λάβαμε επιστολή από τον κ. Δ. Μπακή, εκ μέρους της

Κίνησης Ενεργών Πολιτών Αγρινίου που έχει ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης ανάπλασης.

Στην επιστολή της η Κίνηση υποστηρίζει ότι:

•Η ανάπλαση είναι ήπιας μορφής, προβλέπει την ανακατασκευή της περίφραξης, τη διατήρηση της ρυμοτομίας του πάρκου, την ανακατασκευή δρομίσκων για να δεχτούν τα δίκτυα άρδευσης και αποχέτευσης και την επίστρωση με κατάλληλο υλικό για βάδισμα, την κοπή 64 δέντρων που είναι επικίνδυνα, εκκαθάριση της υποβαθμισμένης χαμηλής βλάστησης και φύτευση 92 νέων δέντρων, 2.841 θάμνων και λουλουδιών.

•Προβλέπεται αυτόματο σύστημα άρδευσης και πυρόσβεσης, 150 νέα φωτιστικά, μια σύγχρονη παιδική χαρά και δύο σιντριβάνια.

•Το μόνο τσιμέντο που θα πέσει στο πάρκο αφορά την κατασκευή της δεξαμενής, τα ρείθρα και τα σιντριβάνια.

Η ανακοίνωση ακόμα αναφέρει ότι όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχουν εκδοθεί, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε θετικά τις προγραμματισμένες εργασίες και το έργο εντάχθηκε στα ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Επιτροπή υπέρ της ανάπλασης σημειώνει ότι είναι αίτημα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας να μετατραπεί το πάρκο σε χώρο αναψυχής και να πάψει να είναι ένας χώρος φιλοξενίας άρρωστων από ναρκωτικά ατόμων κι ενώ 4 από αυτούς βρέθηκαν νεκροί εκεί τα τελευταία χρόνια.

Η απάντηση της «Εφ.Συν.» 

Αντιπαρερχόμενοι τους απρεπείς χαρακτηρισμούς του κ. Δ. Μπακή, στην εισαγωγή της επιστολής, για τον τρόπο που ασκούμε τη δημοσιογραφία, αλλά και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος πολιτών του Αγρινίου (με την επίκληση ακόμα και προσωπικών δεδομένων που παραπέμπουν σε μεθόδους άλλων εποχών), οι οποίοι καλώς ή κακώς έχουν διαφορετική άποψη, ξεκαθαρίζουμε ότι:

Η «Εφ.Συν.» στο δημοσίευμά της παρουσίασε το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Δυτικής Ελλάδας με ημερομηνία 5/9/2013, με τις ενστάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας για το «εύρος» της σχεδιαζόμενης ανάπλασης. Η υπηρεσία διαπιστώνει ότι δεν έχουν αποτυπωθεί τα 980 δέντρα και θάμνοι που πρόκειται να εκριζωθούν/κοπούν και δεν υπάρχει στη μελέτη που υποβλήθηκε εκεί ούτε η κάλυψη με χλοοτάπητα. Το έγγραφο, με δύο λόγια, κρίνει ότι η υπηρεσία έχει παραπλανηθεί, μια και τέτοιας μορφής παρεμβάσεις χρειάζονται περιβαλλοντική μελέτη.

Για το επίμαχο έγγραφο δεν υπάρχει λέξη στην κατά τα άλλα εκτενή απάντηση του κ. Δ.Μ.

- Η ανακοίνωση της Κίνησης δεν λέει λέξη για το επίμαχο έγγραφο που στην ουσία διαπιστώνει ότι η υπηρεσία έχει παραπλανηθεί στην απόφασή της να δώσει απαλλαγή περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

- Η απαλλαγή αυτή δόθηκε σε διαφορετικό έγγραφο (μια περιγραφή δύο σελίδων) από εκείνο που κατατέθηκε στο αρμόδιο δασαρχείο (περιγραφή πενταπλάσιας έκτασης), πράγμα που διαπίστωσε και η δασάρχης ενώπιον του εισαγγελέα. Στο αρχικό έγγραφο δεν υπήρχε αποτύπωση των 986 δέντρων και θάμνων που θα κοπούν/εκριζωθούν ούτε ο χλοοτάπητας, που απαιτούσαν περιβαλλοντική μελέτη.

- Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ ανέστειλε προσωρινά το έργο, ενώ πριν εκδοθεί η τελική απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ -και συγκεκριμένα την 1/7- υπεγράφη το συμφωνητικό με τον ανάδοχο εργολάβο και την ίδια ημέρα ξεκίνησαν τα έργα. Ακόμα κι αν δινόταν η εντολή αναστολής, δεν θα κινδύνευε να χαθεί το έργο, μια και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Η απόφαση που επιτρέπει να συνεχιστούν τα έργα μέχρι την οριστική απόφαση της Ολομέλειας που θα εκδοθεί τον Δεκέμβρη εξεδόθη στις 22/7 και αφού είχαν ξεκινήσει οι μπουλντόζες.

- Τις τελευταίες ημέρες και μετά την έκδοση του εγγράφου της υπηρεσίας μεταξύ Εισαγγελίας, αστυνομικής διεύθυνσης, δημοτικών αρχών και πολιτών συνεχίζεται ένας αγώνας δρόμου για να αποφασιστεί το τι τελικά πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον νόμο. Δυστυχώς, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών δεν έδωσε γραπτή εντολή να σταματήσει τουλάχιστον η εκρίζωση/κοπή των δέντρων, με αποτέλεσμα σήμερα οι πολίτες της Ανοιχτής Συνέλευσης για το Πάρκο να καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα.

- Το επιχείρημα της επικινδυνότητας μικρού αριθμού δέντρων δεν δικαιολογεί τη σχεδιαζόμενη εκρίζωση εκατοντάδων (986) δέντρων και θάμνων.

- Το ότι αποφασίστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης από τον δήμο δεν το αμφισβητεί κανείς. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβεβαιώσει με δηλώσεις ο δήμαρχος κάτι που δεν αμφισβητείται. Αλλα αμφισβητούνται!

- Ο πρώτος που ρωτήθηκε τηλεφωνικά από την «Εφ.Συν.» για το ζήτημα του πάρκου και τις αντιδράσεις ήταν ο ίδιος ο κ. Δ.Μ., που απάντησε ότι 5-6 περίεργοι άνευ σημασίας είναι αυτοί που διαμαρτύρονται και όλα βαίνουν καλώς. Αυτό όμως για προφανείς λόγους δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στο πάρκο.

- Τέλος, είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι συμπολιτών μας σαν επιχείρημα για οποιονδήποτε λόγο.
 

16/9/2013: Το δικαστήριο υπέρ της ανάπλασης

Το πρωί της Παρασκευής δόθηκε τελικά από το αρμόδιο δικαστήριο η άδεια να συνεχιστούν τα έργα ανάπλασης στο πάρκο. Τα ασφαλιστικά μέτρα της μειοψηφίας των πολιτών που ασχολούνται ενεργά με τη συγκεκριμένη ανάπλαση δεν έγιναν δεκτά.

Δεν ελήφθη καθόλου υπόψη από το δικαστήριο η ύπαρξη του εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας που παρουσιάσαμε αναλυτικά σε δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (9-10/9/2013) και βάσει του οποίου υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού για το είδος των παρεμβάσεων και τις αποτυπώσεις της μελέτης.

Το δικαστήριο εναρμονίστηκε με την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ (22/7/2013) κι ενώ η τελική απόφαση αναμένεται στο τέλος του έτους.

Η ανάπλαση, που είναι αίτημα όλων των Αγρινιωτών, αλλά με διαφορετικές αντιλήψεις ως προς το εύρος της, θα προχωρήσει άμεσα.

Το πολύ θετικό της απόφασης του δικαστηρίου είναι ότι σαφώς προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των επικίνδυνων δέντρων που πρέπει να εκριζωθούν/κοπούν και, επομένως, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σοβαρός έλεγχος στο κομμάτι αυτό του έργου από κάθε αρμόδια υπηρεσία.

Θα είναι κρίμα αν μετά από όλα αυτά, έστω και αν ο δήμος έκρινε ότι η ανάπλαση δεν χρειαζόταν ειδική περιβαλλοντική μελέτη, να μην εναρμονιστούν όλοι στην ήπια ανάπλαση και την αξιοποίηση του μεγάλου αυτού πάρκου σε όφελος όλων των Αγρινιωτών και, κυρίως, να μη διακινδυνέψει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ να μετατραπεί σε άλλο ένα μεγάλο πρόστιμο.

Εκπληξη για όλους τους παρευρισκόμενους στο δικαστήριο, υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης ανάπλασης, αποτέλεσε η απουσία εκπροσώπησης της πλευράς του αναδόχου του έργου, καθώς η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στρεφόταν και κατά της εταιρείας που έχει αναλάβει τα έργα ανάπλασης.