Προχωρημένο το φλερτ

tsipras-kouvelis.jpg

Προχωρημένο το φλερτ Κοινή κάθοδο φέρεται να έχουν συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φώτη Κουβέλη

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- οι συνομιλίες της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη διαμόρφωση του πλαισίου για την κοινή τους εκλογική κάθοδο.

Η επισημοποίηση της συνεργασίας επιταχύνεται εξαιτίας της προοπτικής να στηθούν πρόωρες κάλπες τον Φεβρουάριο και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για την προεδρική εκλογή, περί τις αρχές του 2015. Ως γνωστόν, η Αγίου Κωνσταντίνου -παρά τις πιέσεις- αποφάσισε ομόφωνα ότι οι 10 βουλευτές της θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα Δήμα.

Πριν από τις τελικές ανακοινώσεις, θα προηγηθεί συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη καθώς και συζήτηση και επικύρωση από τα αρμόδια όργανα. Μάλιστα, στη ΔΗΜΑΡ, λόγω καταστατικού αλλά κυρίως λόγω της σοβαρότητας των αποφάσεων, θα πραγματοποιηθεί Διαρκές Συνέδριο, πιθανότατα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Ενα από τα πιο πιθανά σενάρια της προωθούμενης συμπόρευσης, η οποία προετοιμάζεται με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο για να αποφευχθούν κραδασμοί και αντιδράσεις, περιλαμβάνει -εκτός των προγραμματικών συμφωνιών- την κάθοδο του Φώτη Κουβέλη και ενός αριθμού στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου ως συνεργαζόμενων με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνδυνος για το μπόνους

Τη συμπαράταξη κομμάτων αποτρέπει ο κίνδυνος απώλειας του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση όμως η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει αυτοτελής πολιτικός οργανισμός και δεν πρόκειται να αυτοδιαλυθεί. «Η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του κόμματός μας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Συνεπώς, την όποια εκλογική τακτική θα την προσδιορίσουμε όταν έρθει η ώρα από θέση αυτονομίας», δηλώνει σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών.

Χωρίς τίποτα να προεξοφλείται, έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για ένταξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στη λίστα Επικρατείας που θα καταρτίσει η Κουμουνδούρου, ενώ ο κ. Κουβέλης θα αποτελέσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου της Βουλής. Για ευνόητους λόγους, κανένα επιτελείο δεν επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη πληροφορία, που ως σκεπτικό έχει να προσελκύσει ένα κοινό ψηφοφόρων που προσδιορίζονται ως αριστεροί, επιθυμούν την πολιτική αλλαγή στη χώρα, αλλά τρομάζουν από κάποιες μαξιμαλιστικές θέσεις που ακούγονται στην Κουμουνδούρου.