Τελεσίγραφο Ραχόι στη Βαρκελώνη UPD

mariano-rajoy.jpg

Μαριάνο Ραχόι AP Photo/Paul White

Στη Βαρκελώνη πέταξε ο Μαριάνο Ραχόι το μπαλάκι, καθώς μετά το υπουργικό συμβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση της Καταλονίας να απαντήσει με σαφήνεια αν το βράδυ της Τρίτης πράγματι κήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας. Από την απάντηση αυτή, όπως εξήγησε, θα εξαρτηθεί ή όχι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος για αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Ισπανίας, η Καταλονία πρέπει να απαντήσει έως τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί. Αν δεν το κάνει, αυτομάτως η ισπανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Η απόσυρση της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας ήταν και το κύριο σημείο της ομιλίας του Μαριάνο Ραχόι στην ισπανική Βουλή.

Με δραματικό ύφος και ένταση στη φωνή, μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας επανέλαβε ότι ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

«Καμία μεσολάβηση»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διαμεσολάβησης με την Καταλονία.

Όπως είπε, «δεν είναι δυνατή η μεσολάβηση μεταξύ του δημοκρατικού νόμου και της ανυπακοής και της ανομίας», στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα ότι για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η Καταλονία θα πρέπει να πάρει πίσω την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, είπε επίσης ότι «κανένα Σύνταγμα εντός της Ευρώπης δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι αντίθετη με οποιοδήποτε κανόνα διεθνούς δικαίου».

Για τον λόγο αυτό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου «στο πλαίσιο των υπαρχόντων θεσμών».

«Υπεύθυνος ο Πουτζντεμόν»

Στην ομιλία του, ο Μαριάνο Ραχόι επιτέθηκε εναντίον του Κάρλες Πουτζντεμόν, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι υπεύθυνος για τη βαθιά κρίση που έχει δημιουργηθεί στην Καταλονία, την οποία χαρακτήρισε «μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία», μια στιγμή «χωρίς προηγούμενο».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Καταλονίας για ανευθυνότητα, καθώς προκάλεσε θεσμική κρίση, επίθεση ενάντια στους συνταγματικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, που οδήγησαν τη φυγή επιχειρήσεων από την περιφέρεια.

Για τον Μαριάνο Ραχόι, το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου δεν ήταν παρά το τελευταίο επεισόδιο μια προσπάθειας να επιβληθεί η ανεξαρτησία την οποία θέλουν λίγοι και δεν συμφέρει κανέναν.

Είπε μάλιστα ότι σχέδιο για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μέσω του δημοψηφίσματος ήταν ένα σχέδιο «αντιδημοκρατικό από τις ρίζες του, αλλά και λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά των συνεπειών που είχε», στερώντα κάθε νομιμότητα στη διεξαγωγή του.

Στήριξε τις ενέργειες των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, λέγοντας ότι το κράτος έδρασε όπως κάθε δημοκρατικό κράτος, και έδωσε συγχαρητήρια στους αστυνομικούς που «εργάστηκαν με επαγγελματισμό».

Υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία στο περιθώριο του νόμου, ο οποίος πρέπει να είναι ίδιος για όλους και όχι να παραβιάζεται οδηγώντας στο χάος.

Τόνισε ότι επείγει η επιστροφή στη νομιμότητα, ώστε να μη ζημιωθεί άλλο η οικονομία και να περιοριστεί η κοινωνική ένταση.

«Ποτέ ξανά στην ιστορία δεν είχαν οι πολίτες αυτής της χώρας περισσότερη ελευθερία και η εμμονή για την ανεξαρτησία θα πετάξει στα σκουπίδια την καλύτερη εποχή της Καταλονίας», είπε με έμφαση.

Έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας ότι καθώς «πορευόμαστε επί αιώνες μαζί, η Ισπανία αγαπά την Καταλονία με την κουλτούρα της, τη γλώσσα της και τον τρόπο ζωή της».

«Γι' αυτό πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτό το σχίσμα με σοβαρότητα, σύνεση και με στόχο να ανακτήσουμε τη συμβίωση».

«Βεβαιότητα» και «σαφήνεια»

Ο Μαριάνο Ραχόι μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί, μετά το υπουργικό συμβούλιο, είχε ήδη πει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει τόσο στους Ισπανούς όσο και στους Καταλανούς «βεβαιότητα» και «σαφήνεια» και ο Κάρλες Πουτζντεμόν με την απάντησή του θα έχει «την ευκαιρία μετά τις εκκλήσεις που έρχονται από πολλές περιφέρειες να επιστρέψει η νομιμότητα».

«Αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν σέβεται τη νομιμότητα, μια περίοδος μη νομιμότητας και αβεβαιότητας θα πάρει τέλος. Αυτό περιμένουν όλοι για δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση που επικρατεί στην Καταλονία», είπε.

«Αν η απάντηση που θα λάβουμε από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας είναι θετική, ότι δηλαδή αποφάσισαν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Κύριο μέλημά μας είναι η σταθερότητα στη χώρα», τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι.

Συναίνεση

Ο Μαριάνο Ραχόι, που συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και τον επικεφαλής των Πολιτών (Ciudadanos) Αλμπέρτο Ριβέρα, έκανε προσπάθεια να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για τις επόμενες κινήσεις έναντι της Καταλονίας.

Μετά τη δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού, ο Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε τη γνώμη ότι λόγω της αναστολής ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την καταλανική κυβέρνηση «προφανώς η απειλή της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας μπήκε στο ράφι, αλλά όπως έγινε σαφές μετά το έγγραφο που υπέγραψε το εθνικιστικό μπλοκ, μπορεί να θέλει να κερδίσει χρόνο για να προχωρήσει».

Έτσι κάλεσε και αυτός τον Κάρλες Πουτζντεμόν «να αποσαφηνιστεί ακριβώς τι είπε χθες».

Μάλιστα είπε ότι συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό Ραχόι να συγκληθεί η επιτροπή αξιολόγησης του καθεστώτος αυτονομίας και αφού εργαστεί για έξι μήνες, να ανοίξει ο διάλογος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

«Εάν ο Πουτζντεμόν θέλει μεσολάβηση, ας έρθει στη Βουλή για να ανοίξει η διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης... Ακόμα και αυτοί που υπερασπίζονται το δικαίωμα στο δημοψήφισμα γνωρίζουν ότι απαιτείται συνταγματική μεταρρύθμιση. Εμείς δεν το θέλουμε διότι θέλουμε να συζητήσουμε πώς θα μείνει η Καταλονία στην Ισπανία και όχι πώς θα φύγει. Και αυτή είναι η διαφορά μας με το μπλοκ υπέρ της ανεξαρτησίας και τους Unidos Podemos», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι «είναι σαφές ότι το άρθρο 155 έχει ενεργοποιηθεί. Στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαμε με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, μετέφερα την ερμηνεία του Σοσιαλιστικού κόμματος για το άρθρο 155. Ελπίζω αυτό να έχει ληφθεί υπόψη».

«Πραξικόπημα»

Δήλωσε έκανε και ο ηγέτης των Πολιτών (Ciudadanos), Άλμπερτ Ριβέρα, που μίλησε για «πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας στην Καταλονία και για μια αναστολή ώστε να κερδηθεί χρόνος και για εκβιασμό».

Χαιρέτισε «την απόφαση της κυβέρνησης να το ξανασκεφτεί και να εφαρμόσει το άρθρο 155 όπως έχουν ζητήσει οι Πολίτες. Ελπίζω να σταματήσει έτσι η διαδικασία απόσχισης, αλλά υπάρχουν κι ορισμένοι κύριοι που θέλουν να κηρύξουν ανεξαρτησία έξω από τα όρια του νόμου».

Και τάχθηκε σαφώς υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 155.

«Υπάρχει μέλλον, αλλά πρέπει να αλλάξει ο αυτοκτονικός οδηγός: ο πρόεδρος Πουτζντεμόντ πρέπει να αλλάξει. Το άρθρο 155 είναι ο τρόπος για να προκηρυχθούν εκλογές στην Καταλονία», είπε, ώστε «ο κ. Πουτζντεμόντ και το CUP (το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση στην καταλανική Βουλή) δεν θα σταματήσουν να μας εκβιάζουν. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κάποιους να αποκομίσουν οφέλη μέσω ενός πραξικοπήματος».

Πολιτική, όχι νομική απόφαση

Από την πλευρά της η καταλανική κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Τζόρντι Τουρούλ, υποστηρίζει ότι καλούν σε διάλογο την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη ώστε να επιτευχθεί μια πολιτική και όχι νομική απόφαση.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν», δήλωσε ο Τουρούλ, «είπε πως αναστέλλει τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας, του νόμου για τη μετάβαση στην ανεξαρτησία, για να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να κάνουμε διάλογο και να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία».

Μάλιστα, ο Τζόρντι Τουρούλ πήγε παραπέρα, λέγοντας ότι μέχρι τώρα η προτεραιότητα ήταν να γίνει διάλογος «για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης», κάτι που ισπανική κυβέρνηση ανέκαθεν αρνούνταν κατηγορηματικά.

Καταλανική σημαία AP Photo/Emilio Morenatti

«Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλονίας», υπογράμμισε, όμως «θα θέλαμε να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλονία».

Ικανοποίηση για την «αποκλιμάκωση της έντασης» εξέφρασε με δήλωσή της η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, που έχει ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Είναι επείγον να συνεργαστούμε για να πετύχουμε πραγματικό διάλογο και λύσεις», είπε.

Τι λέει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος

Το άρθρο 155, με το οποίο η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να αναστείλει την αυτονομία των περιφερειών, ορίζει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Τα «αναγκαία μέτρα» δεν περιγράφονται με σαφήνεια, εξ ου και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την εφαρμογή του.

Συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι το άρθρο 155 επιτρέπει την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας. Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν, πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή ο Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

• Για τις εξελίξεις το πρωί της Τετάρτης και εν αναμονή της ομιλίας Ραχόι στην ισπανική Βουλή, διαβάστε το live της efsyn.gr

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας