Ποια Αριστερά;

vivlio

Ο Γιώργος Σωτηρέλης μέσα από το βιβλίο του (εκδ. Πόλις) επιχειρεί να ανιχνεύσει την προοδευτική ταυτότητα στην Ευρώπη της κρίσης Ο Γιώργος Σωτηρέλης μέσα από το βιβλίο του (εκδ. Πόλις) επιχειρεί να ανιχνεύσει την προοδευτική ταυτότητα στην Ευρώπη της κρίσης

Σε μια μικρή παρέκβαση από την επιστημονική του έρευνα σε σχέση με τα συνταγματικά κείμενα, ο Γιώργος Σωτηρέλης, έγκριτος συνταγματολόγος και τακτικός αρθρογράφος της «Εφ.Συν.», επιχειρεί να καταθέσει ορισμένες θέσεις και αγωνίες αναφορικά με το ερώτημα τι μπορεί να σημαίνει η Αριστερά σήμερα, σε ένα περιβάλλον κρίσης, απογοήτευσης και «ξεθωριάσματος» αξιών στην Ευρώπη.

Οπως εξηγεί ο συγγραφέας στον πρόλογό του, «περί Αριστεράς ο λόγος, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και βρίσκεται σε διαρκή αναβρασμό, καθώς οι διαβρωτικοί άνεμοι της παγκοσμιοποίησης σαρώνουν πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων.

Σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που παραδέρνει σε ένα πέλαγος αμφιβολιών, αμφιθυμιών και αμφισβητήσεων, ανήμπορη να αναζητήσει συντεταγμένα τις αναγκαίες λύσεις».

Το βιβλίο «Ποια Αριστερά;» (εκδ. Πόλις) φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα είδος ερεθίσματος στον δημόσιο διάλογο, θέτοντας ερωτήματα και εξετάζοντας διάφορα διλήμματα, που έρχονται και επανέρχονται στην πολιτική συζήτηση, ως προς το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς.

Για παράδειγμα: Ποιους εκπροσωπεί σήμερα μια σύγχρονη Αριστερά; Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει; Ποιοι είναι και πώς εξελίσσονται οι εσωτερικοί συσχετισμοί στον χώρο της και τι σημαίνει για τις επιμέρους εκδοχές της; Ποιες πρέπει να είναι οι σχέσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους;

Ο Γιώργος Σωτηρέλης με πλήρη αυτοσυνειδησία σημειώνει ότι στα προαναφερθέντα ζητήματα οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και εκείνος δεν διανοείται να προτείνει έναν «ιδεολογικό τυφλοσούρτη» προς γενική χρήση. Επιθυμεί, ωστόσο, να ενώσει τους προβληματισμούς του με όλους όσοι πιστεύουν ότι «η σημερινή καταθλιπτική πραγματικότητα δεν είναι νομοτέλεια και ότι ένας άλλος, καλύτερος κόσμος είναι εφικτός».

Και πώς μπορεί κάτι τέτοιο να καταστεί δυνατό ή, έστω, να προετοιμαστεί; Κατά τον συγγραφέα, έχει φτάσει ο καιρός για τη σφυρηλάτηση με επείγοντα χαρακτήρα της νέας προοδευτικής ταυτότητας της Ευρώπης, με προτεραιότητα την επικαιροποιημένη αναβάπτιση σε αρχές και αξίες που σφράγισαν την πορεία του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

Η πολιτική πρόταση για να γίνει πράξη η παραπάνω αναγκαιότητα είναι η ύπαρξη μιας «νέας - δημοκρατικής, πλουραλιστικής και ρηξικέλευθης Αριστεράς», όπως την αποκαλεί, διαλεκτικά συνυφασμένης με τις καλύτερες παραδόσεις της Σοσιαλδημοκρατίας, του Ευρωκομμουνισμού και της Πολιτικής Οικολογίας, ανοιχτής στα νέα ρεύματα και τις νέες εξελίξεις, κοινωνικά ευαίσθητης και συνάμα αμφισβητησιακής.

«Μια νέα - δημοκρατική πλουραλιστική και ρηξικέλευθη Αριστερά μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα απέναντι στην επαπειλούμενη ολιγαρχία των αγορών και να δώσει απαντήσεις, προκειμένου να ξεφύγει η ανθρωπότητα από τη μέγκενη της πολύπλευρης κρίσης που την περισφίγγει», καταλήγει ο Γ. Σωτηρέλης.