Πορεία για διεκδίκηση των κατοχικών οφειλών

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συνδιοργανώνει με τις Πανελλήνιες Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΕΑ αύριο συγκέντρωση και πορεία στη γερμανική πρεσβεία.

Η συγκεκριμένη ημέρα είναι ιστορικής σημασίας, καθώς είναι η μέρα εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στις 5.30 τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ερμπαχτ ξυπνά τον διάδοχο του Μεταξά, πρωθυπουργό Αλ. Κορυζή, και του διαβιβάζει τη διακοίνωση με την οποία ο Χίτλερ «εξηγούσε» τους λόγους εισβολής στην Ελλάδα.

«Καλούμε τον λαό της Αθήνας να συμμετάσχει μαζικά στην κινητοποίησή μας, που στόχο έχει να αναδείξει το γεγονός ότι, 76 χρόνια μετά την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ελλάδας από το Γ’ Ράιχ, το μείζον ζήτημα των γερμανικών οφειλών δεν έχει επιλυθεί, ενώ δεν έχει καν υπογραφεί η επιβαλλόμενη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» σημειώνει το Συμβούλιο για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

Πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και Γερμανοί καθηγητές Ιστορίας μπροστά από το γερμανικό προξενείο.

«Με όλες αυτές τις δράσεις αξιοποιούμε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως ενώ το εν λόγω πόρισμα έχει αποσταλεί στον πρόεδρο της Βουλής, δεν έχει ακόμη τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια (είχε προγραμματιστεί για τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αλλά δεν έγινε ποτέ), «εξαιτίας της αξιολόγησης» όπως μας είπε.

«Εχει καθυστερήσει πράγματι, αλλά θα γίνει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει θέσει υπ’ όψιν του προέδρου της Γερμανίας κ. Σταϊνμάγερ ήδη».