Σε νέα ιντιφάντα καλεί η Χαμάς απαντώντας στον Τραμπ UPD

palestine-rally-trump.jpg

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κατά της απόφασης Τραμπ Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καίνε ομοίωμα του προέδρου των ΗΠΑ σε συγκέντρωση μετά το κάλεσμα της Χαμάς για ιντιφάντα | AP Photo/Majdi Mohammed

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με απρόβλεπτες εξελίξεις. Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, κάλεσε το πρωί της Πέμπτης τους Παλαιστίνιους σε νέα ιντιφάντα εναντιον του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου «επιθετική ενέργεια ενάντια στον λαό μας και πόλεμο εις βάρος των ιερών και των οσίων μας».

Όπως είπε, ο ξεσηκωμός θα πρέπει να αρχίσει αύριο Παρασκευή, την ιερή ημέρα των μουσουλμάνων.

Ο Χανίγε τόνισε ότι αυτό που θέλουν είναι «ο ξεσηκωμός να διαρκέσει και να συνεχιστεί μέχρι ο Τραμπ και οι κατοχική δύναμη να μετανιώσουν γι' αυτή την απόφαση».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, που έχει διεξαγάγει από το 2007 τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και οι καμικάζι βομβιστές της είχαν βρεθεί στις πρώτες γραμμές της τελευταίας ιντιφάντα, από το 2000 έως το 2005.

«Έχουμε δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της Χαμάς και σε όλες τις πτέρυγές της να είναι πλήρως έτοιμες για οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ή εντολές που μπορεί να δοθούν για να αντιμετωπισθεί αυτός ο στρατηγικός κίνδυνος που απειλεί την Ιεουσαλήμ και απειλεί την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Χανίγε.

«Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική και είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης», δήλωσε.

Επίσης, κάλεσε τον υποστηριζόμενο από τη Δύση παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και τους Άραβες να μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ.

Πρώτα επεισόδια

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά την έκκληση της Χαμάς για «ιντιφάντα», δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε δύο σημεία στον συνοριακό φράχτη της Γάζας με το Ισραήλ και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον στρατιωτών στην άλλη πλευρά.

Ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πυρά του στρατού, δήλωσαν τραυματιοφορείς, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ελέγχει την πληροφορία.

Επίσης, σε πόλεις της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις φωνάζοντας: «Θάνατος στην Αμερική! Θάνατος στον ανόητο Τραμπ!» και καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων.

Επιτάχυνση διαδικασιών

Οι παλαιστινιακές παρατάξεις, ανήσυχες για τις μέλλουσες εξελίξεις, εντείνουν τις προσπάθειες να οριστικοποιήσουν την παράδοση από τη Χαμάς της Λωρίδας της Γάζας στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, καθώς στον θύλακα ήδη ξέσπασαν διαδηλώσεις.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Αλ-Χαμντάλα και άλλοι εκπρόσωποι της Φάταχ έφθασαν σήμερα στη Γάζα προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τη Χαμάς.

«Αυτό το ιστορικό στάδιο απαιτεί να είμαστε όλοι ενωμένοι και να εντείνουμε τα βήματα για την ένωση της πατρίδας», δήλωσε ο Αλ-Χαμντάλα.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα τις Παρασκευής για να συζητήσει για τη μονομερή αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, γνωστοποίησε η προεδρία του οργάνου, την οποία ασκεί τον τρέχοντα μήνα η Ιαπωνία.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν οκτώ κράτη. Πρόκειται για τις αποστολές της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης.

Κινητοποιήσεις

Οι Παλαστίνιοι της Δυτικής Όχθης, της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας τη Γάζας, μετά τις χθεσινές πρώτες διαδηλώσεις, πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, κλείνοντας σχολεία και καταστήματα.

Μετά τη μεσημεριανή προσευχή έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Όχθης, ως αντίδραση στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Οι παλαιστινιακές πολιτικές δυνάμεις έχουν καλέσει σε κινητοποιήσεις και οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύονται παντού, εν όψει των σημερινών διαδηλώσεων και των αυριανών.

Με ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι στρατιωτικά τάγματα θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

«Σεβασμός της Ιστορίας»

Στο Ισραήλ η ικανοποίηση από την απόφαση Τραμπ είναι περισσότερο από εμφανής, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «δεσμευμένος για πάντα» στην ιστορία της Ιερουσαλήμ και πως θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι στην αναγνώρισή της ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ.

Μπενιαμίν Νετανιάχου AP Photo/Sebastian Scheiner

«Έχουμε επαφές και με άλλα κράτη, τα οποία θα κάνουν το ίδιο», είπε. «Έχει έρθει η ώρα» να μεταφερθούν στην Ιερουσαλήμ οι πρεσβείες.

Σ. Αραβία: «Αδικαιολογήτη και ανεύθυνη ενέργεια»

Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία εξέφρασε εκ νέου την καταδίκη της για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, με τον βασιλιά Σαλμάν και τον διάδοχό του σε μια πρωτοφανή δημόσια δήλωση κατά των παραδοσιακών συμμάχων τους ΗΠΑ να δηλώνουν ότι «έχουμε ήδη προειδποιήσει για την αντίθεσή μας στην απόφαση αυτή» και ότι «συνεχίζουν να εκφράζουν τη λύπη τους» για μια κίνηση που είναι «τόσο αδικαιολογήτη όσο και ανεύθυνη».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και του πανίσχυρου διαδόχου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν με τον πρόεδρο Τραμπ και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ είναι πολύ στενές.

Ωστόσο συνεχίζονται οι αντιδράσεις και από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τραβήξει την περόνη μιας βόμβας που είναι έτοιμη να εκραγεί στην περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που επανέλαβε πως η Τουρκία καλεί την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη για να του επιδώσει μνημόνιο διαμαρτυρίας για την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Επίσης, ο κορυφαίος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, καταδίκασε την απόφαση Τραμπ, λέγοντας ότι «η απόφαση αυτή καταδικάζεται και καταγγέλλεται, τραυματίζει τα αισθήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων Αράβων και μουσουλμάνων».

«Όμως δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα ότι η Ιερουσαλήμ είναι μια κατεχόμενη γη που θα πρέπει να επιτρέψει στην κυριαρχία των Παλαιστίνιων ιδιοκτητών της όσο χρόνο κι αν πάρει αυτό», δήλωσε καλώντας την «Ούμα», το ισλαμικό έθνος, «να συνδυάσει τις προσπάθειές του για τον σκοπό αυτό».

«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής για τη σταθερότητα της περιοχής».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας «προκαλεί το αίσθημα του αραβικού και μουσουλμανικού πληθυσμού λόγω του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ στη συνείδηση των Αράβων και Μουσουλμάνων».

Ε.Ε.: Πρωτεύουσα και του παλαιστινιακού κράτους

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιδρώντας στην αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους βασίζεται σε δύο κράτη με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο».

Επίσης, ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, ενώ τη Δευτέρα η ίδια και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Βρυξέλλες.

Ρωσία: Επιδείνωση...

Τον κίνδυνο η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να προκαλέσει επιδείνωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, που κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να προκαλέσουν «επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, δήλωσε ότι στο επικείμενο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία θα ασκήσει κριτική στην αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Από τη δική του πλευρά, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «δεν είναι βοηθητική» και ότι η διεθνής κοινότητα θα ήθελε να δει κάποιες σοβαρές ανακοινώσεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα επιλυθούν τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

Οδηγίες

Όπως έγινε γνωστό, οι αμερικανικές πρεσβείες σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και σε χώρες της Αφρικής κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί εν όψει πιθανών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, συνεπεία τη απόφασης Τραμπ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας