Πρόεδρος εμπρηστής, συνεργάτες πυροσβέστες

trump.jpg

Ντόναλντ Τράμπ «Αν ο Ντόναλντ Τραμπ εξαντλεί ακόμα και τους δημοσιογράφους που διψούν για ειδήσεις, αναρωτιέμαι τι κάνει στον υπόλοιπο κόσμο» αναρωτήθηκε εύστοχα η παρουσιάστρια του BBC Κέιτι Κέι | AP PHOTO / SUSAN WALSH

«Τέσσερις εβδομάδες. Είκοσι οχτώ ημέρες. Είναι σαν να πέρασαν 280 ημέρες». Ετσι τουλάχιστον τις βίωσε η παρουσιάστρια του BBC Κέιτι Κέι, προσθέτοντας: «Αν ο Ντόναλντ Τραμπ εξαντλεί ακόμα και τους δημοσιογράφους που διψούν για ειδήσεις, αναρωτιέμαι τι κάνει στον υπόλοιπο κόσμο».

Γεγονός είναι ότι τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ δεν τον... προλαβαίνεις. Στον ένα μήνα που συμπληρώθηκε χθες από την ορκωμοσία του, ήταν τόσα τα γεγονότα, τα διατάγματα, οι κόντρες, οι γκάφες, τα επικοινωνιακά σόου και τα μηνύματα στο τουίτερ, που χρειάζεσαι ταχύτητες σπρίντερ για να τα καλύψεις όλα και δυσεύρετη αναλυτική ικανότητα για να ξεχωρίσεις την ήρα από το στάρι. Σε απλούστερα ελληνικά, τα γεγονότα από το ψυχόδραμα.

Xθες μάλιστα με την επέτειο της ορκωμοσίας συνέπεσε και η Ημέρα του Προέδρου, εθνική γιορτή προς τιμήν του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο οποίος γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1732 και η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την τρίτη Δευτέρα του Φλεβάρη.

«Ευτυχισμένη Ημέρα του Προέδρου - Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο τουίτερ με κεφαλαία γράμματα, για μεγαλύτερη έμφαση, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζονταν διαδηλώσεις εναντίον του σε διάφορες αμερικανικές πόλεις.

Υφος και ήθος

Προς το παρόν, ο ίδιος έχει κάνει την Αμερική -και όχι μόνον αυτή- άνω-κάτω: στελέχωσε μια κυβέρνηση με σκληροπυρηνικούς δεξιούς, ανάμεσά τους αρκετούς δισεκατομμυριούχους και πολλούς χωρίς την παραμικρή κυβερνητική εμπειρία.

Ανοιξε μέτωπο με τα ΜΜΕ, τους δικαστές, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, το Ιράν, το Μεξικό και σημαντικό κομμάτι του μουσουλμανικού κόσμου.

Διατηρεί μια σχέση αγάπης-μίσους με τη Ρωσία, οι υποτιθέμενες «ύποπτες» διασυνδέσεις με την οποία ταλανίζουν αυτόν και το επιτελείο του, οδηγώντας στην πρώτη παραίτηση, εκείνη του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν.

Αμφισβήτησε έντονα τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης, με απώτερο στόχο, προφανώς, να την προσαρμόσει στα δικά του μέτρα.

Υπέγραψε διατάγματα για την απαγόρευση εισόδου σε υπηκόους εφτά μουσουλμανικών χωρών, για τη δραστική μείωση των κανονισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων, για την έναρξη της διάλυσης της μεταρρύθμισης του Μπαράκ Ομπάμα στην υγεία (Οbamacare) και άλλα πολλά. Μετέφερε σε κυβερνητικό επίπεδο τη μισαλλοδοξία.

Γενικά, άλλαξε -σε επικοινωνιακό, τουλάχιστον, επίπεδο- όλο το ύφος και το ήθος της παραδοσιακής διακυβέρνησης στον Λευκό Οίκο.

Με την Ευρώπη

Εκεί που ο πρόεδρος Τραμπ ανάβει φωτιές, οι άνθρωποί του αναλαμβάνουν τον ρόλο του πυροσβέστη. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που αυτές τις μέρες ταξίδεψε στην Ευρώπη, επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους για τη δέσμευση των ΗΠΑ σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τη συνεργασία με την Ε.Ε., χωρίς ωστόσο να το καταφέρει απόλυτα.

«Οποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, Ευρώπη και ΗΠΑ μοιραζόμαστε την ίδια πνευματική κληρονομιά, τις ίδιες αξίες και κυρίως τον ίδιο σκοπό, την προώθηση δηλαδή της ειρήνης και της ευημερίας μέσω της ελευθερίας και της δημοκρατίας», είπε χθες ο Πενς στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να κατεβάσει τους τόνους μετά τους ύμνους του Τραμπ στο Brexit και τους χαρακτηρισμούς του για γερμανοκρατούμενη Ε.Ε.

Επανέλαβε, ωστόσο, κάτι που είχε πει και στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, το Σαββατοκύριακο, στο Μόναχο: οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί, «αλλά η ευρωπαϊκή άμυνα απαιτεί ευρωπαϊκή δέσμευση ίση με τη δική μας. (...) Ο πρόεδρος αναμένει πραγματική πρόοδο μέχρι τα τέλη του 2017».

Εννοώντας να ανταποκριθούν στα οικονομικά τους «καθήκοντα» οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που σήμερα δεν τηρούν το ελάχιστο επίπεδο των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ τους.

«Μαζική αβεβαιότητα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καλωσόρισε τις δηλώσεις Πενς, κάλεσε όμως την κυβέρνηση Τραμπ να μετατρέψει τα λόγια σε πράξη.

Είπε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι ύστερα από όλα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει αλλάξει κάτι».

Για «μαζική αβεβαιότητα» στις διεθνείς σχέσεις μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μίλησε και ο πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ.

Τι θα λέμε ύστερα από δύο μήνες κυβέρνησης Τραμπ; Αγνωστο. Οπως εξάλλου μας υπενθυμίζει η Κέιτι Κέι του BBC: «Για τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες, υποθέταμε ότι αυτή θα ήταν μια κανονική προεδρία, η οποία θα προσαρμοζόταν στους περιορισμούς των θεσμών και της πολιτικής παράδοσης των ΗΠΑ. Κάναμε λάθος, ξανά».