Πολιτικές ακρότητες

grafeia-pasok.jpg

Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η προχθεσινή δολοφονική επίθεση με Καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών στη Χαρ. Τρικούπη αποτέλεσε και πάλι τον «βολικό» ιστό για το νέο αφήγημα της Ν.Δ. Προηγήθηκαν τα πολεμικά δελτία (κυρίως του ΣΚΑΪ) που σκόπιμα ταύτισαν τα «Εξάρχεια» με τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Με αφορμή δε και την πλήρη διαστρέβλωση από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ των δηλώσεων του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου στήθηκε εκ νέου το σκηνικό τρόμου με το αίτημα για παραίτηση του Νίκου Τόσκα, τη νομοθετική πρωτοβουλία Μητσοτάκη για επαναφορά του Νόμου Αθανασίου με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και φυσικά την κατάργηση των μέτρων αποσυμφόρησης.

Η διασπορά φόβου και τρόμου στους πολίτες και πάλι προηγείται των στοιχείων για τη μείωση της εγκληματικότητας και πάλι προκρίνεται ως η καλύτερη αντιπολιτευτική πολιτική για τα ΜΜΕ και για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Καλάσνικοφ... μίλησε

Οπως αποδείχτηκε από τη βαλλιστική έρευνα, το συγκεκριμένο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε ταυτόσημες επιθέσεις της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

25/5/2014 (κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και κατά των αστυνομικών που εκτελούσαν εκεί υπηρεσία). Την επομένη υπήρχε ένα μικρό μονόστηλο μόνο στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» με τίτλο «Επίθεση με Καλάσνικοφ στο ΠΑΣΟΚ».

31/7/2016 (κατά της πρεσβείας του Μεξικού) Οι εφημερίδες δεν είχαν καμία αναφορά σε πρωτοσέλιδο. Αντίθετα, δύο ημέρες μετά, τα πρωτοσέλιδα είχαν εκτενείς αναφορές περί ανομίας με αφορμή μια κατάληψη στο ΑΠΘ και την είσοδο μιας ομάδας αναρχικών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

10/1/2017 (κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και κατά των αστυνομικών). Την επομένη το θέμα είχε δεσπόζουσα θέση στις περισσότερες εφημερίδες ως τρομοκρατική ενέργεια με στόχο αστυνομικούς.

6/11/2017 (για τρίτη φορά κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και κατά των αστυνομικών). Η είδηση μονοπώλησε τα βραδινά δελτία (οι πυροβολισμοί συνέπεσαν χρονικά). Το περιστατικό έγινε αντικειμενικά «βούτυρο στο ψωμί» όσων μιλούν για γενικευμένη ανομία και εγκληματικότητα, επιμένοντας να συγχέουν σκόπιμα τους πυροβολισμούς με Καλάσνικοφ με τις παραβατικές συμπεριφορές στα Εξάρχεια και αλλού.

Το ίδιο επιχειρήθηκε αρχικά και με αφορμή τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο Νίκος Χατζηνικολάου, που δεν... φημίζεται για αριστερό προφίλ, είπε χθες σε έντονο ύφος: άλλο τα Εξάρχεια κι άλλο η τρομοκρατία.

Ακραία ρητορεία

Ολες τις παραπάνω ενέργειες προφανώς τις είχαν καταδικάσει όλα τα κόμματα. Η «πρωτοτυπία» σήμερα δεν είναι καν στο επαναλαμβανόμενο αίτημα για παραίτηση Τόσκα με αφορμή οτιδήποτε συμβαίνει (εγκλήματα, δυστυχήματα, πυρκαγιές, τρομοκρατικές ενέργειες κ.λπ.).

Η πρωτοτυπία που ξεπερνάει τα όρια της λογικής είναι η πρωτοφανής δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι «αν υπάρξει θύμα θα φταίει ο Τσίπρας» και η νέα πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας, λες και τα βασανιστήρια, όπως αυτό της απομόνωσης, θα αποτρέψουν το έγκλημα.

Γιατί όμως η Φώφη Γεννηματά, όταν υπήρξαν όντως δολοφονίες επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., κι ενώ η περιοχή των Εξαρχείων παρουσίαζε ακριβώς την ίδια εικόνα, δεν καθιστούσε υπεύθυνο τότε τον Παπανδρέου, τον Καραμανλή ή τον Σημίτη; Πόση αμετροέπεια περιέχει η επικίνδυνη αυτή εκφορά του λόγου της;

Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει ζήσει είτε ως πολιτικός πρόσφυγας είτε ως φοιτητής στον δυτικό κόσμο, θα όφειλε να γνωρίζει το αν και κατά πόσον οι εφιαλτικές συνθήκες κράτησης οδήγησαν ποτέ στη μείωση της εγκληματικότητας. Η επιμονή στην αυθαίρετη και αστήρικτη αυτή άποψη οδηγεί μόνο στην πρόκληση φόβου και πανικού.

Εξάλλου είναι αυτές οι δοκιμασμένες πολιτικές του φόβου που οδήγησαν τελικά στην επικράτηση των ακροδεξιών και μισαλλόδοξων κομμάτων που διαβρώνουν κάθε έννοια του κράτους δικαίου, ενώ δυστυχώς τα θύματα της τρομοκρατίας ή άλλων εγκληματικών ενεργειών αυξάνονται στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ.

Συνθήκες κράτησης

Οι μειωμένοι δείκτες εγκληματικότητας και η ομαλή επανένταξη μεγάλου αριθμού κρατουμένων δεν αποτελούν καν είδηση. Οι βαριές καταδίκες της Ελλάδας για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης ξεχάστηκαν στον βωμό της προπαγάνδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε ακόμη ένα βήμα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση μοιάζει να μη θέλει (!) να προστατεύσει την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα» και συνέχισε: «Θα πρέπει να λυθούν τα χέρια της αστυνομίας που εμποδίζεται από τις ιδεοληψίες τους». Δεν ξεκαθάρισε σε τι ακριβώς συνίσταται αυτό, αλλά όλοι θυμούνται το τι έχει μεσολαβήσει σε ανάλογο «λύσιμο» χεριών.

Σε ώτα (πολλών) μη ακουόντων μίλησε συμπτωματικά χθες στη Βουλή η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο πρόεδρός της επισήμανε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως αυτό της κακομεταχείρισης κρατουμένων και του υπερπληθυσμού όσο κι αν έχουν αντιμετωπιστεί σε κάποια έκταση».

Ο κ. Σταυρόπουλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει υπερβολική ποινικοποίηση των παραπτωμάτων και ότι θα έπρεπε μια σειρά από παραπτώματα να μην είναι ποινικά, να εφαρμόζονται στην πράξη εναλλακτικά μέτρα κράτησης και να μεταρρυθμιστεί ο θεσμός της προσωρινής κράτησης» και παρέπεμψε στα στοιχεία που δείχνουν ότι 1/3 του συνολικού αριθμού κρατουμένων είναι προσωρινοί κρατούμενοι. «Αυτό δεν είναι κάτι φυσιολογικό», τόνισε.

Αυτή εξάλλου ήταν και η ουσία της πρόσφατης τοποθέτησης του Νίκου Παρασκευόπουλου, που διαστρεβλώθηκε απολύτως από ορισμένα ΜΜΕ. Ο πρώην υπουργός, με δυο λόγια, είπε ότι το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα είναι, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, εξαιρετικά τιμωρητικό και με ποινές πολύ μεγάλης διάρκειας.

Επομένως έως ότου υιοθετηθεί ο νέος Ποινικός Κώδικας χρειάζονται οι επαναλαμβανόμενοι έκτακτοι νόμοι αποσυμφόρησης. Εχει σημασία να τονιστεί ότι αναλογικά με τον πληθυσμό η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων (ειδικά ισοβιτών) χωρίς να αντιστοιχεί αυτό με τους δείκτες εγκληματικότητας.

Απερίφραστη καταδίκη

Στη χθεσινή του ενημέρωση ο Δ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε στη μικροπολιτική εκμετάλλευση του περιστατικού ως πρόσφορο μέσο προπαγάνδας και ακροδεξιάς ρητορείας και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οταν τον Ιανουάριο του 2013 άγνωστοι επιτέθηκαν με Καλάσνικοφ στα γραφεία της Ν.Δ. τότε δεν είχαμε να κάνουμε με ανομία, αλλά έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ! Οταν την παραμονή των εκλογών του 2014 άγνωστοι επιτέθηκαν με Καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τότε δεν ήταν ανομία, αλλά έφταιγε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ! Σήμερα για μία προβοκατόρικη εγκληματική επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, φταίει η σημερινή κυβέρνηση. Είναι καλύτερο να περάσουμε από την επικράτεια των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας στην πραγματικότητα της πολιτικής».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας