Πώς οι 4 θα πάρουν πίσω τα 85 εκατομμύρια

tsakalotos_pappas.jpg

Την τροπολογία κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος και Παππάς και η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου Την τροπολογία κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος και Παππάς και η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου

Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν για την πρώτη δόση οι υπερθεματιστές της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, που ουσιαστικά ακυρώθηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί Νίκος Παππάς (Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης) και Ευκλείδης Τσακαλώτος (Οικονομικών) και η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Στην τροπολογία, η οποία κατατέθηκε ως συνήθως σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας (κύρωση αγροτικής συμφωνίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν) και ψηφίστηκε, προβλέπεται ότι τα ποσά που θα επιστραφούν στους τέσσερις υπερθεματιστές ως καταβληθέντα για την πρώτη δόση του τιμήματος (συνολικά περίπου 85 εκατ. ευρώ) θα παρακρατούνται ή θα συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως μόνο με ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες στη φορολογική διοίκηση οφειλές ή οφειλές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτό, και δεν έχουν ανασταλεί.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι δεν επιστρέφονται ποσά τα οποία μέχρι την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης διάταξης ήδη παρακρατήθηκαν ή συμψηφίστηκαν με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης, εφόσον ο υπόχρεος συμμορφώνεται με αυτό και δεν έχουν ανασταλεί.

Στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνεται ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη από την επιστροφή στους δικαιούχους κατά τα ανωτέρω του ποσού της πρώτης δόσης του τιμήματος, κατά το μέρος που δεν παρακρατείται ή συμψηφίζεται και δεν επιστρέφεται ως ήδη παρακρατηθέν ή συμψηφισθέν.