Προβάρει γραβάτα...

gravata_tsipras.jpg

Προβάρει γραβάτα... Κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί όπως ο Ρέντσι και ο Γιούνκερ... έπαιξαν με τη δέσμευση του πρωθυπουργού να φορέσει γραβάτα εφόσον ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας συμπεριλαμβάνεται κι επισήμως στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, με όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης να επιζητούν μια συνολική συμφωνία, την επικύρωση δηλαδή της υπερψήφισης των προαπαιτουμένων, αλλά και μια λύση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται και σε αυτό το πλαίσιο ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά την Τρίτη με την Ανγκελα Μέρκελ, λίγες ημέρες μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup».

Το Βερολίνο, όμως, κατά την πάγια τακτική του παραπέμπει δημοσίως στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς των Βρυξελλών. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναγνώρισε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος» και διεμήνυσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένη αν τη Δευτέρα προκύψει μια «θετική απόφαση».

Συμπλήρωσε, τέλος, πως «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση». Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε και αυτός ότι στόχος του προσεχούς Eurogroup είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης. «Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση», σημείωσε ο Ντένις Κόλμπεργκ.

Πηγή της ευρωζώνης είπε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και οι πιθανότητες μιας αίσιας έκβασης [σ.σ. για συνολική συμφωνία] στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είναι 50-50». Επιβεβαίωσε, δε, ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των δανειστών για το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Είναι πάντως προφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση αναζητά μια λύση πολιτικά διαχειρίσιμη στο προεκλογικό σκηνικό. Μια τέτοια λύση μπορεί να περιλαμβάνει μια ρητή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, με παράλληλη στοχοθεσία για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022.

Η πίεση για επίτευξη συνολικής συμφωνίας προέρχεται από το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση χτες των επικεφαλής της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι «καλούμε το Eurogroup της 22ας Μαΐου να λάβει απόφαση για τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Οι Τζιάνι Πιτέλα, Γκάμπι Τσίμερ, Σκα Κέλερ και Φίλιπ Λάμπερτς κάλεσαν «συγκεκριμένα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αντιμετωπίσει αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο».