Παρέα με την ομάδα dot2dot

dot2dot_omada_thessaloniki.jpg

H ομάδα dot2dot Η πενταμελής ομάδα της dot2dot που οδηγεί παιδιά και ενηλίκους μέσα από μοναδικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη σε σημεία σταθμούς για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης

Ακολουθώντας την πορεία της οδού Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, συναντάμε τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της Ελλάδας, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, το στρατόπεδο με τη γειτονική Τούμπα που έγινε τόπος αίματος με τις δολοφονίες των φυλακισμένων της Κατοχής...

Συνοδοί μας, σε ρόλο ξεναγού, τα μέλη της ομάδας dot2dot, που γεννήθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και που διοργανώνει μεταξύ άλλων θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις στην πόλη και σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους.

«Περπατάμε από τα τείχη ώς τον Λευκό Πύργο και αφηγούμαστε ιστορίες που διασώθηκαν από στόμα σε στόμα για σημεία και τοποθεσίες της πόλης, αλλά και γεγονότα που διαμόρφωσαν την ιστορία της .

Μια από τις επιλογές εναλλακτικών ξεναγήσεων της ομάδας dot2dot

»Στα στενά της Ανω Πόλης, δίπλα από τα τείχη, θαυμάζουμε την αρχιτεκτονική παραδοσιακών κατοικιών και αφηγούμαστε παράξενες ιστορίες για φαντάσματα και στοιχειά που κινούνται δίπλα στους ζωντανούς ανθρώπους, για αστικούς θρύλους δρόμων που δεν οδηγούν πουθενά ή στενών που μόνο λίγοι μπορούν να δουν και να βαδίσουν...»

Πόλεις είναι οι άνθρωποι. Και τα αφηγήματά τους. Κι αυτό το... σημείο όπου το ατομικό αφήγημα συναντιέται με το συνολικό. Τέμνεται.

Στα γραφεία του dot2dot, μετά τη σχετική ξενάγηση στην πόλη, μ' ένα ποτήρι κρασί στο χέρι ξεκινά η συζήτηση. Η Θεσσαλονικιά συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου ιχνηλατεί μαζί με τους περιηγητές το βιβλίο της «Οταν χορεύουν οι ελέφαντες» και ζωντανεύει την περίοδο του Εμφυλίου, σε μια Θεσσαλονίκη πεδίο δράσης μυστικών υπηρεσιών και συμφερόντων.

Ο σκοτεινός Θερμαϊκός όπου επέπλεε το πτώμα του Αμερικανού ανταποκριτή, το Λιμάνι της πόλης και το σημείο όπου οι βαρκάρηδες εντόπισαν το πτώμα, το Γ' Τμήμα Αστυνομίας στο οποίο ταχυδρομήθηκε ο περίφημος φάκελος, το Κακουργιοδικείο...

Πόλεις είναι οι άνθρωποι που χαράσσουν διαδρομές, καθημερινά.

Μια από τις επιλογές εναλλακτικών ξεναγήσεων της ομάδας dot2dot

Τα μοναδικά κτίρια της παλιάς και νεότερης Θεσσαλονίκης, το λιμάνι της πόλης και η άλλοτε ανθηρή βιομηχανία της, ποιητές και πεζογράφοι αλλά και η πολιτιστική ζωή της πόλης, γίνονται διαδρομές. Γίνονται πορείες αναζήτησης και αφορμές για να δοκιμάσει κανείς όλες της τις γεύσεις και να επικοινωνήσει με τον άλλον, να περάσει καλά και να ξανασυστηθεί με την οικεία άγνωστη πόλη του και τον εαυτό του.

Με τον ίδιο τρόπο το βιβλίο «Οταν χορεύουν οι ελέφαντες» μας οδηγεί μέσα από τη δολοφονία του Τζορτζ Πολκ στην ιστορία της πόλης, αλλά και στη θέση της ως πολυπολιτισμικού σημείου του χάρτη, ως περάσματος ανθρώπων, πολιτισμών, διαφορετικών ιδεολογικών κινημάτων και αντικρουόμενων (σχεδόν πάντα) συμφερόντων.

Οι δράσεις

Αλλη μια επιτυχημένη δράση της ομάδας dot2dot. Οι δράσεις της απευθύνονται κυρίως στους Ελληνες τουρίστες ακόμη και στους ίδιους τους Θεσσαλονικείς.

Μια από τις επιλογές εναλλακτικών ξεναγήσεων της ομάδας dot2dot

«Ο μαζικός τουρισμός -μας λέει η αρχαιολόγος-μουσειολόγος, ξεναγός Τάνια Βλαχομήτρου- εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο δίπλα σ' αυτόν αναπτύσσονται κι άλλες μορφές εξειδικευμένου τουρισμού που κερδίζουν διαρκώς έδαφος (οικοτουρισμός, οινοτουρισμός, θρησκευτικός γαστρονομικός τουρισμός κτλ), ενώ κάποιες από αυτές εκπλήσσουν ιδιαίτερα, όπως για παράδειγμα ο "σκοτεινός τουρισμός" ή ο "θανατοτουρισμός".

»Αυτή η τάση αντανακλά στην ουσία την αλλαγή της κοινωνίας και κατ' επέκταση την αλλαγή των τουριστικών αναγκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τουρίστας έχει πλέον άλλες απαιτήσεις και αυτό που περιμένει από την επίσκεψή του σε έναν καινούργιο προορισμό είναι μια πιο άμεση, βιωματική και ολοκληρωμένη επαφή όχι μόνο με την πόλη που επισκέπτεται, αλλά και με τους ανθρώπους της.

Η ιστορία και το πολιτιστικό υπόβαθρο κάθε τόπου δεν μπορούν να παρουσιάζονται μέσα από στερεότυπα και παγιωμένες θέσεις. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη στην οποία δύσκολα κανείς μπορεί να αποδώσει έναν και μόνο χαρακτηρισμό, καθώς τόσο η ιστορία της όσο και το σύγχρονο πρόσωπό της έχουν να επιδείξουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της. Η προσέγγιση λοιπόν μιας τέτοιας πόλης μέσα από διαφορετικές οπτικές δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει θετικά και υπέρ της ανάδειξης όσο το δυνατόν περισσότερων όψεών της, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο».

Η πενταμελής ομάδα τού dot2dot εδώ και δύο χρόνια υλοποιεί εναλλακτικές θεματικές διαδρομές μέσα στην πόλη, δημιουργεί εικαστικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, παιδιά και ενηλίκους, άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να εντάξουν πολιτιστικές δράσεις στις προωθητικές τους ενέργειες με στόχο την προβολή και την επικοινωνία με το κοινό τους.

Αυτός, αυτή και τα μυστήρια

Μια από τις επιλογές εναλλακτικών ξεναγήσεων της ομάδας dot2dot

Καθισμένες στα γραφεία της ομάδας στο κέντρο της πόλης, η αρχαιολόγος-μουσειολόγος, ξεναγός Βάσω Καρτσιακλή, η αρχαιολόγος-ξεναγός Μαρία Τρυφινοπούλου, η ιστορικός τέχνης και γραφίστρια Νικολίνα Μανώλη, η Χριστίνα Βρακά, υποψήφια δρ Θεολογίας - ειδική παιδαγωγός, και η Τάνια Βλαχομήτρου σχεδιάζουν ακόμη μια διαδρομή μέσα στην πόλη:

«Αρχικά επιλέγουμε το θέμα της διαδρομής μας, το οποίο προκύπτει είτε από μια ιδέα που έχουμε και βρίσκουμε ενδιαφέρουσα, είτε από την περιοχή την οποία θέλουμε να καλύψουμε ή από κάτι που θα μας ζητηθεί να σχεδιάσουμε ως εξατομικευμένη δράση. Στη συνέχεια ακολουθεί η απαραίτητη έρευνα, μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, ώστε να δούμε εάν επαρκεί το διαθέσιμο υλικό για να καλυφθεί το θέμα.

»Στη συνέχεια επεξεργαζόμαστε το υλικό, ξεχωρίζουμε αυτό που χρειαζόμαστε και προχωράμε στον σχεδιασμό της διαδρομής με βάση μια νοηματική σύνδεση των σημείων και την επιλογή κατάλληλων τρόπων παρουσίασής του. Οι αποστάσεις μεταξύ των σημείων που μπορούν να καλυφθούν με τα πόδια, χρονομέτρηση της διαδρομής ώστε να μη γίνεται κουραστική για το κοινό, ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων που εντάσσονται στη διαδρομή. Στόχος είναι πάντα να διατηρούμε τη νοηματική σύνδεση και τον χαρακτήρα της διαδρομής μας μέσα στην πόλη».

Πόλεις είναι οι άνθρωποι. Και οι αφηγήσεις τους και τα πρόσωπά τους, πολλά και ποικίλα που αντανακλούν στην πόλη που ζουν. Ναι, μπορεί κάποιοι να επιμένουν ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια ερωτική πόλη. Αλλά είναι και μια σκοτεινή πόλη. Μια πόλη με πολλά, σκοτεινά ή θολά σημεία που καλύπτονται από την ομίχλη. Μια πόλη με πολλά πρόσωπα. Οπως όλες οι ζωντανές πόλεις.

Info

Η ομάδα αυτοπαρουσιάζεται στο διαδίκτυο

H dot2dot γεννήθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί

Είναι σημαντικό για μας να ζούμε δημιουργικά, να εκφέρουμε την άποψή μας, να συνεισφέρουμε σε ένα συλλογικό πλαίσιο και να κάνουμε τη δουλειά που έχουμε επιλέξει και μας αρέσει.

Τι κάνουμε

Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν θεματικές διαδρομές και εναλλακτικές ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, εκπαιδευτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων και εικαστικές δράσεις.

Με ποια μέσα

Κύριο στοιχείο μας είναι η διεπιστημονική συνεργασία. Αξιοποιούμε και συνδυάζουμε τα διαφορετικά επιστημονικά πεδία μας με στόχο οι δράσεις μας να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, να έχουν χαρακτήρα εκπαιδευτικό και βιωματικό και να προσφέρουν μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη εμπειρία στο κοινό.

Τι πιστεύουμε

H γνώση, η δημιουργία, ο πολιτισμός, η τέχνη αλλά και η ανθρώπινη επικοινωνία είναι μια μεγάλη διαδρομή με πολλούς ενδιάμεσους, ενδιαφέροντες σταθμούς.

Κάθε σταθμός έχει σημασία και νόημα για την τελική διαδρομή. Μέσα από τη σύνδεση σημείων, σταθμών και νοημάτων συνθέτουμε την κεντρική ιστορία και ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους με τρόπο δημιουργικό, ευχάριστο και προσιτό σε όλους.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη μιας πολυδιάστατης πόλης όπως η Θεσσαλονίκη, η επικοινωνία με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, η δημιουργική έκφραση μέσω της τέχνης καθώς και η προώθηση του δημιουργικού δυναμικού της πόλης μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και τη σύμπραξη στο πλαίσιο ενός δικτύου συνεργασιών.