«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Ενωση Κέντρου, αντέχει στον χρόνο»

skandalidis.jpg

Κώστας Σκανδαλίδης «Ο Ανδρέας Παπανδρέου του οποίου η κυβέρνηση του ‘81 ήταν πράγματι η πρώτη φορά Αριστερά θα θεωρούσε τη σημερινή κυβερνητική σύμπραξη Αριστερά; Δεν το νομίζω» | ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την άποψη ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς έχει ανάγκη έναν νέο φορέα, με το ΠΑΣΟΚ να παίζει τον ρόλο του εμβρυουλκού για τη «γέννησή» του, εκφράζει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Σκανδαλίδης, διευκρινίζοντας ότι για την όποια εξέλιξη αρμόδια να αποφασίσει είναι μόνο η βάση του Κινήματος. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου του οποίου η κυβέρνηση του ‘81 ήταν πράγματι η πρώτη φορά Αριστερά θα θεωρούσε τη σημερινή κυβερνητική σύμπραξη Αριστερά; Δεν το νομίζω», απαντά ο βουλευτής και πρώην υπουργός στο ερώτημα περί κυβερνητικών συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Είναι εφικτή η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση εντός του 2018 μετά την έγκριση της συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση και τη δρομολογούμενη διευθέτηση των μέτρων για το χρέος;

Αν, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί τις προτάσεις Σόιμπλε, η συζήτηση για το χρέος πάει για το δεύτερο εξάμηνο του ’18. Οπότε και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.

Εξάλλου, γνωρίζετε καλά ότι είτε το πείτε 4ο μνημόνιο είτε «επέκταση της σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης», η μνημονιακή συνταγή καλά κρατεί μέχρι το 2022. Το να μπορεί η χώρα δυναμικά να διεκδικήσει την αναθεώρησή της μόνο με δύναμη πυρός μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα και ένα καθολικά υποστηριζόμενο πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών γίνεται δυνατό.

• Θα επιμείνω στο ζήτημα του χρέους. Μπορεί αυτό το θέμα να ενώσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση;

Κρούετε «ανοιχτές θύρες». Ηδη με την επιστολή της μόλις η Φώφη Γεννηματά ζητά τη θερμή υποστήριξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο ακριβώς έκανε σε κάθε ταξίδι, με κάθε ευκαιρία.

Ομως, αυτή η έμπρακτη στήριξη δεν πρέπει να παρεξηγηθεί καθώς απορρέει από αίσθηση ευθύνης και αποτελεί ανάγκη. Δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την αδιέξοδη και καταστροφική της πολιτική, που φόρτωσε τόσα δισ. επιπλέον μέτρα στον λαό χωρίς ουσιαστικά να κερδίσει τίποτε.

Με μόνο καθυστέρηση, βάθεμα της ύφεσης και διαρκή μετατόπιση στο άδηλο μέλλον της εξόδου της χώρας από την κρίση δεν γίνεται να βγούμε από το τέλμα.

• Πώς θα δικαιολογήσει το κόμμα σας την καταψήφιση μέτρων όπως το επίδομα σε φτωχά παιδιά, η επιδότηση ενοικίου σε πολίτες που ζουν στην απόλυτη φτώχεια, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλα παρόμοια αντισταθμιστικά μέτρα;

Δεν νιώθω την ανάγκη να δικαιολογήσω τη στάση μας, γιατί αυτός που παραπλανά τον λαό και παίζει με την ανέχεια των λαϊκών στρωμάτων είναι η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί τα περιβόητα αντισταθμιστικά ή αντίμετρα είναι γραμμένα στην άμμο.

Κανείς δεν εγγυάται το αν, το πότε και το πώς θα εφαρμοστούν, καθώς εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που η κυβερνητική πολιτική πεισματικά αρνείται να υλοποιήσει. Δεν μπορεί να τάζεις «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» για να περάσεις από την πίσω πόρτα πολλαπλάσιες περικοπές.

Κι αυτό στο όνομα της υπόσχεσης του πρωθυπουργού «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα». Από τον νόμο που ψήφισε η Βουλή και μόνο φορτώθηκαν άλλα 4,9 δισ. νέα μέτρα.

