«Το πρόβλημα στη Μακεδονία είναι πολιτικό και όχι εθνοτικό»

damjan_manchevski

Ντάμιαν Μάντσεφσκι Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) της ΠΓΔΜ, Ντάμιαν Μάντσεφσκι

Δεν ήταν υποβοηθητικοί όλοι οι γείτονές μας πολιτικοί, έγιναν και πολύ ατυχείς δηλώσεις, που δεν έκαναν καλό σε κανέναν... Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη Μακεδονία και η Μακεδονία δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα

Ο Ντάμιαν Μάντσεφσκι, αντιπρόεδρος του SDSM, του κόμματος που αναμένει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, υπό τον Ζόραν Ζάεφ, δέχτηκε την «Εφ.Συν.» στα κεντρικά γραφεία του κόμματος την ώρα που κορυφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια.

Μας μίλησε ανοιχτά, για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, για τον εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι, για το μέλλον της χώρας, αλλά και για τις σχέσεις με την Ελλάδα

Αποστολή στα Σκόπια 

• Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης;

Θα επικεντρωθούμε αρχικά σε αυτό που υποσχεθήκαμε προεκλογικά, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Που σημαίνει, περισσότερες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς. Θέλουμε να μειώσουμε τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ μιας ολιγαρχίας και της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού. Να βελτιώσουμε την ισότητα των πολιτών, σε όλα τα επίπεδα, να μην υπάρχουν διακρίσεις λόγω θρησκείας ή εθνοτικής καταγωγής.

Η μη λογοδοσία από τον Νίκολα Γκρούεφσκι, η καταπάτηση του κράτους δικαίου, η αντίληψη ότι οι πολίτες της χώρας δεν είναι όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αυτό έχει καταγραφεί και σε εκθέσεις της Ε.Ε. Εχει επισημανθεί ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, ότι το οργανωμένο έγκλημα «ακουμπάει» στα κορυφαία αξιώματα της κυβέρνησης, όπως άκουσαν και όλοι οι πολίτες από τις παράνομα μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που διέρρευσαν. Εκεί φάνηκε ότι η χώρα έχει «καταληφθεί» από τον Γκρούεφσκι, τους συγγενείς και φίλους του.

Ο κόσμος όμως κατάλαβε τι συμβαίνει και τώρα ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα και χωρίς προβλήματα η διαδικασία παράδοσης της εντολής σχηματισμού μιας μεταρρυθμιστικής νέας κυβέρνησης.

• Πολλοί πιστεύουν ότι οι ανισότητες ή οι διακρίσεις αφορούν μόνο τον αλβανικό πληθυσμό.

Οι διακρίσεις που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχαν εθνοτική βάση, αλλά πολιτική, ακόμη και προσωπική. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης ανεξάρτητα από εθνοτική καταγωγή δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά, οι δημόσιοι υπάλληλοι δέχονταν απειλές, δεν τους επιτρεπόταν να εκφράσουν ελεύθερα τις πολιτικές τους απόψεις. Το SDSM είναι ίσως το μόνο κόμμα στη Μακεδονία που εκπροσωπεί όλες τις εθνοτικές κοινότητες.

Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, γιατί οι Αλβανοί συνειδητοποίησαν ότι οι διακρίσεις που υφίσταντο δεν βασίζονταν στην εθνοτική καταγωγή, αλλά στην έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας. Στην παραβίαση του κράτους δικαίου. Και συνειδητοποίησαν επίσης ότι και ορισμένοι Αλβανοί που συμμετείχαν στην κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα για να το εξαλείψουν. Εμείς είχαμε σαν σύνθημα να χτίσουμε μία κοινωνία και ο κόσμος το επιδοκίμασε.

• Ο Νίκολα Γκρούεφσκι σας κατηγορεί ότι με τη συνεργασία σας με τα αλβανικά κόμματα θα δημιουργηθεί μια διεθνική χώρα.

Ναι, αλλά αυτός κυβέρνησε με τη στήριξη αλβανικών κομμάτων. Η πρακτική που ακολουθούνταν, να σχηματίζουν κυβέρνηση συνασπισμού το πρώτο κόμμα των Μακεδόνων μαζί με το πρώτο σε ψήφους κόμμα των Αλβανών, δεν μπορεί να ακολουθηθεί πλέον, καθώς πολλοί Αλβανοί έσπασαν τις εθνοτικές γραμμές και ψήφισαν το SDSM. Ο Γκρούεφσκι κυβερνούσε με διεθνοτικό τρόπο.

Ομως ο κόσμος έλεγε «τα δικά μας υπουργεία και τα δικά τους», σαν να είχαμε δύο κυβερνήσεις. Μα ποιοι είναι αυτοί και ποιοι οι άλλοι; Είμαστε όλοι πολίτες του ίδιου κράτους και θα πρέπει να είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά ως χώρα.

• Πολλά ΜΜΕ έκαναν αναφορές όλες αυτές τις ημέρες της κρίσης και ιδίως μετά τον ξυλοδαρμό βουλευτών από όχλο εθνικιστών μέσα στη Βουλή, ότι η χώρα διολισθαίνει σε διεθνοτική σύγκρουση.

Ο Γκρούεφσκι προσπάθησε προσωπικά να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων, ως τη μόνη του διέξοδο για να σωθεί. Επαιξε το εθνοτικό χαρτί και εξέθεσε τη χώρα σε κίνδυνο.

Ομως το πρόβλημα είναι πολιτικό. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο μακεδονικών κομμάτων είναι μεγαλύτερες εκείνων που υπάρχουν μεταξύ των δύο εθνοτήτων. Και αυτό ήταν κάτι που δεν είχε υπολογίσει.

Πιστεύω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και η κρίση θα εκτονωθεί με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Πρέπει να πω ότι, ευτυχώς, οι Αλβανοί πολίτες της χώρας δεν έπεσαν στην παγίδα να απαντήσουν στην προβοκάτσια.

• Ποιες θα είναι οι σχέσεις σας με τις γειτονικές χώρες;

Είχαμε θετικές περιόδους στο παρελθόν. Εγιναν απόπειρες βελτίωσης των σχέσεων από διάφορες κυβερνήσεις και πολιτικούς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έφεραν θετικά αποτελέσματα. Λύσαμε τα προβλήματά μας με τους γείτονες; Οχι.

Τώρα συμβάλαμε να γίνουν μεγαλύτερα. Δεν ήταν υποβοηθητικοί όλοι οι γείτονές μας πολιτικοί, έγιναν και πολύ ατυχείς δηλώσεις, που δεν έκαναν καλό σε κανέναν. Ομως, ο Ζόραν Ζάεφ ως νέος πρωθυπουργός της χώρας έχει τη βούληση να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα, να προσεγγίσει όλους τους ηγέτες της περιοχής, να εμπλακεί σε διάλογο μαζί τους.

Η συνεργασία των χωρών στην περιοχή, ειδικά σε θέματα υποδομών, οικονομίας, τουρισμού, πολιτισμού, είναι η συνταγή για να προχωρήσουμε μπροστά.

• Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, θα συνεχίσετε να τα στηρίζετε;

Ηταν μια πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών και ήταν ένα θετικό βήμα. Είχαμε ως αντιπολίτευση συνάντηση μαζί του στα Σκόπια. Αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτή τη βάση ακόμη πιο πολύ, τότε θα υπάρξει πρόοδος.

Στο τέλος, πρέπει και οι δύο λαοί και στις δύο χώρες να κατανοήσουν -και νομίζω ότι το κάνουν- ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε, να μην απομονωνόμαστε, να δουλεύουμε μαζί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη Μακεδονία και η Μακεδονία δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα.

Πρέπει να βρούμε μια συναντίληψη για το ίσως μοναδικό υπαρκτό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, το θέμα του συνταγματικού ονόματος της χώρας μας. Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ώθηση στη διαδικασία.

Ελπίζουμε ότι θα βρούμε θετικό έδαφος με την κυβέρνηση στην Αθήνα, ιδίως τώρα, που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνησή μας, η οποία έχει ρεαλιστικό ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση, αντίθετα από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Αυτές είναι δύο παράλληλες διαδικασίες, που θα πρέπει να επιταχυνθούν και ελπίζουμε στη βοήθεια και στην αρωγή όλων των φίλων μας στη διεθνή κοινότητα. Η Μακεδονία πρέπει να επιταχύνει την ευρω-ατλαντική της ολοκλήρωση, όχι μόνο προς όφελος των πολιτών της, αλλά και για το καλό της περιοχής.