Ποιος (δεν) αντέχει το 50-50;

«Βεβαιώνω ότι όταν οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους τα έγγραφα που ζητούν, θα προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».

Σε απόλυτο τόνο, σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Α. Βασιλόπουλος, κατέστησε σαφές αφενός ότι η σημερινή δημοτική αρχή μένει σταθερή στις θέσεις της, λέγοντας «ναι» στο γήπεδο της ΑΕΚ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αφετέρου ότι δεν μπορεί να «μπλοκαριστεί» το έργο, εφόσον από πλευράς «Δικέφαλος Α.Ε.» κατατεθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισαν ο δήμαρχος και ο δημοτικός σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Γ. Καλαμπόκης, οι δημοτικές υπηρεσίες, αντί της οριστικής, έχουν στα χέρια τους μια μη εγκεκριμένη προμελέτη για το έργο της υπογειοποίησης, κάτι που συνεπάγεται έλλειψη στοιχείων για τον δήμο προκειμένου να γνωμοδοτήσει, πριν κληθεί να δώσει την έγκρισή της η Περιφέρεια Αττικής.

Η οριστική μελέτη

Περιγράφοντας το ιστορικό των υψομέτρων, ο κ. Καλαμπόκης ανέφερε ότι τον Σεπτέμβρη του 2014 η Περιφέρεια παρέλαβε από τη «Δικέφαλος» την προμελέτη, αλλά δεν προχώρησε στην έγκρισή της -κάτι που περιμένει ο δήμος από την Περιφέρεια. «Μιλάμε πάντα για μια μελέτη μη εγκεκριμένη», τόνισε, για να αναρωτηθεί για την αδράνεια της εταιρείας: «Σε αυτά τα 2,5 χρόνια γιατί δεν έχει προχωρήσει η οριστική μελέτη;».

Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι αναφορές του δημάρχου στο Ρυθμιστικό και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Ο κ. Βασιλόπουλος θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση το καταψήφισε και δεσμεύτηκε ότι θα το καταργήσει.

«Δύο χρόνια μετά η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει πάρει οποιαδήποτε νομοθετική ή άλλη πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει είτε κατάργηση είτε τροποποίηση, όπως ήταν η θέση της μειοψηφίας», παρατήρησε, παραδεχόμενος στη συνέχεια ότι η δήλωση στελέχους του -προσφάτως στην «Εφ.Συν.»- ότι Περιφέρεια και κυβέρνηση έχουν καταστήσει τον δήμο «σάκο του μποξ» έχει ένα «στοιχείο αλήθειας», αν και δεν απηχεί τις επίσημες θέσεις του δήμου.

Αναντιστοιχία

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, της δημοτικής αρχής Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για το γήπεδο της ΑΕΚ Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, της δημοτικής αρχής Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για το γήπεδο της ΑΕΚ |

Αναφέροντας ότι από το παρελθόν «δεν υπήρχε κανένα κλίμα συνεννόησης από την πλευρά της ΑΕΚ», ο δήμαρχος κατηγόρησε την Ενωση ως αυτή που εμφανίζει αναντιστοιχία στις θέσεις της, οπισθοχωρώντας από τις αρχικές δεσμεύσεις της για το άλσος, τις θέσεις πάρκινγκ και τη στέγαση των ακαδημιών της ΑΕΚ στο νέο γήπεδο.

Το «ναι» του δήμου στο γήπεδο συνοδεύεται με το «όχι» στην επιπλέον παραχώρηση δασικής έκτασης. Ακόμη, διεκδικεί, μεταξύ άλλων:

■ Κατάργηση της πρόβλεψης του Ρυθμιστικού για παραχώρηση έως και το 5% του άλσους για αθλητικές εγκαταστάσεις.

■ Τροποποίηση του ύψους του γηπέδου ώστε να εξασφαλίζεται η αρμονική γειτνίαση με τον προσφυγικό συνοικισμό.

■ Επαρκή χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης.

■ Παραχώρηση της κυριότητας ολόκληρου του άλσους στον δήμο, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Λύσεις για όλα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει διάθεση και, φυσικά, χρήματα», είπε ο δήμαρχος, αποσαφηνίζοντας ότι «για να μπορέσει να βυθιστεί το γήπεδο απαιτεί παραπάνω χρήματα».

Επανέλαβε ακόμη ότι στην όλη υπόθεση ο δήμος περιορίζεται σε αποφάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη, η ανέγερση του γηπέδου:

● δημιουργεί μόνιμα προβλήματα καθημερινής κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων,

● προκαλεί φαινόμενα θερμικής νησίδας με αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας κατά 8°C,

● αλλοιώνει μόνιμα τη φυσιογνωμία του διατηρητέου προσφυγικού οικισμού.

«Πολιτική δολοφονία»

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε, ενώ στην πόλη παραμένει ένα τρομοκρατικό κλίμα. Οι επιθέσεις εναντίον αιρετών τείνουν να μετατρέψουν τη Φιλαδέλφεια «σε Παλέρμο των αρχών του 19ου αιώνα», με τελικό θύμα τη δημοκρατία, όπως σχολίασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γ. Πάνος, που προσφάτως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «η προπαγάνδα, η ψευδολογία και η συκοφαντία που έχει υπάρξει γύρω από το πρόσωπό μου, προκειμένου να μου αποδοθούν κίνητρα, σκοπιμότητες και να συνδεθώ με συμφέροντα, έχει φτάσει τα όρια της πολιτικής δολοφονίας».

Αναφέροντας ότι έχει δεχτεί εκατοντάδες απειλές κατά της ζωής του για το θέμα του γηπέδου («φάκελος 600 σελίδων», είπε χαρακτηριστικά), ο δήμαρχος τόνισε: «Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία».

ΠΑΕ ΑΕΚ: «Ο δήμος απλά δεν θέλει το γήπεδο»

Την άποψη πως ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας δεν είπε τίποτα καινούργιο, παρά μόνο πιστοποίησε ότι είναι ενάντια στην κατασκευή του γηπέδου, εξέφρασε η ΠΑΕ ΑΕΚ με επίσημη ανακοίνωσή της χθες, λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου του Αρη Βασιλόπουλου.

Για το θέμα των υψομέτρων, ήταν και πάλι κάθετη: «Θα πρέπει να ντρέπονται ο δήμος και οι υπηρεσίες του, που έχουν αναγάγει μια τυπική διαδικασία στον τελευταίο θύλακα αντίστασης κατά του γηπέδου. Οι δήμοι ανά τη χώρα εκδίδουν δεκάδες τέτοιου είδους εγκρίσεις μέσα σε μόνο λίγες μέρες. Θα έπρεπε να διευκολύνουν το έργο και όχι να το εμποδίζουν», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα η αίσθηση που υπήρχε γενικότερα στην πλευρά της ΑΕΚ και αναφέρεται και στην ανακοίνωση είναι πως ο Βασιλόπουλος εξέθεσε τις θέσεις της δημοτικής παράταξής του για το γήπεδο όπως αυτές παρουσιάζονται από το 2014, ωστόσο αποτέλεσαν και τη βάση της προσφυγής στο ΣτΕ, όπου δεν έγιναν δεκτές.

Αρα, για την ΑΕΚ αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν βάση οποιασδήποτε συζήτησης, ειδικά από τη στιγμή που η πλευρά της «Ενωσης», είτε αυτοβούλως είτε μέσω της διαδικασίας στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, έχει κάνει τροποποιήσεις του σχεδίου, με μειώσεις και στις θέσεις και στο ύψος.