• Ποιος είναι ο στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τις εκλογές; Είναι ρεαλιστική η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης;

Από τη διαφαινόμενη εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί να γίνει εφικτός ακόμη και αυτός ο στόχος. Εκείνο που έχει σημασία για μας είναι να επιτύχουμε όσο γίνεται περισσότερο την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Θεωρούμε το διχαστικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και Ν.Δ. αδιέξοδο.

Μια ενδεχόμενη νέα κυριαρχία του θα απομακρύνει τη δυνατότητα της εφαρμογής μιας στρατηγικής εθνικής συνεννόησης που θα συσπειρώσει τη χώρα για να τη βγάλει με σίγουρα και αποφασιστικά βήματα από την κρίση.

• Μετεκλογικά θα επιλέξετε την προοδευτική διακυβέρνηση ή τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. για χάρη της εθνικής συνεννόησης; Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι ο δυνητικός σύμμαχος είναι η Αριστερά και ο αντίπαλος η Δεξιά. Ισχύει σήμερα;

Είναι μονότονο να επαναλαμβάνεται συνεχώς το ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσετε» και να μας χρεώνουν συνεχώς την ευθύνη για το αν θα έχει κυβέρνηση η χώρα μετά τις εκλογές. Κατ’ αρχάς πάνω σε ποιο πρόγραμμα, σε ποια εθνική γραμμή θα συγκροτηθεί μετεκλογικά μια κυβέρνηση;

Επειτα γιατί δεν έρχονται οι άλλοι στη γραμμή εθνικής συνεννόησης που υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία δημοσκοπικά. Γι’ αυτό πρέπει να κερδίσει την ανατροπή των συσχετισμών η δημοκρατική παράταξη.

Για να καθορίσει τις εξελίξεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου του οποίου η κυβέρνηση του ‘81 ήταν πράγματι η πρώτη φορά Αριστερά θα θεωρούσε τη σημερινή κυβερνητική σύμπραξη Αριστερά; Δεν το νομίζω.

• Το ΠΑΣΟΚ, σαράντα τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, μήπως έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του; Θυμάμαι πάλι τον Ανδρέα Παπανδρέου που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ αντί να συνεχίσει με την Ενωση Κέντρου.

Προφανώς ζούμε στον αστερισμό μιας νέας εποχής. Η Ελλάδα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η περιοχή αποσταθεροποιείται, η Ευρώπη βαλτώνει και εσωτερικά το πολιτικό σύστημα, βυθισμένο στην κρίση, αδυνατεί να δώσει τη νέα ώθηση που απαιτούν οι καιροί. Και όπως το ‘74, έτσι και σήμερα ο χώρος χρειάζεται ένα νέο ριζοσπαστικό, προοδευτικό κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν είναι Ενωση Κέντρου. Εδειξε τεράστια αντοχή και δύναμη στον χρόνο. Και σήμερα στεγάζει σημαντικές αναγεννητικές δυνάμεις για να είναι ο εμβρυουλκός του νέου φορέα.

• Ποια η προσωπική σας άποψη για τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Πρέπει να οδηγήσει σε νέο ενιαίο φορέα ή σε μια επανάληψη του σημερινού πολυκομματικού ομοσπονδιακού μοντέλου;

Εχω πει επανειλημμένα ότι τη μετεξέλιξη και την τύχη ενός τέτοιου Κινήματος όπως είναι το ΠΑΣΟΚ μόνο η βάση του μπορεί να αποφασίσει. Κανένας άλλος. Ούτε καν το συνέδριό του. Οσο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αυτή τη στιγμή μόνο ως πολυκομματικός, πολυτασικός φορέας μπορεί να εκφραστεί.

Χρειάζεται μια μόχλευση και συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τη νέα εναλλακτική προοδευτική πρόταση, τη νέα αφήγηση για τη χώρα και τους στόχους της. Ηδη ξεκίνησε η ώσμωση και στο συνέδριο θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα που εμπεριέχουν και την εκλογή του επικεφαλής από τη βάση και την οριστική μορφή που θα πάρει το σχήμα.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας