Προσωρινό «μπλόκο» στην υποβάθμιση του σήματος του Mega

digea_mega.jpg

Οι εργαζόμενοι πήραν από το δικαστήριο απόφαση που δεν επιτρέπει στην Digea να ρίξει «μαύρο» στο Μεγάλο Κανάλι

Απομακρύνεται πλήρως, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο να πέσει «μαύρο» ή για την ακρίβεια να υποβαθμιστεί το σήμα του MEGA από την DIGEA. Πρώτα το δικαστήριο στο οποίο κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά εργαζομένων του MEGA πήρε ως προσωρινό μέτρο την απόφαση να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλοίωση του σήματος του καναλιού μέχρι να εξετάσει την υπόθεση και να καταλήξει σε απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει... διαμηνύσει ότι η DIGEA δεν έχει τέτοια δικαιώματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σήμερα τα ξημερώματα έληγε το τελεσίγραφο της DIGEA προς το MEGA, τους μετόχους και κυρίως τις πιστώτριες τράπεζες για τις οφειλές του καναλιού (980.000 ευρώ). Η DIGEA απέρριψε πρόταση του MEGA για αποπληρωμή σε δόσεις και ζήτησε άλλη πρόταση με δεσμεύσεις των τραπεζών που έχουν δανείσει το κανάλι, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε σε υποβάθμιση (θόλωμα εικόνας, κινούμενες γραμμές κ.ά.) του σήματός του.

Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ

Χθες όμως κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα η ΕΤΙΤΑ, 115 εργαζομένοι του MEGA, ενώ σε πρόσθετη παρέμβαση κατά της DIGEA προχώρησε και η ΕΣΗΕΑ. Το δικαστήριο ως προσωρινό μέτρο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αποφάσισε τη συνέχιση της κανονικής εκπομπής του σήματος του καναλιού.

Κατόπιν αυτού τα διοικητικά συμβούλια ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ ανέστειλαν προσωρινά τη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει για χθες (18.00 - 21.00) στα κανάλια εθνικής εμβέλειας, με αποτέλεσμα να μεταδοθούν κανονικά ενημερωτικές εκπομπές και κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ο νομικός σύμβουλος του ΜEGA είχε επαφές και με την ΕΕΤΤ στην οποία κατέθεσε ερώτημα σχετικά με το αν η DIGEA μπορεί να προβεί σε ενέργειες τέτοιου τύπου, να διακόψει δηλαδή ή να υποβαθμίσει το σήμα του καναλιού. Η ΕΕΤΤ φαίνεται ότι απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για αστική διαφορά μεταξύ δύο εταιρειών, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να λυθεί στα δικαστήρια.

Η ΕΕΤΤ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει δικαίωμα η DIGEA να διακόψει ή να θολώσει το σήμα οποιουδήποτε τηλεοπτικού σταθμού. Αλλωστε, όπως λέγεται, η DIGEA αυτό ακριβώς έχει κάνει σε άλλη περίπτωση. Εχει προσφύγει δικαστικά εναντίον του ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη λόγω μη καταβολής οφειλών, ενώ τώρα απειλεί με υποβάθμιση σήματος το MEGA.

Οι εργαζόμενοι του MEGA, που παραμένουν απλήρωτοι επί σχεδόν οχτώ μήνες, χθες και προχθές διέκοψαν τη μετάδοση διαφημίσεων καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής λύση. Να θυμίσουμε ότι αναμένεται απάντηση των τραπεζών επί των προτάσεων των μετόχων του MEGA (Βαρδινογιάννης - Μπόμπολας) για μπίζνες πλαν που συνοδεύεται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναδιάρθρωση του καναλιού, περικοπές σε εργαζόμενους και αμοιβές κ.ά., ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση του τηλεοπτικού σταθμού.

Το κανάλι της Μεσογείων, παρότι δεν μεταδίδει εκπομπές και ειδήσεις και προβάλλει πρόγραμμα μόνο σε επανάληψη, διατηρεί σχετικά υψηλά μερίδια τηλεθέασης, με αποτέλεσμα να απορροφά και κομμάτι από τη διαφημιστική πίτα. Μόνο που τα χρήματα είτε μπαίνουν σε λογαριασμούς που είναι δεσμευμένοι από τις πιστώτριες τράπεζες λόγω του δανεισμού του καναλιού είτε μέρος αυτών οδηγείται σε άλλους... πιστωτές του MEGA, με αποτέλεσμα οι μόνοι που μένουν απλήρωτοι να είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι και το κρατούν σε λειτουργία.

Την ίδια ώρα εργαζόμενοι στον «Πήγασο» του Φώτη Μπόμπολα καταγγέλλουν ότι παραμένουν απλήρωτοι επί 4,5 μήνες (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, 15θήμερο Φεβρουαρίου) κι ενώ είχε ανακοινωθεί ότι χθες θα καταβαλλόταν ένα 15θήμερο, με νέα ανακοίνωση από τη διεύθυνση προσωπικού ενημερώθηκαν πως για «τεχνικούς» λόγους της ΕΤΕ το δεκαπενθήμερο θα είναι διαθέσιμο στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τις 8 το πρωί σήμερα.