Παθητικοί επενδυτές σε φορολογικούς παραδείσους

bono-srenter.jpg

Ο αρχηγός των U2 Μπόνο «αξιοποίησε» τουλάχιστον δύο φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης- Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατείχε υψηλή θέση σε υπεράκτια εταιρεία Ο αρχηγός των U2 Μπόνο «αξιοποίησε» τουλάχιστον δύο φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης- Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατείχε υψηλή θέση σε υπεράκτια εταιρεία | AP Photo/Michel Euler, file//AP Photo/Dmitry Lovetsky

O τραγουδιστής των U2 Μπόνο, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Βρετανός πρίγκιπας Κάρολος και οι Βρετανοί δούκες του Westminster, δισεκατομμυριούχοι δωρητές των πολιτικών κομμάτων στις ΗΠΑ, οι γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί Siemens, Bayer, Deutsche Bank, Deutsche Post, Sixt, αλλά και οι δικές μας Τράπεζα Πειραιώς και Proton Bank αποτελούν τη «νέα ψαριά» των αποκαλύψεων «Paradise Papers».

Τα χθεσινά δημοσιεύματα των διεθνών και ελληνικών ΜΜΕ που ερευνούν το σκάνδαλο έδειξαν ότι ο αρχηγός των U2 Μπόνο «αξιοποίησε» τουλάχιστον δύο φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη φορολόγηση των επενδύσεών του.

Ο Μπόνο -που κάποτε αποτελούσε σύμβολο επανάστασης για αρκετούς νέους στον κόσμο- επέλεξε συγκεκριμένα να επενδύσει τα χρήματά του σε μια εταιρεία συμμετοχών της Μάλτας (που έχει εταιρικό φόρο μόλις 5%), τη Nude Estates.

Η τελευταία αγόρασε το 2007 εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία μέσω εγχώριας εταιρείας συμμετοχών έναντι 5,1 εκατ. λιρών. Με αυτόν τον τρόπο και παρότι το εμπορικό κέντρο είχε κέρδη, δεν καταβλήθηκε κανένας φόρος στο λιθουανικό κράτος.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 2012 η κυριότητα του εμπορικού κέντρου μεταβιβάστηκε από τη Nude Estates στη Nude Estates 1 με έδρα το νησί της Μάγχης, Γκέρνσεϊ, στο οποίο η φορολογία των επιχειρήσεων είναι ως γνωστόν μηδενική.

Η εκπρόσωπος του Μπόνο ισχυρίστηκε ότι ήταν παθητικός επενδυτής και ενδεχομένως έχει δίκιο, αφού ο Ιρλανδός τραγουδιστής δεν ήταν αυτός που ενορχήστρωσε το σχήμα φοροαποφυγής.

Πραγματοποιώντας αυτήν την επένδυση όμως, ο Μπόνο στήριξε επί της ουσίας ενεργά τους φορολογικούς παραδείσους και τις δομές φοροαποφυγής, αδιαφορώντας για το φτωχότερο «99%» της ανθρωπότητας, αδιαφορώντας για τον αναπτυσσόμενο κόσμο για τον οποίο υποτίθεται ότι μάχεται και ο οποίος χάνει εξαιτίας της φοροδιαφυγής κάθε χρόνο περί τα 160 δισ. δολάρια.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που Μπόνο και U2 κοιτούν κυρίως την τσέπη τους. Το 2006 μετέφεραν άμεσα τις φορολογικές τους υποθέσεις από την Ιρλανδία στην Ολλανδία όταν η κυβέρνηση της πρώτης περιόρισε την απαλλαγή από τον φόρο επί των δικαιωμάτων στα 225.000 ευρώ ετησίως. Πριν από αυτήν την απόφαση, οι καλλιτέχνες στην Ιρλανδία δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρο για πνευματικά δικαιώματα.

Οι U2 και ο Μπόνο δεν είναι οι μόνοι καλλιτέχνες που ασκούν το «σπορ των πλουσίων». Τα υπό διαρροή αρχεία αποκάλυψαν και κατοχή μετοχών σε εταιρεία ιατρικών προμηθειών από τη Μαντόνα.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, επένδυσε εκατομμύρια λίρες σε υπεράκτιες εταιρείες και funds για την προστασία των δασών Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, επένδυσε εκατομμύρια λίρες σε υπεράκτιες εταιρείες και funds για την προστασία των δασών | AP Photo/Vincent Thian

«Περιπτωσάρα» όμως είναι και αυτή του πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολου, ο οποίος επένδυσε εκατομμύρια λίρες σε υπεράκτιες εταιρείες και funds. Μεταξύ αυτών και εταιρεία των Βερμούδων, η οποία επένδυε σε γη με στόχο την προστασία των δασών από την αποψίλωση. Αμέσως μετά ο πρίγκιπας δήλωσε… οικολόγος και υπέρμαχος της αλλαγής των διεθνών συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή, ασκώντας σχετικές πιέσεις στα κέντρα αποφάσεων… Το τερπνόν μετά του ωφελίμου που λένε - κυρίως του ωφελίμου.

Ο κ. καγκελάριος...

Αλλά και ο πρώην Γερμανός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εμπλέκεται, καθώς κατείχε υψηλή θέση σε υπεράκτια εταιρεία.

Ο Σρέντερ διετέλεσε το 2009 ανεξάρτητος σύμβουλος της ρωσοβρετανικής εταιρείας ΤΝΚ-ΒΡ, η οποία είχε έδρα τις Παρθένες Νήσους της Καραϊβικής.

Σε υπό διαρροή email φέρεται μάλιστα να απευθύνεται στο δικηγορικό γραφείο Appleby -που αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου «Paradise Papers»- για ορισμένα διαδικαστικά θέματα της εταιρείας σχετικά με το δίκαιο των Παρθένων Νήσων.

Ο Σρέντερ παραιτήθηκε το 2011 από την εν λόγω εταιρεία, η οποία εξαγοράστηκε τελικά το 2013 από τη ρωσική Rosneft. Επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της τελευταίας είναι ο Σρέντερ.

 Τα «Paradise Papers» αποκάλυψαν όμως και τις πολυδαίδαλες offshore διαδρομές που ακολούθησε η συμμετοχή της Proton στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς το 2011.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στον έλεγχό της για τα δάνεια που παρείχε η Proton Bank -ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα- οδηγήθηκε τότε σε αδιέξοδο.

Οπως προέκυψε από τα στοιχεία, τρία funds στα νησιά Κεϊμάν πήραν δάνεια από την Proton Bank ύψους 81,4 εκατ. ευρώ, ώστε να συμμετάσχουν στην τότε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.

Οι ελεγκτές της ΤτΕ ζήτησαν το μετοχολόγιο των funds, αλλά αγνοήθηκαν. Από τα 81,4 εκατ. ευρώ, ένα ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκε στην Boukoleon Holdings, μια άλλη off shore με έδρα τα Κεϊμάν, αλλά οι ελεγκτές δεν κατάφεραν να βρουν τη σχέση μεταξύ της Boukoleon και των δανειοδοτούμενων funds. Εικάζεται ότι ήταν προμήθεια διαχείρισης, αλλά κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή.

Η εταιρεία που διαχειριζόταν τις επενδύσεις των funds ήταν ένα άλλο fund με έδρα τα Κεϊμάν, το Hellenic Alternative Management, του οποίου τη διαχείριση είχε η Sciens Capital Management Holdings Ltd.

Η τελευταία ήταν η πρώην Πειραιώς Real Estate, που μετονομάστηκε σε Solvency, στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Sciens Διεθνή Συμμετοχών και την περίοδο των ελέγχων της ΤτΕ στην Proton συμμετείχε σε εταιρεία που εκμεταλλεύεται καζίνο, σε εταιρεία αεροσκαφών και σε εταιρεία ακίνητης περιουσίας.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας