Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

ert.jpg

ΕΡΤ Βανάκι της ΕΡΤ | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ κατέθεσε προς διαβούλευση, μέχρι τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 

Πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, θα ρυθμιστούν προσεχώς είτε με κοινές υπουργικές αποφάσεις είτε από το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, καθώς αφού ψηφιστεί και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νομοσχέδιο, θα καταργηθούν το Εποπτικό και Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Επιχειρείται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα σχετικά με τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν ή θα επιστρέψουν στη νέα ΕΡΤ, αλλά υπάρχουν ακόμα «θολά» σημεία σχετικά με τις θέσεις, τις συμβάσεις, τα μισθολογικά, τους πιθανούς συμψηφισμούς κ.ά.

Με βάση το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μεθαύριο ή την Παρασκευή για να πάρει τον δρόμο για τις Επιτροπές και κατόπιν να οριστεί ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια, το ανταποδοτικό τέλος σε αυτή τη φάση παραμένει ως έχει στα τρία ευρώ και πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των... προμηθευτών ενέργειας (και όχι μόνο της ΔΕΗ καθώς έχουν πλέον αλλάξει οι καιροί), οι οποίοι παρακρατούν ως προμήθεια ένα ποσοστό 0,5%.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, «με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου και μέσα από την αναβίωση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας χωρίς ασυνέχεια, η οποία θα λειτουργεί με πιστή τήρηση των συνταγματικών αρχών (όπως αυτές αποτυπώνονται στην παρ. 2 του άρθρου 15 του Συντάγματος), και η επίλυση των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως τώρα».

«Η αιφνίδια κατάργηση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και συνακόλουθα η διακοπή της συνεχούς και αδιάλειπτης παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας που συντελέστηκε τον Ιούνιο του 2013, συνιστά σοβαρό ρήγμα στην αρχή της συνέχειας της παροχής δημόσιας υπηρεσίας με ουσιαστική έννοια» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και συμπληρώνει πως «οι νομικές ενέργειες που έλαβαν χώρα και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά την περίοδο εκείνη προκάλεσαν ισχυρότατες αντιδράσεις, οι οποίες προήλθαν όχι μόνο από το θιγόμενο προσωπικό του μέχρι τότε λειτουργούντος δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αλλά και από όλες τις αντιπροσωπευτικές κοινωνικές ομάδες και τους φορείς που σχετίζονται με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων. Οι  ενέργειες και πολιτικές αυτές έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό καθεστώς στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε εργασιακά ζητήματα καθώς και οικονομικά/νομικά θέματα που ανέκυψαν κατά την εκκαθάρισή του».

Διαβάστε αναλυτικά: 

PDF iconΣχέδιο νόμου για την ΕΡΤ

PDF iconΑιτιολογική έκθεση για την ΕΡΤ