Ποιοι «κλειδώνουν» στα υπουργεία

tsipras-maksimou-2-630.jpg

Ξανά στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας Οι τελευταίες «πινελιές» πριν την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης | AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Λίγες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. αναμένεται να έχει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα ανακοινωθεί απόψε, με την ορκωμοσία να προγραμματίζεται για το πρωί της Τετάρτης, καθώς στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό. 

Η κυβερνητική δομή

Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» θα αποτελείται από τα εξής υπουργεία:

1. Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
2. Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,
3. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,
4. Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
5. Υπουργείο Εξωτερικών,
6. Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
7. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
8. Υπουργείο Υγείας,
9. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,
10. Υπουργείο Οικονομικών,
11. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
12. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
13. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
14. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι πολυπληθές. Με απόφαση του πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», συστήνονται από δύο θέσεις αναπληρωτών υπουργών και δύο υφυπουργών στα επτά νέα υπουργεία που δημιουργήθηκαν με προεδρικά διατάγματα. Πρόκειται για τα υπουργεία:

1. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,
2. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
3. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
4. Πολιτισμού και Αθλητισμού,
5. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
6. Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
7. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διατηρούνται οι θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών στα υπόλοιπα επτά υπουργεία, στα οποία δεν έγιναν αλλαγές.

Ποιοι παραμένουν

Αλλαγές στα «βασικά υπουργεία» δεν αναμένονται: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αναλάβει ξανά το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Σταθάκης το Οικονομίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος το Εργασίας, ο Νίκος Κοτζιάς το Εξωτερικών και ο Θοδωρής Δρίτσας το Ναυτιλίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα παραμείνει ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού | AP Photo/Thanassis Stavrakis

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται ότι κατευθύνεται ξανά στο Εθνικής Άμυνας, ενώ η Έλενα Κουντουρά θα λάβει πιθανότατα και πάλι το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά και τις αλλαγές και «σπασίματα» σε υπουργεία, ο Νίκος Βούτσης προορίζεται για πρόεδρος της Βουλής με το υπουργείο Εσωτερικών να περνάει στα χέρια του Πάνου Σκουρλέτη, ενώ, προβάδισμα για τη θέση του Γιάννη Πανούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρεται να έχει ο Δημήτρης Βίτσας.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες φέρουν τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να βρίσκεται κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Πάνος Σκουρλέτης οδεύει πιθανότατα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ φαβορί για να αναλάβει το υπουργείο Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξάνθος.

Tο υπουργείο Πολιτισμού θα είναι αυτόνομο με επικεφαλής τον Αριστείδη Μπαλτά, ενώ στο Παιδείας φέρεται να πηγαίνει ο Νίκος Φίλης.

Πληροφορίες, ακόμη, αναφέρουν ότι ο Γιάννης Δραγασάκης επιθυμούσε να έχει ως αρμοδιότητες το κυβερνητικό έργο πέραν του Μνημονίου.

Οι «υπηρεσιακοί» που παραμένουν

Στο χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής εξετάζεται η παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Νίκου Μουζάλα, που είχε προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο πόστο του στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι μένει και ο Τρύφων Αλεξιάδης καθώς πέτυχε ικανοποιητικές επιδόσεις στη συλλογή φόρων κατά τη θερινή περίοδο.

Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητούν μετά τη διαδικασία της ορκωμοσίας AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αλλαγές και «σπασίματα» στα υπουργεία

Με δύο προεδρικά διατάγματα τα οποία υπογράφονται από τον Αλέξη Τσίπρα μετονομάζονται συγκεκριμένα υπουργεία, αλλά και «σπασίματα» υπερυπουργείων πριν καν ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ειδικότερα: 

  • Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
  • Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
  • Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,
  • Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, 
  • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Επίσης, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου  που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,  ανασυνιστάται  και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Επίσης, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε συγχωνευθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη Γενική Γραμματεία  Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανασυνιστάται και το   υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα νέα υπουργεία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών, των θέσεων και το προσωπικό των ανασυνιστόμενων υπουργείων.

Η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας προΐσταται σήμερα ο  Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τους εποπτευομένους  από αυτήν φορείς,  μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Τέλος, η Γενική Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Όπου δε αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, νοείται πλέον ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Και νέες θέσεις αναπληρωτών και υφυπουργών

Παράλληλα, με απόφαση του πρωθυπουργού η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεις, για τα επτά νέα υπουργεία δημιουργούνται επιπλέον θέσεις αναπληρωτών και υφυπουργών.

Τα υπουργεία αυτά θα έχουν από δύο αναπληρωτές και δύο υφυπουργούς, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους υπόλοιπους που θα έχουν τα υπόλοιπα υπουργεία.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας